Co to znaczy być katolikiem?
Autor |
Wiadomość |
Silva
|
Sądzę, że gdyby Bóg chciał się komuś objawić to wybrałby taką osobę, która mogłaby przedstawić Jego objawienia w niezmienionej formie. No bo przecież nie po to mówiłby do swojego Kościoła, żeby Kościół uznał że te objawienia są sprzeczne z Objawieniem?
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Pt lis 13, 2009 12:09 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
To nie jest temat o objawieniach p.Anny! Proszę nie ciągnąć tego wątku!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt lis 13, 2009 12:33 |
|
 |
mysterious
|
Problem jest chyba w tym: co z tego, że się wyspowiadam, jeżeli wyjdę z kościoła i będę nieświadomie grzeszyć. Najpierw muszę zrozumieć co katolik może, czego nie.
Znalazłam na internecie taką interpretację Dekalogu:
1. Czy kiedykolwiek modliłeś/aś się do Marii - matki Chrystusa, do aniołów, do (nie)świętych, do Buddy, Mahometa, czy kogokolwiek innego oprócz Boga JAHWE i Jezusa Chrystusa? Czy kochasz pieniądze, czy jesteś zapatrzony/a w siebie, czy uważasz się za lepszego/ą od innych ludzi? Czy czytasz horoskopy? Stosowałeś/aś kiedyś niekonwencjonalne metody leczenia (np leczenie kolorami, akupunktura, bioenergoterapia itp)? Czy wierzysz w zabobony? Czy wywoływałeś/aś kiedyś duchy zmarłych?
Jeśli odpowiedziałeś/aś chociaż jeden raz TAK - złamałeś/aś 1 przykazanie Boże: “Nie będziesz miał innych bogów obok Mnie”
JESTEŚ ZDRAJCĄ
2. Czy modliłeś/aś się kiedyś do obrazu, do krzyża, do rzeźby, na różańcu? Czy klękałeś/aś przed hostią w kościele? Czy pocałowałeś/aś kiedyś krzyż, obraz, czy rzeźbę? Czy brałeś/aś udział w święcie zmarłych? Czy nosisz talizmany, amulety?
Jeśli odpowiedziałeś/aś chociaż jeden raz TAK - złamałeś/aś 2 przykazanie Boże: “Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań”
JESTEŚ BAŁWOCHWALCĄ
3. Czy użyłeś chociaż raz w swoim życiu imienia Boga jako przecinka w zdaniu?
Jeśli odpowiedziałeś/aś TAK - złamałeś/aś 3 przykazanie Boże: “Nie będziesz wzywał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, gdyż Pan nie pozostawi bezkarnie tego, który wzywa Jego imienia do czczych rzeczy”
JESTEŚ BLUŹNIERCĄ
4. Czwarte przykazanie Boże: Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić. Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia. Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. W sześciu dniach bowiem uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty.
Bez względu na to co oznacza dla Ciebie szabat - wszyscy złamaliśmy to przykazanie.
5. Czy byłeś/aś kiedykolwik nieposłuszny/a rodzicom? Czy źle odnosiłeś/aś się do rodziców? Czy nie szanowałeś/aś swoich rodziców? Czy uderzyłeś/aś kiedyś swoją matkę lub swojego ojca?
Jeśli odpowiedziałeś/aś chociaż jeden raz TAK - złamałeś 5 przykazanie Boże: “Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie”
6. Czy zabiłeś/aś kiedyś kogoś? Nie? A czy wiesz, że dla Boga nie musisz zabić żeby być mordercą? “Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj!; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi”. Gniewałeś/aś się kiedyś na swojego bliżniego?
Jesli odpowiedziałeś/aś TAK - złamałeś/aś 6 przykazanie Boże: “Nie bedziesz mordował”
JESTEŚ MORDERCĄ…
7. Czy uprawiałeś/aś kiedyś jakikolwiek rodzaj seksu przed małżeństwem/poza małżeństwem? Też nie?! A wiesz że dla Boga nie musisz tego robić, żeby być cudzołoznikiem/cudzołoznicą? “Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż! A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa” Jesli patrzyłeś/aś lub myślałeś/aś pożądliwie o mężczyźnie lub kobiecie
JESTEŚ CUDZOŁOŻNIKIEM
8. Czy ukradłeś/aś kiedyś jakąś rzecz która nie należała do Ciebie? Czy ukradłeś/aś czas swojemu pracodawcy siedząc dłużej na przerwie śniadaniowej? Czy dałeś/aś kiedyś łapówkę policjantowi? Czy “obijałeś/aś” się w pracy, zamiast pracować?
Jeśli odpowiedziałeś/aś chociaż jeden raz TAK - złamałeś 8 przykazanie Boże: “Nie będziesz kradł”
JESTEŚ ZŁODZIEJEM
9. Czy okłamałeś/aś kiedyś kogoś?
Jesli tak
JESTEŚ KŁAMCĄ
10. “Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego”.
Jeśli zazdrościłeś/aś komuś jakiejś rzeczy, pożądałeś/aś czegokolwiek co nie nalezy do Ciebie złamałeś to przykazanie…
Z większością się zgadzam i pewnie faktycznie tak naucza Biblia ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego np.
- nie można się modlić do Marii, matki Chrystusa, albo do innych osób zmarłych? Przecież wierzymy w obcowanie zmarłych, dlatego modlimy się do nich prosząc o wstawiennictwo u Boga,
- 2 punktu całkowicie nie rozumiem, bo przecież klękamy przed hostią, modlimy się do obrazów i figurek, całujemy krzyże i nosimy łańcuszki,
- i dlaczego w dzisiejszych czasach tak przemienione jest 4 przykazanie?
A może ten tekst to jakaś wypaczona interpretacja. Dziękuję za odpowiedzi.
_________________ Prawda nas wyzwoli.
|
N lis 15, 2009 12:31 |
|
|
|
 |
Silva
|
Lubię odpowiadać na takie posty  Pokazują, że ich autor sensownie myśli i na prawdę mu zależy
Przede wszystkim ten tekst to interpretacja protestancka (lub świadków Jehowy, ale oni użyli by raczej imienia Jehowa, przyjmijmy więc że napisali to protestanci), dlatego jest w niej tyle dziwnych rzeczy. Luter, założyciel protestantów, odrzucił całą chrześcijańską Tradycję (która obok Pisma Świętego jest źródłem Objawienia) a razem z nią wiele dobrych i potrzebnych elementów kultu.
Cytuj: nie można się modlić do Marii, matki Chrystusa, albo do innych osób zmarłych? Przecież wierzymy w obcowanie zmarłych, dlatego modlimy się do nich prosząc o wstawiennictwo u Boga Można a nawet należy. Jak sam piszesz - wierzymy w świętych obcowanie, czyli w to, że dusza ludzka po śmierci znajduje się z Bogiem. Wskazują na to różne fragmenty w Piśmie Świętym (np. słowa Jezusa do dobrego łotra na krzyżu że "będzie z Nim w niebie" czy męczeństwo św. Szczepana, który modli się "Panie Jezu, przyjmij ducha mego!"). A skoro święci stoją przed obliczem Boga, są w pełni świadomi i są tymi ludźmi którymi byli to są dalej naszymi braćmi i możemy prosić ich o wstawiennictwo, a szczególnie Maryję, Matkę Jezusa i naszą. Protestanci to odrzucają, bo wg. nich człowiek po śmierci po prostu nie żyje, nie istnieje. Zostanie wskrzeszony z ciałem i wróci do życia dopiero w czasie paruzji (powrotu Jezusa na końcu świata). Nazywają tą skrzywioną teorię - o ile się nie mylę - "snem śmierci". Cytuj: przecież klękamy przed hostią, modlimy się do obrazów i figurek, całujemy krzyże i nosimy łańcuszki Zakaz tworzenia obrazów protestanci wyprowadzają z następującego fragmentu Pisma Świętego: Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył(Wj 20, 3-5) Jednak źle oni interpretują ten fragment. Co jest w nim najważniejsze? Zakaz bałwochwalstwa, czyli oddawania czci komukolwiek lub czemukolwiek poza Bogiem, a nie sam zakaz robienia obrazów czy rzeźb. Problem polega na tym, że starożytne ludy często czciły rzeźby nie jako wizerunek bóstwa, ale jako samo bóstwo. Izrael zatem otrzymał zakaz oddawania czci przedmiotom. Protestanci często zarzucają nam, katolikom, właśnie to, co przytoczyłeś czyli bałwochwaltwo, ponieważ mamy w kościołach rzeźby i obrazy, ale my przecież NIE CZCIMY obrazów ani rzeźb, tylko Boga, a te przedmioty mają tylko służyć skupieniu się na Bogu (czy widziałeś kiedyś człowieka modlącego się "o święty obrazie!"? Bo ja nie.) Zresztą protestanci są niekonsekwentni jeśli chodzi o ten zakaz: a) zakazują tworzenia rzeźb i obrazów, a nie biorą pod uwagę, że Bóg nakazał Izraelitom wykonywać czasem podobizny istot żywych, np. anioły przy Arce Przymierza, miedziany wąż na pustyni czy cheruby w Świątyni Jerozolimskiej. Czyżby Bóg zapomniał, czego zakazał albo sam złamał swój zakaz? b) jeśli Bóg zabronił robienia podobieństw czegokolwiek, to czemu protestanci robią sobie zdjęcia, trzymają w domu obrazy czy figurki? Czemu mają telewizory? Cytuj: i dlaczego w dzisiejszych czasach tak przemienione jest 4 przykazanie
Czwarte przykazanie nigdy nie zostało zmienione, brzmiało ono i brzmi "Czcij ojca swego i matkę swoją".
Natomiast to o szabacie to 3 przykazanie i dla autorów tego tekstu zmieniło numer, bo rozbili oni 1 przykazanie na 2 (zupełnie bez sensu).
Jeśli chodzi o 3 przykazanie obecnie brzmi ono "Pamiętaj, abyś dzień święty święcił". A dlaczego czcimy niedzielę a nie szabat? Z prostego powodu: nie jesteśmy żydami. Obowiązuje nas nie prawo mojżeszowe ale nowe prawo - Jezusa Chrystusa (co wielokrotnie jest podkreślane w Dziejach Apostolskich i Listach Apostolskich). A Jezus Chrystus, światło świata, zmartwychwstał w niedzielę i w niedzielę został też zesłany Duch Święty. A zatem w niedzielę świętujemy 3 rzeczy:
- początek stworzenia świata (wg Księgi Rodzaju) - przez analogię do Chrystusa, który był "na początku" i który jest "światłem świata".
- zmartwychwstanie, które jest centralnym wydarzeniem naszej wiary (św Paweł pisze: "Gdyby Chrystus nie zmartwychwstał próżna jest nasza wiara")
- zesłanie Ducha Świętego.
Jest to zresztą zaznaczone w liturgii niedzielnej Eucharystii: "świętujemy pierwszy dzień tygodnia w którym Jezus Chrystus zmartwychwstał i zesłał na Apostołów Ducha Świętego".
Wszystko jasne? Jak masz jeszcze jakieś pytania to pytaj 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
N lis 15, 2009 18:32 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: JESTEŚ ZDRAJCĄ JESTEŚ BAŁWOCHWALCĄ JESTEŚ BLUŹNIERCĄ JESTEŚ MORDERCĄ JESTEŚ CUDZOŁOŻNIKIEM itp.
A ty kimże jesteś, byś sądził bliźniego.. zaraz zaraz, gdzie to było napisane ? Kurde, no była jakaś taka książka.. eee, ale to pewnie z tego ohydztwa zwanego Katechizmem Katolickim ! Ja tam żyję wyłącznie według BIBLII, i nie słucham parszywych ludzkich nauk !
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lis 16, 2009 13:58 |
|
|
|
 |
Silva
|
|
Pn lis 16, 2009 20:01 |
|
|
|