Książki zawierające objawienia uznane bądź nie
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
Doskonale się orientuję w temacie, zaczyna się właśnie od takich niewinnych stwierdzeń typu " nie mówi mi o Imprimatur, kiedy TO nadchodzi ", albo " nie szafuj autorytetami ludzkimi gdy Bóg przemawia ", a kończy się w sekcie, gdzie przez takie Anny Bóg tak fajnie przemawia bez przerwy, i nie jest tak nudno jak w kościele. Ja mam tylko jedną radę - pilnuj się.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn paź 12, 2009 16:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Doskonale się orientuję w temacie, zaczyna się właśnie od takich niewinnych stwierdzeń typu " nie mówi mi o Imprimatur, kiedy TO nadchodzi ", albo " nie szafuj autorytetami ludzkimi gdy Bóg przemawia ", a kończy się w sekcie, gdzie przez takie Anny Bóg tak fajnie przemawia bez przerwy, i nie jest tak nudno jak w kościele. Ja mam tylko jedną radę - pilnuj się.
Tak jeszcze dodaj ;
..Cały urodziłeś się w grzechach ..a śmiesz pouczać ...
Dzięki za dobre słowo -ja nie nudzę się w Kościele i muszę się pilnować bo wszyscy patrzą na mnie
Ale Jonny 99-wie lepiej on jest wyrocznią sterm i okrętem ...
|
Pn paź 12, 2009 17:52 |
|
 |
Johnny99
|
Nie, to Tobie się wydaje że wiesz lepiej, nawet od autorytetu Kościoła. Na razie w błahych sprawach..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn paź 12, 2009 17:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Nie, to Tobie się wydaje że wiesz lepiej, nawet od autorytetu Kościoła. Na razie w błahych sprawach..
Autorytet Kościoła opiera się na Chrystusie i Jego Miłości i Miłosierdziu...
A wszystko inne jest tylko ludzkim "jątrzeniem"
Pozdrawiam !
|
Pn paź 12, 2009 18:13 |
|
 |
Silva
|
body napisał(a): Nie szafuj autorytetami ludzkimi -gdy Bóg Przemawia !
"Kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi, Mną gardzi; lecz kto Mną gardzi, gardzi Tym, który Mnie posłał" Łk 10, 16.
Kto słucha Kościoła słucha Jezusa, a kto słucha Jezusa słucha Tego, który Go posłał, bo Jezus jest Głową Kościoła (Ef, 1, 22-23), który zbudował i którego nie przemogą bramy piekielne (Mt 16, 18) i z którym jest do końca świata (Mt 28, 20) i w którym można spożywać Ciało i Krew Chrystusa niezbędne do zbawienia (J 6, 53). A jeśli ktoś temu przeczy to przeczy słowom Jezusa, a kto przeczy słowom Jezusa ten jest antychrystem (1 J 2, 18-19; 22) oraz fałszywym prorokiem wprowadzającym w błąd (Mt 24, 11) i zostanie wrzucony w jezioro ognia i siarki (Ap, 20, 10).
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Pn paź 12, 2009 19:08 |
|
|
|
 |
Silva
|
body napisał(a): Dzięki za dobre słowo -ja nie nudzę się w Kościele i muszę się pilnować bo wszyscy patrzą na mnie Ale Jonny 99-wie lepiej on jest wyrocznią sterm i okrętem ...
Nie, święty, apostolski Kościół jest wyrocznią, sterem i okrętem. Jak zresztą wykazałam powyżej.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Pn paź 12, 2009 19:09 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Autorytet Kościoła opiera się na Chrystusie i Jego Miłości i Miłosierdziu...
Dokładnie, więc respektuj ten autorytet.
|
Wt paź 13, 2009 9:28 |
|
 |
az1945
|
 Re: Książki zawierające objawienia uznane bądź nie
Silwa na okładce książki:"Poemat Boga -Człowieka" Jest orzeczenie Piusa XII "Opoblikujcie tę pracę w formie w jakiej została napisana.Nie ma potrzeby wydawać opini o jej pochodzeniu.Kto przeczyta ten zrozumie." KardynałGagnon w 1987 oświadczył" Sad wydany przez Ojca Św.w 1948r stanowił oficjalne imprimatur nadane w obecności świadków." Radzę przeczytaj a zrozumiesz.
|
Pn lut 08, 2010 9:37 |
|
 |
Silva
|
Cytuj: Polscy wydawcy Poematu w miejsce imprimatur przytoczyli wypowiedź Piusa XII: „Opublikujcie tę pracę w formie, w jakiej została napisana. Nie ma potrzeby, aby wydawać opinię o jej pochodzeniu. Kto przeczyta, ten zrozumie”. Papież zapoznał się z wizjami w 1948 roku. Jednak rok później Święte Oficjum zakazało wydawania pism Marii Valtorty, a w 1960 znalazły się one na indeksie ksiąg zakazanych. Po decyzji Świętego Oficjum wizjonerka zapadła na chorobę psychiczną. Skreślenia po dwóch latach z indeksu Valtorta już nie doczekała. http://www.tygodnik.com.pl/temat/objawienia/paradoksy.html"Poemat Boga-człowieka" nigdy nie dostał oficjalnego imprimatur. Nie nadał go ani papież ani żaden biskup. To, że papież się o nim przychylnie wypowiedział jeszcze nic nie oznacza, bo potrzeba było dokładnego rozeznania czy owo "objawienie" jest całkowicie zgodne z Pismem Świętym. A po tym rozpoznaniu wyszło że nie jest. Co ciekawe Jezus w tym rzekomym "objawieniu" twierdzi, że Pismo Święte jest niedoskonałe i nie przekazuje w całości Jego prawdy: Cytuj: Interesujące jest zwłaszcza „posłowie”, w którym Jezus ujawnia cel i znaczenie dzieła oraz zaleca rozpowszechnianie go. Powstało ono w czasach odpowiedzialnego za wiele „szkodliwych nauk” modernizmu, po to, by uzupełnić „luki” w Ewangeliach. Luki te – jak wyjaśnia Jezus – są przyczyną niewłaściwego zrozumienia „pewnych sytuacji oraz niektórych moich surowych zachowań jakich musiałem użyć, a które bardzo kontrastowały z nieustanną zachętą do przebaczania, do łagodności i pokory”. Skąd wzięły się w Piśmie Świętym te kłopotliwe luki? Według „nadprzyrodzonego autora” – stąd, że Ewangeliści milczeli o zdarzeniach, „których – z powodu swej niezniszczalnej, hebrajskiej mentalności – nie potrafili uznać za dobre!”. Jezus co prawda zapewnia, że „w tym dziele niczego się nie dodaje do Objawienia”, niemniej mówi, że otrzymujemy w nim „nowe światła”, gdyż to, które posiadamy, nie wystarcza już do zobaczenia „Drogi, Prawdy i Życia”. (jw)
|
Pn lut 08, 2010 12:34 |
|
 |
az1945
|
Silwa .jak sądzę nie czytałaś Poematu Boga Człowieka.Jezus mówi że jest to uzupełnienie lub rozszerzenie ,Św.Jan przeczytaj zakończenie Ewangelii.Według tego co napisał jest wiele zdarzeń i rzeczy nie napisanych w Ewangeli.Książki nie muszą mieć imprimatur (Paweł VI).Sądzisz że się pomylił.Święte Oficjum nałożyło też pewne sankcje na O.Pio a jednak został świętym.I przypominam Papież jest nieomylny w sprawach wiary i moralności.Widocznie Pius XII Który to przeczytał nie znalazł w nim nic niezgodnego.
|
Śr lut 10, 2010 17:12 |
|
 |
az1945
|
Jeszcze słowo .Uważasz ze ewangeliści napisali wszystko.Najstarsza jest Ewangelia św.Jana i to on faktycznie mówi ,że Judasz to kłamcai złodziej.Chrześcijaństwo w swoich początkach wywodziło się właśnie z ludności żydowskiej i wiele rzeczy jak sądzę było podawane w złagodzonej formie.
|
Śr lut 10, 2010 17:21 |
|
 |
Silva
|
Ewangelia Jana jest najmłodsza  Poza tym nie twierdzę tutaj, że nie można czytać książek nieposiadających imprimatur (Paweł VI) bo można, ale człowiek robi to na własną odpowiedzialność, gdyż nie udzielając imprimatur Kościół uznaje w najlepszym przypadku dane dzieło za wątpliwe a w najgorszym za całkowicie fałszywe. Jak ktoś chce może sobie w coś wierzyć nawet jeśli to jest wątpliwe, ale przy rozpowszechnianiu i reklamowaniu takich tekstów trzeba dla uczciwości wyraźnie zaznaczyć, że dany tekst nie został uznany przez Kościół i nie ma imprimatur. A tworzenie różnych wybiegów typu "za zgodą władzy duchownej" czy cytowanie własnego zdania papieża jest nieuczciwe.
|
Śr lut 10, 2010 18:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Silva napisał(a): Ewangelia Jana jest najmłodsza  Poza tym nie twierdzę tutaj, że nie można czytać książek nieposiadających imprimatur (Paweł VI) bo można, ale człowiek robi to na własną odpowiedzialność, gdyż nie udzielając imprimatur Kościół uznaje w najlepszym przypadku dane dzieło za wątpliwe a w najgorszym za całkowicie fałszywe. Jak ktoś chce może sobie w coś wierzyć nawet jeśli to jest wątpliwe, ale przy rozpowszechnianiu i reklamowaniu takich tekstów trzeba dla uczciwości wyraźnie zaznaczyć, że dany tekst nie został uznany przez Kościół i nie ma imprimatur. A tworzenie różnych wybiegów typu "za zgodą władzy duchownej" czy cytowanie własnego zdania papieża jest nieuczciwe. Stawanie w obronie dobrego "samopoczucia"-też jest błędne -bo logicznie patrząć na to co się dzieje w około -to mnie osobiście nie dziwi ani Fatima ,ani Madjugore ,ani Faustyna Kowalska ,ani Anna i wiele wiele objawień i publikacji: To wszystko jest darem ;dla nas -wazwanie do poprawy ,nawrócenia ... Wielu jest "zgorszonych "-że Bóg mówi! Przecież nie powinien,ma swój Kościół ,Kapłanów ... Trochę rozwagi ; Nikt nie staje się automatycznie świętym -gdy tylko chodzi do Kościoła, ani nie upadnie na duchu jak przeczyta parę zdań z jakiejś książki ... Trzeba Wiary ,Łaski -Bóg żyje ,-Duch Święty działa ! Pozdrawiam!
|
Cz lut 11, 2010 15:42 |
|
 |
az1945
|
Silva radzę przeczytać w wikipedii że najmłodszą Ewangelią jest św. Marka a nie Jana.Jest to zdanie uczonych i teologów.
|
N lut 14, 2010 14:09 |
|
 |
szumi
Moderator
|
az1945 napisał(a): Silva radzę przeczytać w wikipedii że najmłodszą Ewangelią jest św. Marka a nie Jana.Jest to zdanie uczonych i teologów. W wikipedii rzadko kiedy tworzą hasła teologowie  Zwłaszcza w polskiej wersji  Polecam ambitniejsze źródło.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N lut 14, 2010 20:59 |
|
|
|