Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 20:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 rachunek sumienia a protestanci 
Autor Wiadomość

Post rachunek sumienia a protestanci
Czy protestanci mają jakieś rachunki sumienia, które wykonują zanim zwracają się do Boga o to by im przebaczył czy tylko tak tam ogólnie się zwracają do Boga nie nazywając swoich grzechów? Czy są zobowiązani do pracy w celu poprawy się z grzechów i jakiegoś zadośćuczynienia?

So maja 30, 2009 11:02
Pisuje u nas kilku protestantów, ale najpełniejszą odpowiedź uzyskasz zapewne na jakimś forum ściśle protestanckim.

So maja 30, 2009 12:48

Nie zaliczam się do protestantów ,ale odpowiem jak to wygląda w świetle Biblii.

Gdy czytamy tzw Stary Testament to każdy członek narodu wybranego sam za siebie zdawał sprawę Bogu.
Gdy na przykład król Dawid popełnił grzech z Batszebą i prorok Natan mu to uzmysłowił ,okazał szczerą skruchę i sam w modlitwie błagał Boga o wybaczenie.

Ps 25:11 BT "Przez wzgląd na Twoje imię, Panie, odpuść mój grzech, a jest on wielki."

Ps 25:18 BT "Spójrz na udrękę moją i na boleść i odpuść mi wszystkie grzechy!"
Ps 51:4 BT "Obmyj mnie zupełnie z mojej winy i oczyść mnie z grzechu mojego!"

Ps 51:5 BT "Uznaję bowiem moją nieprawość, a grzech mój jest zawsze przede mną."

Ps 51:11 BT "Odwróć oblicze swe od moich grzechów i wymaż wszystkie moje przewinienia!"

W jaki sposób ktos może uznac ,że popełnił grzech przeciwko Bogu?

Tylko czytając Prawo Boże i znając je.Niemniej i poganie,chociaż nie mają Prawa ,mają sumienie wszczepione przez Boga i to sumienie ich oskarża ,gdy uczynią coś złego.

Rz 2:13-15 BT „Nie ci bowiem, którzy przysłuchują się czytaniu Prawa, są sprawiedliwi wobec Boga, ale ci, którzy Prawo wypełniają, będą usprawiedliwieni.(14) Bo gdy poganie, którzy Prawa nie mają, idąc za naturą, czynią to, co Prawo nakazuje, chociaż Prawa nie mają, sami dla siebie są Prawem.(15) Wykazują oni, że treść Prawa wypisana jest w ich sercach, gdy jednocześnie ich sumienie staje jako świadek, a mianowicie ich myśli na przemian ich oskarżające lub uniewinniające.”

Jak to jest u chrześcijan?

Podobnie jak w dawnym narodzie wybranym .

W modlitwie do Boga prosimy:

Lk 11:4 BT "i przebacz nam nasze grzechy, bo i my przebaczamy każdemu, kto nam zawinił; i nie dopuść, byśmy ulegli pokusie."

Bo tylko Bóg może nam przebaczyc nasze grzechy.

Nie jest to jednak zwykła formułka ,lecz szczere wyznanie Bogu swych grzechów w modlitwie .za tym wyznaniem idzie szczera skrucha ,czyli jeśli to jest rzeczywiście szczery żal ,już nie wracamy do tego grzechu.

To oznacza prawdziwe nawrócenie ,a nie tylko jego pozory.

Dz 3:19 Bw „Przeto upamiętajcie i nawróćcie się, aby były zgładzone grzechy wasze,”

Zatem przebaczenie grzechów następuje tylko pod warunkiem ich zaniechania.

Pn cze 08, 2009 9:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]