Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 12:59

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Jak przebaczać, aby rzeczywiście przebaczyć? 
Autor Wiadomość

Post Jak przebaczać, aby rzeczywiście przebaczyć?
Życie mi się solidnie poplątało. Nie dałem sobie rady z problemami i w efekcie zrobiłem się strasznie przykry dla otoczenia. W końcu doprowadziłem do tego, że wszyscy, także przyjaciele odsunęli się ode mnie. Miałem i nadal mam uczucie, że była to zdrada z ich strony, bo przyjacielem się jest także w trudnych chwilach.
Minęło kilka lat i pomyślałem sobie, że powinienem spróbować jakoś naprawić relację z byłymi przyjaciółmi i poprosić o przebaczenie, ale i samemu przebaczyć. Jakoś nie starczyło mi śmiałości, żeby zadzwonić, więc napisałem listy, gdzie poprosiłem o przebaczenie. I tu jest WIELKIE ale... Już wysyłając te listy, miałem nadzieję, że nie dostanę odpowiedzi (co rzeczywiście nastąpiło) i nie będę musiał odnawiać znajomości, nie będę musiał odnawiać znajomości. Jakoś tak całkowicie nieszczera była ta moja prośba o wybaczenie. Może dlatego, że jednak nie do końca czuję się winny?
W jaki sposób wymazać z siebie to poczucie krzywdy, pewnie całkowicie nieuzasadnione, bo w końcu to ja zapracowałem sobie na to opuszczenie?
W jaki sposób przebaczyć, aby rzeczywiście przebaczyć? Jak poprzez akt woli, jakim jest przebaczenie, zmusić uczucia, aby przestały myśleć z niechęcią o osobach, którym przebaczamy?

N wrz 04, 2011 0:51

Post Re: Jak przebaczać, aby rzeczywiście przebaczyć?
Przebaczenie jest decyzją woli , uczucia zmieniają się wolno. Ja proszę kogoś o przebaczenie, i modlę się za tą osobę. Proszę Pana aby jej błogosławił, obdarzył łaską i pokojem , i abyśmy się pojednali.

N wrz 04, 2011 6:40
Moderator

Post Re: Jak przebaczać, aby rzeczywiście przebaczyć?
Już o tym dyskutowano:
viewtopic.php?f=31&t=24780
viewtopic.php?f=50&t=21543
viewtopic.php?f=27&t=19712
viewtopic.php?f=31&t=18198

(J 8, 32b)

N wrz 04, 2011 6:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]