Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 20:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Noszenie rozanca na codzien. 
Autor Wiadomość

Post Noszenie rozanca na codzien.
Jestem tu nowy stad witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam pytanie, glownie do ksiedza badz innego duchownego. Pytanie dotyczny stosunku Kosciola do noszenia rozanca na szyi na codzien. Nie mowie tu o noszeniu go dla szpanu badz beszczeszczenia symbolu religijnego co zdarza sie dosyc czesto. Mowie tu o noszeniu rozanca z szacunkiem, pod koszula, ubraniem itp. Mam 20 lat, zyje tak jak kazdy student, ale na codzien nie zapominam o Bogu i codziennie odmawiam modlitwe rozancowa. Jednak jakis czas temu zauwazylem na kilku zdjeciach z Ameryki Poludniowej ze ludzie (czesto mezczyzni) nosza rozance na codzien do koszuli itp. Zauwazylem ze takze w Europie glowie na polwyspie Iberyjskim panuje takie przywiazanie a nawet Enrique Iglesias czy Cristiano Ronaldo pokazuja sie w mediach z rozancami na szyi - nie wnikam jak bardzo sa gleboko wierzacy ale zastanawiam sie jak jest to odbierane u nas w Polsce? Prosze o pomoc oraz wlasne opinie

So kwi 04, 2009 10:59

Od razu zaznaczę, że nie jestem księdzem ani teologiem. Jakoś ja wolę nosić zwykły krzyżyk, a różaniec w kieszeni. Krzyż jest dla mnie bardzo ważnym znakiem obecności Boga i mojej pamięci o Nim. A trzymając różaniec w kieszeni zawsze mogę się modlić, gdy zajdzie taka potrzeba/pragnienie, a zachodzi :)

Myślę, że wiele zależy od kultury i miejsca.

So kwi 04, 2009 11:32
Zobacz profil WWW
Wątek o noszeniu różańca na szyi już był:
viewtopic.php?t=9667

So kwi 04, 2009 18:25

Prosze moderatora o polaczenie watkow i przepraszam za powielanie tematow

So kwi 04, 2009 21:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]