Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Niech Cię nawet sen nasz chwali :) 
Autor Wiadomość
"kurczaku7" - a jak myślisz - czy na tym świecie istnieje tylko dobro i piękno, czy też jest może i co nieco zła :co:

Wt sty 04, 2005 23:10

No, więc nawet gdyby (nie uznaję dobra, ani zła) to należałoby je (zło) w jakiś sposób zwalczyc. A modlitwą się nie uda...

Wt sty 04, 2005 23:54
Zobacz profil WWW

No, więc nawet gdyby (nie uznaję dobra, ani zła) to należałoby je (zło) w jakiś sposób zwalczyc. A modlitwą się nie uda...

Oczywiście - według czaczka - się nie uda ;) ....
Ja jednak uważam, że modlitwą można "wieeeeeele zdziałać" :D , Modlitwa "jest w stanie" zwyciężyć zło :), Bóg jest zwyciezcą :) .....

Śr sty 05, 2005 0:28

nie uznaję dobra, ani zła

AAAAAAAAAAAahahahahahahahhaaaaaaaaaaaaa dobreeeeeeeeeeeeeeeee qpa śmichu :D :D :D :D

To skąd mój Drogi czerpiesz dane do systemu wartości i jak go budujesz ?? To jeśli w Twoim świecie nie ma dobra i zła to co jest ?? Nijakość, nicość, bezsens ??

pzdr :)

Śr sty 05, 2005 7:20

prosze wrócić do głównego wątku tematu.... na forum znajdują się inne tematy, w których można rozważać podejście qrczaka do sprawy modlitwy ;)

Śr sty 05, 2005 8:09
A czym jesteś w stanie zwalczyć zło, qurczaku ?
My uważamy, ze najlepsza ku temu jest modlitwa i rzetelne wykonywanie Bożych Przykazań.
Czym zatem Ty chciałbyś zwalczać zło ?

Śr sty 05, 2005 16:50

qrczak7 - tompowiedz jak mógłbyś się modlić, kiedy Chrystusa do Krzyża przybijano. Mam nadzieję, że znasz to z Pasji M. Gibsona?.

To chyba nie był piękny widok, co?. A tym bardziej chyba to właśnie wydarzenie zmieniło losy wszechświata, i otworzyło nam drogę ku wieczności.

Cz sty 06, 2005 16:13

A czym jesteś w stanie zwalczyć zło, qurczaku ?

Działaniem.

Cytuj:
tompowiedz jak mógłbyś się modlić, kiedy Chrystusa do Krzyża przybijano

Po co miałbym się modlić w takich okolicznościach ?

Cytuj:
A tym bardziej chyba to właśnie wydarzenie zmieniło losy wszechświata, i otworzyło nam drogę ku wieczności.

Ale jak to sie ma do modlitwy, to chyba tylko ty wiesz...

Cz sty 06, 2005 22:27
Zobacz profil WWW

Wiesz Qrczaku, Pan Bog stowyrz caly swiat piekny, dla nas, jasne z milosci do nas. Odpowiedzia milosci jest chociaz podziekowanie za to. Wdziecznosc jest jednym z fundamentow modlitwy.

Mowisz ze dzialaniem chsesz zmieniac swiat, a skad barc sile do dzialania? Matka Teresa z Kalkuty, ktorej chyba raczej nie mozna zarzucic zeby nic nie robila, spedzalo codziennie rano minimum godzine przed najswietszym sakramentem.

Co do modlitwy przez sen, to jesli jestesmy zakochani w jakies osobie, to w czasie snu sie mowi o tej osobie czesto tez do tej osoby. Chyba podobnie jest z modlitwa przez sen, jesli jestemy skierowani na relacje milosci z Bogiem, ta relacja uwidocznia sie w czasie snu.

Pt sty 07, 2005 20:42

Chyba podobnie jest z modlitwa przez sen, jesli jestemy skierowani na relacje milosci z Bogiem, ta relacja uwidocznia sie w czasie snu.

No właśnie, módlcie się śpiąc, módlcie się weseląc się, ale nie módlcie się modląc się (trochę głupio wyszło :) )

O to mi cały czas chodzi. Czy bedziesz bardziej szczęśliwy widząc jak coś, co komuś dałeś sprawiło mu autentyczną radość, czy gdy ten odłoży to i zacznie Ci dziękować rymowankami, których ani ty, ani on nie rozumiecie :)

Pt sty 07, 2005 22:07
Zobacz profil WWW

Post duchowość??
cos mi sie wydaje ze nie ma takiego czgos jak duchowośc
ludzie modla sie do boga którego sami sobie stworzyli :p

Pt sty 07, 2005 23:20

Post Re: duchowość??
rozumiem ze myslimy o czasie przeszłym ale nie od razu o smierci

szczak napisał(a):
cos mi sie wydaje ze nie ma takiego czgos jak duchowośc
ludzie modla sie do boga którego sami sobie stworzyli :p

Pt sty 07, 2005 23:31
Post Re: Niech Cię nawet sen nasz chwali :)
Macie rację pisząc, że piękne jest rozmyślanie o Jezusie także przez sen. Jednak czasami po prostu zasypiam , a moje sny są całkiem zwyczajne, bardzo " przyziemne".

Ciekawa jestem, co myślicie o słowach , które kiedyś usłyszałam od księdza:

baranek napisał(a):
Ksiądz- przyjaciel pocieszał mnie mówiąc: Nie martw się. Jak będziesz blisko Boga, będziesz całkiem spać

Czy rzeczywiście zasypianie na modlitwie można traktować jako wyznacznik rozwoju duchowego? :co:

So sty 08, 2005 10:36

chyba prędzej - ze jak będziesz blisko Boga, to nie będziesz modlitwy zostawiała na ostatni dzwonek, gdy już jesteś tak zmęczona, że zasypiasz ;)

So sty 08, 2005 11:05
Zasypianie na modlitwie jest wyznacznikiem rozwoju duchowego wtedy, gdy ktoś trwa w modlitwie określonej "modlitwą nieustanną".
Zaśnięcie z modlitwą na ustach określane jest przez Ojców pustyni, jako "wejście w noc jak do sanktuarium", gdzie Bóg odwiedza człowieka.
W czasie snu nadchodzi taki moment, w którym nieświadomość będzie tak przeniknięta modlitwą, że sny stają się środkiem komunikacji z Bogiem, np. sny prorocze:Józef.
W przypadku, gdy "z braku czasu" odkładasz modlitwę na ostatnią chwilę, to jak radzi "elka", zmień porę modlitwy.

So sty 08, 2005 14:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona