Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 8:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 chrześcijanie w filmie 
Autor Wiadomość

Bo nie ma oczywiście żadnej różnicy między New Age, a satanizmam?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So cze 28, 2008 15:50

raczej... na upartego parę podobieństw się znajdzie

So cze 28, 2008 16:12

Nie żebym był fanem tego serialu ale jak nie mam co robić to puszczam telewizor a że polsatu nie mam tak więc leci TVN i tam jest taki serial "sex w wielkim mieście" Fabuła jest prosta - gromada babek szuka facetów z którymi będzie sypiać no i to w sumie tyle.

I jakiś czas temu (przypomniało mi się bo dziś znowu się na ten serial natknąłem) jedna z babek poznała KATOLIKA - takiego "prawdziwego (według serialu)
No i oczywiście sypiali ze sobą od pierwszej randki, ale ten 'KATOLIK' tracił swoją "czystość" po takim czynie więc zaraz po wszystkim biegł pod prysznic i już było dobrze. A jak w końcu babka powiedziała żeby został itp żeby nie szedł pod prysznic tylko po wszystkim został z nią w łóżku to sie wkurzył i ją wywalił z domu... Tak przedstawiają katolików w filmach... hehe... smutne takie...

N sie 17, 2008 23:22

Jak wiadomo ktoś napisał sobie kod vinci i było fajnie, widocznie kogoś zafascynowała ta książka i to na tyle, że nie postanowił zostać w tyle a nawet zrobić krok na przód i stworzył film "kod biblii", a to ciekawe jak tam przedstawią katolików i naszą wiarę... Według reklam (...) żądni władzy duchowni nie chcą pokazać światu prawdy (...) film może być... ciekawy...

N lut 01, 2009 0:25

Jetem w trackie oglądania hepi fit tupot małych stóp (happy heet dla niewtajemniczonych )

Może nie jest to bajka o tematyce religijnej czy jakiejś chrześcijańskiej ale...

Są tu trzy grupy pingwinów...

Małe dzieci które odpowiadają współczesnej młodzierzy, niby posłuszne ale skore do buntowania (nic nadzwyczajnego)

Dorośli którzy są ślepo zapatrzeni w starszyznę i uważają że co nie powiedzą to tak ma być. Grypa odpowiada przeciętnym rodzicom.

Oraz jest grupa starszych, zrzędliwych, wrednych pingwinów którzy każą się modlić bo "wielki pingwin" będzie zły i obardzają za niepowodzenia każdego kto im się sprzeciwi - oni mają być chyba czymś jak odpowiednich duchowieństwa...

No wiem wiem, że nie o to chodzi w tej bajce o żadne religie, no ale normalnie nie mogę jak ten jeden taki stary krzyczy "nie wolno ci tego, masz się modlić bo wielki pingwin będzie zły, a że jesteś nieposłuszny to przez ciebie uciekają nam ryby"... normalnie taki stereotypowy wredny ksiądz który nie ma za dużo wspólnego z wiarą...

No i cały obraz niby ma oddawać nasze społeczeństwo, na bazie społeczeństwa tych pingwinów...

Wiecie o co mi chodzi pisząc ten post - dziecko patrząc na takie coś odgórnie będzie uprzedzone do tych starszych i mądrych którzy mówią że trzeba kierować się "mądrością przodków" i każą się modlić bo zaraz utożsamią ich z tymi zgredami z bajki którzy tylko pierniczą bez sensu i od początku są w błedzie...

Pt paź 30, 2009 21:24

Zaraz oberwie się gumisiom i smerfom. Obcy, przestań już patrzeć na telewizję, bo cię kompletnie ogłupi. Albo zacznij oglądać coś wartościowego zamiast seksu w wielkim mieście, kodu da vinci i kreskówek. Naprawdę jest wiele ciekawych pozycji.

Pt paź 30, 2009 22:03

Ooo, właśnie też to oglądam... A raczej nie oglądam, po prostu moja rodzina ogląda. Ja i moja siostra jesteśmy mocno zdegustowane.

To przede wszystkim nie jest film dla dzieci. To w ogóle nie jest film do oglądania.

Dodając do tej kwestii o której piszesz:
Parę minut przed końcem filmu jeden z najstarszych pingwinów w filmie głośno zrzędził "zaprzestańcie tego [tańca]! To pokusa, której musicie się oprzeć! Zachowajcie wiekową tradycję!" itd.

A poza tym we wcześniejszej części filmu pingwin-szaman zawołał do tłumu pingwinów "nadszedł czas rozmnażania! Porozmnażajmy się! Na świecie jest za mało miłości! Odwróćcie się do swojego sąsiada, pogłaszcze go a potem zróbcie bara-bara! Ja idę do swojej pustelni się rozmnażać... która z pań pierwsza?"

To film pełen wyjątkowo obleśnych podtekstów erotycznych i społecznych. Rodzice, którzy zabrali na ten film swoje pociechy musieli być mocno skonsternowani.

Pt paź 30, 2009 22:10

Sheeta oglądałem gumisie i smerfy oraz dużo różnych innych pozycji i ogólnie nie mam do nikogo pretensji, (seksu w wielkim mieście widziałem z 3 odcinki i jakoś mi się nie podoba)

No ale przestań, w ogóle widziałeś tą bajkę o której piszę? To nie jest byle że był sobie starszy pingwin ino ewidentnie był robiony na jakiegoś chorego heretyka który rzucał tekstami z naszej religii a cała młodzież go olała i to był ten pozytywny koniec (bo ów mędrzec był cały czas w błędzie)

Sam spójrz - stary, do którego wszycy niby mają respekt, którego sie powinni słychać i przychodzić po rady, którzy mówią "nie dajcie się zwieść pokusie, idźcie się modlić bo jak nie będzie źle, wielki pingwin tylko może nas wybawić itp, no i ostatecznie okazuje się że ów pingwin był w błędzie i prawidłowym wyborem jest olanie go.

Ale chyba też nie przeczytałeś ostatniego mojego zdania - ja wiem że to nie jest film o religi czy stworzony przeciwko jakiejś religi (jakby im dogryść - wiem napiszemy bajke która w podtekście ich obrazi) ino chodzi mi o to że w takiej bajde pokazują że ci którzy się kierują tradycją, słuchają starszych i wierzą w kogoś wyższego, walczą z pokusami, i modlą się - to ogólnie są w błedzie i prawidłowe jest olanie ich.

Pt paź 30, 2009 22:18

Post Re: chrześcijanie w filmie
Hejas!

Wiecie jak to jest, życie nie życie, korki studia świetlice itp... jakoś tak wyszło że mało tu byłem... No ale...

Ostatnio sobie tak grzecznie siedziałem na jutub i oglądałem film "geniusz pamięci" o Danielu Tammet'cie. Bardzo mi się spodobał ten film. Na tym okienku obok (tym z linkami) zauważyłem kolejny, nosił tytuł "Geniusz Darwina". No to wiadomo, rachu ciachu i sobie to też obejrzę. No ale ku mojemu zdziwieniu, w przeciwieństwie do filmu o Danielu, film o Darwinie zamiast mówić o jego geniuszu bardziej składnia się ku temu, by przez pryzmat Darwina obalić wiarygodność religii.

Dla zainteresowanych - http://www.youtube.com/watch?v=rG-h_uNJ ... re=related

Wkurzyło mnie to, bo spodziewałem się jakiś naukowych konkretów a nie pseudonaukowego gadania o biblii przez pryzmat Darwina.
W filmie nie dość że znajdują się kłamstwa na temat biblii "[...]Bóg stworzył zwierzęta i od tego czasu się one nie zmieniały[...]" to do tego konfrontują teorię Darwina z młodymi wierzącymi ludźmi i próbują [...] sprawić by w końcu zaczęli myśleć [...]

Kurde... nie spodziewałbym się tego po naukowym programie... Chciałbym poznać opinie zainteresowanych na temat tego filmu - ja póki co obejrzałem część 1 i 2, pierwszego odcinka.

Pt maja 28, 2010 20:26

A ty myślisz że dlaczego Kościół przez tyle czasu odnosił się do teorii Darwina z taką niechęcią? Nie dlatego głównie że miała założenia jakie miała, ale dlatego że była używana jako argument przeciw chrześcijaństwu. Zupełnie niesłusznie i bez sensu, ale była.

Nie licz na "naukowe programy" na YT. Bardzo dużo tam jest jakichś głupot wymyślonych przez ateistów tkwiących jeszcze w XVII w (w tak przez pomyłkę zwanym "oświeceniu").

So maja 29, 2010 14:21

Tzn ja bardzo lubię Yt. Chociażby przez to, że znajduję tam takie filmy jak wspomniany wcześniej "geniusz pamięci". I do samego Yt nic specjalnie nie mam bo tam każdy może wrzucić wszystko, ale chodzi mi o same programy "naukowe". Przecież to jest poniżej poziomu, darwinizm darwinizmem, ale tam kłamią na tam religii, i do tego leciało w telewizji a nie tylko sam Yt. O to mi chodziło.

So maja 29, 2010 17:45

Nie no, racja. Ja też często tam coś oglądam, ale właśnie chodzi to że może tam każdy wrzucić co chce, nie ma żadnej kontroli jakości i wiarygodności tych filmów. Chociaż też fakt faktem że zdarzają się i zupełne gnioty "znanych marek", jak na przykład film (o ile pamiętam) National Geographic o Ewangelii Judasza - niby kręcony przez specjalistów a tak na prawdę to poniżej krytyki.

So maja 29, 2010 20:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2