Autor |
Wiadomość |
Nell
|
 Re: O istocie wiary
Elbrus napisał(a): Nell napisał(a): Przypuszczam, że dziełem Boga jest wszystko co dobre Nie tylko to co dobre On jet dobry, tak, ale z drugiej strony jest trochę inny, niż byś sobie (jak widzę) tego życzyła. Bez względu na to co o Nim powiesz jest jedynym Bogiem. A zatem jeśli nawet czasem nie rozumiem tego co On robi i nie wiem jak mam to ocenić, nie zmienia to faktu że Mu ufam. Nawet wbrew temu co we mnie ludzkie. Jest tylko On. Zawsze tylko On i wszystko poprzez niego i w nim tylko ma sens. 
|
So lis 20, 2010 19:58 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Nell napisał(a): Chodziło trochę inną definicję wiary
Chyba chodzi Ci jednak o miłość, a nie wiarę... Bo co innego wierzyć (czyli być przekonanym, o tym, że istnieje Bóg), a co innego kochać Go. Można wierzyć, ale nie kochać.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So lis 20, 2010 19:59 |
|
 |
Nell
|
ok, wiem już jaka jest ogólnie uznawana definicja wiary (czyli ta twoja) więc będę jej od tej pory używać Wcześniej używałam swojej 
|
So lis 20, 2010 20:03 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Nell napisał(a): Przewiduję że za jakiś czas jej stan poprawi się Jej stan nie poprawił się przez 3 lata, to ile ma czekać? 33? 333? Nell napisał(a): jeśli nie będzie liczyć na poprawę A może liczyć na to, czego dostępują inni wierzący? Nell napisał(a): i jeśli będzie mieć świadomość że cała spoczywa w rękach Boga Tego jest świadoma i bez nadzwyczajnego odczucia obecności Boga. To jest zwykła wiedza z rozumowego uświadomienia sobie istnienia Stworzyciela.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So lis 20, 2010 20:34 |
|
 |
Nell
|
Wiesz, skoro przez tyle czasu się nie poprawił to może należy sięgnąć po radykalne środki i właśnie dlatego, że trzeba radykalnych moja rada dla niej jest tak drastyczna 
|
So lis 20, 2010 20:38 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Nell napisał(a): należy sięgnąć po radykalne środki i właśnie dlatego, że trzeba radykalnych moja rada dla niej jest tak drastyczna  Nie przeczytałaś tamtego tematu, a już drugi raz piszesz to samo. Ona to już prze-ra-bia-ła. Swoimi "zachętami" tylko starasz się jej wmówić, że nie starała się wystarczająco mocno. Takimi słowami można kogoś jeszcze bardziej zniechęcić, a nawet zranić.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
So lis 20, 2010 21:10 |
|
 |
Nell
|
Jeśli mogę rzeczywiście ją tylko zranić lub zniechęcić to się już lepiej zamknę.
|
So lis 20, 2010 21:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gavia napisał(a): Można uwierzyć że Bóg istnieje, widzieć cuda, modlić się i starać się Go pokochać nawet bez bezpośredniego Jego doświadczenia. Ale nie wiem czy w takim wypadku możliwe jest uwierzenie MU a nie "w Niego". Mi się nie udało. viewtopic.php?f=31&t=26179Chcesz usilnie sprowokować Boga?....a może tylko wystarczy zbilansować - jesteś młoda, zapewne ładna i zdrowa, studiujesz....mało?????......miliony ludzi pragnęłoby podobnego "braku dotyku kochającego Boga". Cytuj: Taka "wiara z rozumu i logiki" w Boga bez zawierzenia Mu nie ma zbyt dużo wspólnego z wiarą chrześcijańską. Jaka ona może mieć wartość? Nie tylko chrześcijańską - w centrum wiekszości religii jest zawierzenie Bogu
|
So lis 20, 2010 21:33 |
|
 |
Gavia
|
Elbrus, dziękuję za twoje wypowiedzi w tym wątku. We wszystkich masz rację.
A co do zamykania się to ja się zamknę. Powinnam trzymać język za zębami i w ogóle się nie odzywać to nie byłoby problemu, ale nie wiedziałam że moja wypowiedź będzie początkiem kolejnej dyskusji. Zatem ja już nic nie mówię, rozmawiajcie jakbym się w ogóle nie odzywała w tym temacie.
_________________ "Wznosić toast w obliczu świata i nie szukać pociechy"
|
N lis 21, 2010 10:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A co do zamykania się to ja się zamknę. Powinnam trzymać język za zębami i w ogóle się nie odzywać to nie byłoby problemu, ale nie wiedziałam że moja wypowiedź będzie początkiem kolejnej dyskusji. Zatem ja już nic nie mówię, rozmawiajcie jakbym się w ogóle nie odzywała w tym temacie. Pomyśl....gdy wszyscy się zamkniemy to moderatorzy pójdą na bezrobocie  Poważnie - pełne, bez żadnych wątpliwości, wahań, "uwierzenie Mu" stanowi problem niemal dla wszystkich wierzących w różnych etapach swojego życia.
|
N lis 21, 2010 12:46 |
|
 |
beneg
|
a co do tematu -może coś pomoże słówko z NT : ...demony też wiedzą kim jest Jezus...
wiedzą lepiej od nas kim On jest , a pomimo tego ....są demonami...pytanie: czy nie mają Wiary właśnie i czy wiara z "wiedzeniem" czegoś ma mało wspólnego? czy może wiedzą , ale już nie mogą poradzić nic na to , bo mieli szanse wcześniej uwierzyć ?
|
N lis 21, 2010 18:01 |
|
 |
Elbrus
|
beneg napisał(a): czy nie mają Wiary właśnie i czy wiara z "wiedzeniem" czegoś ma mało wspólnego? Wiara o jakiej mówił Jezus z "wiedzeniem" o istnieniu Boga ma mało wspólnego (patrz List Jakuba). beneg napisał(a): czy może wiedzą , ale już nie mogą poradzić nic na to , bo mieli szanse wcześniej uwierzyć ? Raczej nawrócić się już nie mogą - nie mogą zmienić swojej sytuacji.
|
N lis 21, 2010 18:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Raczej nawrócić się już nie mogą - nie mogą zmienić swojej sytuacji. Ale tylko raczej...."jutro jest tajemnicą".
|
N lis 21, 2010 19:05 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Cytuj: Raczej nawrócić się już nie mogą - nie mogą zmienić swojej sytuacji. Ale tylko raczej.... Jak w takim razie należy rozumieć brak przebaczenia ze strony Boga wobec ich grzechu buntu ? Jeżeli bowiem Bóg aniołom, którzy zgrzeszyli, nie odpuścił (...)(2 P 2:4) Alus napisał(a): "jutro jest tajemnicą". ... a czasy ostateczne apokalipsą ukazaną prorokom.
|
N lis 21, 2010 19:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jak w takim razie należy rozumieć brak przebaczenia ze strony Boga wobec ich grzechu buntu ? Jeżeli bowiem Bóg aniołom, którzy zgrzeszyli, nie odpuścił (...) (2 P 2:4) A spotkałeś gdzieś, że zbuntowani aniołowie żałowali????..... Jeśli łotrowi wystarczyło poprosić - Panie wspomnij o mnie", to czemu wobec każdego innego człowieka może braknąć miłosierdzia????? - "Chocby wasze grzechy były jak szkarłat, jak śnieg wybielej; choćby czerwone jak purpura, stną się jak wełna"(Iz 1,18).....jesli odrzucicie zło, grzech i użalicie się nad swoim postepowaniem. - "Ale jesli się zatniecie w oporze, miecz was wytępi" (Iz 1,20)..... decyzja należy do człowieka - do Ciebie 
|
N lis 21, 2010 19:31 |
|
|
|