Kogo bardziej kochac? Jezusa Chrystusa,Boga Ojca,czy siebie?
| Autor |
Wiadomość |
|
Lepton
|
Zapraszam Wszystkich do ankiety i przemyslen nad wynikami.
|
| Wt mar 28, 2006 16:57 |
|
|
|
 |
|
zielona_mrowka
|
Trudno zrozumieć Trójjedynego Boga...
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
| Wt mar 28, 2006 18:00 |
|
 |
|
Lepton
|
Faktycznie ta tajemnica do zrozumienia nie jest prosta, ale nawet jesli jej nie rozumiesz, a nawet w nia nie wierzysz to i tak przeciez mozesz opowiedziec sie np. do kogo siegasz swoja reke w trudnych sytuacjach, komu bardziej ufasz, kogo bardziej rozumiesz, na kim bardziej polegasz, ... ? Prosze o zaglosowanie, jest ono anonimowe.
|
| Wt mar 28, 2006 18:09 |
|
|
|
 |
|
Kamyk
|
Nie mozna mówić "Ojciec jest ważniejszy od Syna", czy "Syn ważniejszy od Ducha". Bóg jest Trójjedyny i nie mozna w takich kategoriach Go rozdzielać.
Jak już miałbym odpowiedzieć to powiedziałbym że wszystkie 3 osoby są jednakowo ważne dla mnie
|
| Wt mar 28, 2006 19:12 |
|
 |
|
Lepton
|
Ok, to Twoja opinia, dzieki za odp.
Nie wszyscy zapewne tak uwazaja, jedni nawet nie wieza iz Jezus Chrystus zrodzil sie z Ducha Swietego, a z plemnika Zydowskiego, jeszcze inni nie wierza w ogole w Boga, a inni gdyby spotkali Jezusa Chrystusa ktory by im zadal takie pytanie, znali by odpowiedz....
|
| Wt mar 28, 2006 19:21 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Lepton, pytanie : Kogo bardziej kochać ? " jest zupełnie czym innym, niż " do kogo się częściej zwracasz"
Jeżeli chodzi o Trójcę, nie można kochać Jezusa nie kochając Ojca i odwrotnie. A do wyrażenia tej miłości słowem lub myślą uzdalnia nas Duch Święty.
J 14,6 napisał(a): „Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej, jak tylko przeze Mnie" i J 6,44 napisał(a): Nikt nie może przyjść do Mnie, jeżeli go nie pociągnie Ojciec
To także oznacza, że Ojciec jest w Synu i Syn jest w Ojcu. Kochamy Boga - natomiast możemy się zwracać do Ojca lub do Jezusa.
Modlitwy podyktowane przez Jezusa ( czy z Biblii, czy też świętym) są prośbami skierowanymi do Ojca ( Ojcze nasz, Ojcze przedwieczny) często za pośrednictwem Jezusa ( ofiaruję Ci ciało i krew ... Syna Twojego Jedynego ..) - a zatem odmawiając te modlitwy zwracam się do Ojca.
Natomiast modląc się własnymi słowami zwracam się bezpośrednio do Jezusa. 
|
| Wt mar 28, 2006 19:29 |
|
 |
|
zielona_mrowka
|
...albo Ducha Św, albo Boga Ojca... 
Ja nadal nie rozumiem pytania Nie umiem bardziej, albo mniej kochać, zwracać się w modlitwie tylko do Pana Jezusa, Boga Ojca czy Ducha Św.
Lepton przyjmując Chrystusa nie można negować Boga Ojca, albo Ducha Św, bo negowałbyś słowa Chrystusa
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
|
| Wt mar 28, 2006 20:29 |
|
 |
|
Lepton
|
baranek napisał(a): [...] Kochamy Boga - natomiast możemy się zwracać do Ojca lub do Jezusa. [...]
Jezus kochał Ojca, niejednokrotnie zwracając się w modlitwach do Niego, więc czemu my nie możemy kochać Ojca i Jezusa.
|
| Wt mar 28, 2006 20:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Rozumiesz różnicę między " kochać" a " zwracać się " ? Bo piszemy o 2 różnych rzeczach ....
|
| Wt mar 28, 2006 20:59 |
|
 |
|
zielona_mrowka
|
Lepton logicznie rzecz ujmując "lub" zawiera w sobie "i" - jest pojeciem szerszym
|
| Wt mar 28, 2006 21:40 |
|
 |
|
jo_tka
|
Lepton
Cytuj: W cokolwiek bowiem dzięki Twemu objawieniu wierzymy o Twojej chwale, to samo bez żadnej różnicy myślimy o Twoim Synu i o Duchu Świętym.
To z prefacji mszalnej.
Myślę, że zawsze - jakbyś się nie zwracał, do której Osoby, i tak zwracasz się do Boga w Trójcy Jedynego. Nie ma tak, że "gdzieś na boku porozmawiasz w modlitwie z Jezusem", a nie z Bogiem Ojcem czy Duchem Świętym. Różnica tkwi tylko w naszym zwracaniu się.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Wt mar 28, 2006 22:08 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Trójca Święta to Trójca Święta. Więc nie da się sensownie zagłosować w tej ankiecie, jako że można tylko jedną odpowiedź zaznaczyć, a Ty Osoby Trójcy wymieniłeś pojedynczo.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt mar 28, 2006 22:54 |
|
 |
|
Incognito
|
O ile Bóg rzeczywiście jest jednością i zwracanie się do każdej osoby jest zwracaniem się do Boga, o tyle nikt chyba nie zaprzeczy, że to w kulcie Chrystusa występują największe namiętności ze strony różnych ludzi.
zielona_mrowka napisał(a): Ja nadal nie rozumiem pytania  Nie umiem bardziej, albo mniej kochać
Niektórym się to udaje i poświęcają życie na wzdychanie do swojego "oblubieńca" Jezusa Chrystusa. Niemniej przyczyn faworyzowania Jezusa można się łatwo domyśleć - On jako jedyny był człowiekiem i w dodatku mężczyzną.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
| Wt mar 28, 2006 23:09 |
|
 |
|
Lepton
|
Dzieki Incognito, o tym w glownej mierze chodzilo mi w tej ankiecie. I ciesze sie ze osoby prawdzie wierzace nie glosuja, znaczy chyba to ze dobrze wszystko rozumuja i nie poddadza sie Antychryscie  A dodaktowo w glosowaniu zauwazamy ze na forum sa ateisci i ze nie ma Jehowych.
ps. Dobrze wiem "ze bardziej kochac" to nie "do kogo czesciej sie zwracasz", jednakze dla osob ktore maja problemy w ogole z kochaniem kogokolwiek mysle ze moglby zaczac zadawac sobie takie wlasnie proste pytania, aby moze kiedys po nitce doszly do klebka.
|
| Śr mar 29, 2006 9:22 |
|
 |
|
Incognito
|
Leptonie, co ma kochanie kogokolwiek do relacji z Bogiem? Ja potrafię kochać człowieka, ale Boga nie.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
| Śr mar 29, 2006 15:43 |
|
|
|