Autor |
Wiadomość |
Dłużnik
|
 Re: Kierownictwo Duchowe
Gdzie szukać miejsc z takimi rekolekcjami?
|
Pt lis 12, 2010 20:39 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt lis 12, 2010 20:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt lis 12, 2010 20:45 |
|
|
|
 |
marzenamarzena
|
W kwestii wyjaśnienia... Szukając przewodnictwa duchowego, trafiłam m.in. na informacje dot. Rekolekcji Ignacjańskich. Można w nich uczestniczyć w różnych miejscach w PL. Jednak... rozmawiałam także z kilkoma osobami, które uczestniczyły w wyż. wym. (m. in. księża) okazuje się, że to nie takie proste. Do tych rekolekcji też dobrze byłoby się przygotować. Wiem, że każdy z nas jest inny, ale te rekolekcje nie są dla każdego. Jestem po pierwszym spotkaniu z księdzem, który zgodził się podjąć wyzwanie mojego kierownictwa duchowego. Myślę, że jestem na dobrej drodze. Będę tu czasem zaglądać... jeżeli będziecie Państwo potrzebować informacji, chętnie się podzielę. Myślę, że rzeczywiście warto zacząć od Przewodnika Duchowego, który też może "podprowadzić" pod te rekolekcje. Wszystko w swoim czasie...
|
So lis 13, 2010 9:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dłużnik napisał(a): Gdzie szukać miejsc z takimi rekolekcjami? Wpisz w dowolną wyszukiwarkę hasło rekolekcje ignacjańskie i świat stoi otworem. Ja jeżdżę do Częstochowy. Co do przygotowania. Nie wiem jakie przygotowanie mają na myśli moi przedmówcy. Myśle że najbardziej liczy się pragnienie bycia z Bogiem Pozdrawiam
|
So lis 13, 2010 21:01 |
|
|
|
 |
ratio
|
Dłużnik napisał(a): Na rekolekcje ignacjańskie chyba się już nie załapię, bo po 50-tce taka staroć musi sama sobie radzić. Zaczęłam robić to we własnym zakresie. (...) Nie ważny jest wiek lecz pokora. Wystarczy być pokornym i zaufać Bogu, że chce nas prowadzić drogą Rekolekcji Ignacjańskich. A jest w czym wybierać, jeśli chodzi o ośrodki rekolekcyjne. Polecam jezuickie ośrodki rekolekcyjne: - Gdynia - z pięknym tarasem widokowym, z widokiem na zatokę w kierunku Helu, - Kalisz- posiada zadbany, piękny ogród skłaniający do medytacji, - Częstochowa ... Jasna Góra, - Zakopane - w otoczeniu masywnych Tatr, - Czechowice-Dziedzice - miejsce, któremu patronuje św.Andrzej Bobola, - Falenica - bliskość Warszawy, bardzo dogodna dla mieszkańców stolicy. Ciekawie też prowadzone są RI w Starej Wsi. Są to rekolekcje z indywidualnym prowadzeniem, organizowane przez Wspólnotę Sióstr Zawierzenia. Polecam Rekolekcje Ignacjańskie, bo są dla każdego. Wystarczy zaufać Panu Bogu.
|
N lis 14, 2010 13:24 |
|
 |
Alina
|
Moim pierwszym kierownikiem duchowym był ksiądz, który mnie nawrócił. Poprosiłam go o tę posługę ponieważ cała ta sytuacja mnie przerosła. Nie była to łatwa relacja, pod koniec oboje bardzo się męczyliśmy. Dziś wiem, że błędy były po obu stronach. Zdecydowałam, że nigdy więcej nie będę mieć kierownika duchowego. Bóg, jednak chciał inaczej. Ta relacja też nie jest łatwa, chociaż z innych względów, ale właśnie największa łaska jest w tych trudnościach...
|
Pt lis 19, 2010 20:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witaj Alinko, może porozmawiamy o typowych błędach w kierownictwie duchowym? Kiedyś wyczytałam, że nie powinno się przechodzić na ty. Należy rozmawiać wyłacznie o sprwach wiary, duchowości. Co o tym sądzisz? Pozdrawiam
|
So lis 20, 2010 18:54 |
|
 |
Alina
|
Moje osobiste doświadczenia ograniczają się, że tak powiem do kierownictwa duchowego zintegrowanego ze spowiedzią, co wymusza odpowiednie formy. Myślę, że dystans jest bardzo potrzebny, podobnie jak zawężenie tematyki, do duchowości i wiary. Podobnie jak w przypadku duchowej przyjaźni. Przyznam, że bardzo niewiele wiem o najbliższej mi duchowo osobie (nie jest to kierownik), nawet nie wiem ile ma dzieci. Ważne, że mamy podobną wrażliwość, podobnie myślimy i bardzo kochamy tę samą Osobę, a właściwie Trzy Osoby. Jeśli chodzi o błędy. Pierwszy z moich kierowników duchowych miał własną koncepcję mojego życia duchowego, niestety bardzo różną od drogi, którą prowadził mnie Duch Święty. Był tam też i mój poważny błąd. Ja niewiele i niechętnie dzieliłam się moimi wewnętrznymi doświadczeniami (na początku myślałam, że dopadła mnie jakaś psychoza - nie miałam pojęcia o duchowości - to co się ze mną działo, zupełnie mnie zaskoczyło.) Obecny kierownik duchowy nie popełnił większych błędów jako kierownik duchowy, zawiódł mnie za to i to bardzo jako duszpasterz.
|
N lis 21, 2010 20:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak naprawdę, to nikt ne jest doskonały. Kierownik duchowy ma pomagać, bym zbliżała się do Boga. Pomaga rozeznawać czym są strapienia i pocieszenie duchowe. Jak sobie z nimi radzić. Trudno jest znaleźć złoty środek, gdy zaleca się jednocześnie szczerość jak i pewną powściągliwość w relacjach. Pozdrawiam
|
Cz lis 25, 2010 22:33 |
|
 |
marzenamarzena
|
Jestem przyjęta na Fundament Rekolekcji Ignacjańskich, rozpoczynają się 25.stycznia. Właściwie cały ten czas od listopada przygotowywałam się do nich. Mam już Kierownika Duchowego, który mi bardzo pomaga rozeznać co jest co... Przyglądam się sobie, swoim uczuciom. Jestem zaskoczona, że ten Ksiądz właściwie mnie nie zna, a dobrze wie co mi w środku siedzi i uwiera. Rozmawia ze mną spokojnie, bez emocji, a jednocześnie czuję, że mnie słucha i interesuje go to co mówię. pozdrawiam mb
|
N sty 16, 2011 1:30 |
|
 |
Nektariusz
|
A czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, tak z własnej praktyki, na czym polega kierownictwo duchowe w Kościele katolickim? Nie za bardzo się orientuję na czym to polega. To znaczy, w moim Kościele - prawosławnym - jest coś co nazywamy duchowym ojcostwem i co polega również na pomaganiu drugiej osobie w jej życiu duchowym. Nie wiem jednak czy jest to tożsame z katolickim rozumieniem kierownictwa duchowego. Mógłby mi to ktoś objaśnić?
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
Wt lut 01, 2011 2:25 |
|
 |
kawa
|
Nektariusz- zdaje się, że są to pojęcia tożsame. Kierownictwo (ojcostwo/macierzyństwo, towarzyszenie) duchowe polega na pomaganiu drugiej osobie w życiu duchowym, przez osobę, która jest dalej na ścieżce wiary. Wspiera się poprzez modlitwę, przykład życia, rozmowę. Trudno mi wskazać ewentualne różnice między katolickim a prawosławnym rozumieniem kierownictwa, bo nie znam szczegółów, jak to wygląda w Waszej tradycji. Wydaje mi się jednak, że sama idea jest wspólna i sięga korzeniami do ojców pustyni.
|
Wt lut 01, 2011 23:21 |
|
 |
Nektariusz
|
Dzięki za odpowiedź:) Idea jest zapewne podobna. Ciekawi mnie jednak praktyka.
Kto może zostać kierownikiem duchowym w Kościele katolickim? Każdy ksiądz? Wygląda to tak, że dana osoba znając danego księdza, np. spowiadając się u niego, dochodzi do wniosku, że tenże ksiądz jest bardzo doświadczony w życiu duchowym i mógłby pokierować jej życiem duchowym jako osoby mniej doświadczonej? Czy sam ksiądz może zaproponować, że zostanie czyimś kierownikiem duchowym? Na czym opiera się ksiądz udzielając porad duchowych, wyłącznie na własnym osobistym doświadczeniu w swoim życiu duchowym?
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
Cz lut 03, 2011 2:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witaj Marzeno!
Z tego,co wiem kierownikiem nie musi być osoba duchowna.Kierownictwo nie musi być równoległe ze spowiedzią.Możesz mieć stałego spowiednika i dodatkowo kierownika duchowego,którym może być osoba świecka ale żyjąca zgodnie z wolą Bożą,świątobliwa i obdarzona darami Ducha Świętego.
Pozdrawiam i życzę wielu łask Bożych!
|
Cz lut 03, 2011 7:37 |
|
|
|