_________________ słowa są dla mnie ważne, jestem w połowie drogi:)))
N gru 19, 2004 19:13
Anonim (konto usunięte)
Agatko
Polecam książki ks. Mieczysława Malińskiego - przybliżają Boga, pomagają zrozumieć drugiego człowieka, wszystkie wspaniale się czyta.
N gru 19, 2004 22:52
Konserwatysta
Re: Pytanie na początek - czym jest miłość
nikczemny napisał(a):
Co to jest miłość?
Miłość Boga, to pełnienie Jego Woli, przestrzeganie Jego przykazań.
"Nie ten, który mówi mi Panie, Panie, ale ten, który pełni Wole ojca Mojego, który jest w Niebie."
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
Pn gru 20, 2004 22:24
Bończy
W "Uczcie" Platona Sokrates wyraził tezę, że jak w czyś zasmakujesz i potem jak tego nie masz to tęsnisz to to jest miłość.
Jak nie oddychasz to pragniesz oddechu. I dobrze bo możesz nie przeżyć.
Podobnie jest z pragnieniem, głodem. Mało który gatunek by sobie poradził bez pragnienia seksu.
Bez miłości teoretycznie można żyć. Myślę, że często zdaża się to w bogatych rodzinach. Często Rodzice kochają pieniądze, dzieci nie dostają miłości, a potem kochać nie umieją. Występowanie pragnienia ukochanego obiektu nie jest niezbęne do życia. Ale dzięki temu, że miłość nie występuje tak często jest taka cenna.
Co do miłości Boga do ludzi ... istnienie P. Ś. jest chyba najlepszym tego wyrazem.