Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Duchowość pustego grobu
Dawid7 napisał(a): Przecież Zmartwychwstanie Pana Naszego Jezusa Chrystusa jest ponadczasowe i nie wyklucza przeżywania tegoż Zmartwychwstania przez współczesnych chrześcijan (także świeckich). Powiedziałbym nawet: jest to Jego uobecnienie! Stąd moje przypuszczenie dot. ks. Zmartwychwstańców.
Być może masz rację i jest w tej nazwie ukryty głębszy sens. W końcu podczas Eucharystii uczestniczymy nie tylko w Ofierze ale także w Zmartwychwstaniu Jezusa. Może wystarczy sprawdzić na ich oficjalnej stronie?
|
Pt lip 13, 2012 21:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...tyle tu ciekawych rzeczy w tym temacie, ze nawet nie wiem od czego zaczac.. Elbrus napisał(a): Istnieje nadzieja zbawienia wszystkich, ale istnieje też pewność (teologiczna), że wszyscy (również nieprawi) zmartwychwstaną, wiec nie rozumiem, jak się łączy jedno z drugim. nigdy mi nie przyszło do głowy, ze nieprawi także zmartwychwstaną! i gdzie pójdą? na Sad? możesz Elbrus czy ktoś, napisać coś więcej? Dawid7 napisał(a): W Poznaniu istnieje zgromadzenie ks. Zmartwychwstańców. Czy mamy to rozumieć, że wszyscy księża tego zgromadzenia przeżyli pierwsze Zmartwychwstanie (?) zgodnie z Pismem św.: Objaw. 20.6 Błogosławiony i święty, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu: nad tymi nie ma władzy śmierć druga, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i będą z Nim królować tysiąc lat. wow..czy rzeczywiście pomyślałeś, ze ktoś żyjący, kogo można zobaczyć, jest już po Zmartwychwstaniu?? jestem b. ciekawa twojej odpowiedzi. --- o idei 'pustego piekła' chyba nie słyszałam, ale słyszałam o idei, Zbawienia dla szatana.
|
So lip 14, 2012 0:02 |
|
 |
silgar
|
mkb napisał(a): nigdy mi nie przyszło do głowy, ze nieprawi także zmartwychwstaną! i gdzie pójdą? na Sad?
Do piekła? Toć żeby iść do piekła też trzeba zmartwychwstać. Skoro idzie się przed sąd, a wcześniej się umarło, to chyba inaczej się nie da? Cytuj: W Poznaniu istnieje zgromadzenie ks. Zmartwychwstańców. Czy mamy to rozumieć, że wszyscy księża tego zgromadzenia przeżyli pierwsze Zmartwychwstanie (?) zgodnie z Pismem św.: Objaw. 20.6 Błogosławiony i święty, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu: nad tymi nie ma władzy śmierć druga, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i będą z Nim królować tysiąc lat. Cytuj: Co do Zgromadzenia ss. Niepokalanego Poczęcia - się nie wypowiadam. Może ktoś inny to uzasadni jaka jest geneza nazwy tego zgromadzenia Ta dyskusja to na poważnie? 
|
So lip 14, 2012 0:42 |
|
|
|
 |
Dawid7
|
mkb napisał(a): ... nigdy mi nie przyszło do głowy, ze nieprawi także zmartwychwstaną! i gdzie pójdą? na Sąd? Oczywiście, że na Sąd. Jk 5:12 Przede wszystkim, bracia moi, nie przysięgajcie ani na niebo, ani na ziemię, ani w żaden inny sposób: wasze tak niech będzie tak, a nie niech będzie nie, abyście nie popadli pod sąd.Dz. Ap. 24:15 Mam też w Bogu nadzieję, którą również oni mają, że nastąpi zmartwychwstanie sprawiedliwych i niesprawiedliwych.mkb napisał(a): ... czy rzeczywiście pomyślałeś, ze ktoś żyjący, kogo można zobaczyć, jest już po Zmartwychwstaniu?? jestem b. ciekawa twojej odpowiedzi. Oczywiście, przecież wierzymy w życie pozagrobowe. 
_________________ Pan mym Pasterzem, Dawid.
|
So lip 14, 2012 7:07 |
|
 |
Dawid7
|
silgar napisał(a): ... Ta dyskusja to na poważnie?  Z mojej strony - jaknajbardziej poważnie. Dotykamy przecież spraw ostatecznych w życiu.
|
So lip 14, 2012 7:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dawid7 napisał(a): mkb napisał(a): ... czy rzeczywiście pomyślałeś, ze ktoś żyjący, kogo można zobaczyć, jest już po Zmartwychwstaniu?? jestem b. ciekawa twojej odpowiedzi. Oczywiście, przecież wierzymy w życie pozagrobowe.  czyli uważasz, ze można zobaczyć np. na ulicy kogoś, kto już umarł, a potem zmartwychwstał??
|
So lip 14, 2012 7:22 |
|
 |
Dawid7
|
[ mkb napisał(a): ... czyli uważasz, ze można zobaczyć np. na ulicy kogoś, kto już umarł, a potem zmartwychwstał?? Można zobaczyć, lecz niekoniecznie można o tym wiedzieć. 
|
So lip 14, 2012 9:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
..wiem o czym mówisz. napisze tak: miałam parę razy bardzo silne wrażenie, ze osoba którą widzę, to jest ta sama osoba, o której wiem, ze umarła...ale ta wyglądała trochę inaczej.
gdy Pan Jezus zmartwychwstał, ukazał się kobiecie, pod postacią ogrodnika. potem uczniom pod postacią jakiegoś pielgrzyma o ile dobrze pamiętam.. dopiero po jakimś czasie orientowali się oni, ze to był zmartwychwstały Mistrz.
nie wiem jednak jaka jest analogia pomiędzy tym, a tym co ja ujrzałam, może żadna. jednak daje do myślenia..
|
So lip 14, 2012 9:24 |
|
 |
Dawid7
|
mkb napisał(a): ..wiem o czym mówisz. napisze tak: miałam parę razy bardzo silne wrażenie, ze osoba którą widzę, to jest ta sama osoba, o której wiem, ze umarła...ale ta wyglądała trochę inaczej. Obawiam się, że niebezpiecznie odchodzimy od tematu. Pytanie było: czy wszyscy ks. Zmartwychwstańcy przeżyli pierwsze zmartwychwstanie ? Twoje sugestie mogą prowadzić do nekromancji. 
|
So lip 14, 2012 14:41 |
|
 |
Lurker
|
Chyba tylko baaardzo metaforycznie... Cytuj: ...i ujrzałem dusze ściętych dla świadectwa Jezusa i dla Słowa Bożego, i tych, którzy pokłonu nie oddali Bestii ani jej obrazowi, i nie wzięli sobie znamienia na czoło ani na rękę. Ożyli oni i tysiąc lat królowali z Chrystusem. A nie ożyli inni ze zmarłych, aż tysiąc lat się skończyło. To jest pierwsze zmartwychwstanie. Ap. 20: 4-5. Nie ma jeszcze ani Bestii, ani znakowania ludzi, a księża Zmartwychwstańcy ani nie są wskrzeszonymi męczennikami, ani nie żyją po tysiąc lat... To się dopiero wydarzy przy końcu czasów, moim zdaniem.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
N lip 15, 2012 3:57 |
|
 |
Dawid7
|
Lurker napisał(a): Ap. 20: 4-5. Nie ma jeszcze ani Bestii, ani znakowania ludzi, To się dopiero wydarzy przy końcu czasów, moim zdaniem. Początek końca już się zaczął. Jak to niema Bestii? A te wojny, nieustanne zbrojenia, zabijanie milionów niewinnych ludzi, to co to jest? Także projekty czipów do znakowania ludzi już są przygotowane ! Oto wyjątek z Objawienia się Matki Bożej w La Salette: Cytuj: Luis Eduardo Dufaur "La Salette" wyd. Instytut im. Ks. Piotra Skargi, Kraków 2010 Rozdział XIV Posłańcy Boga Najświętsza Maryja Panna i apostołowie w czasach ostatnichPo opisaniu głównych linii wydarzeń aż do kresu historii, Najświętsza Maryja Panna wprowadziła do tajemnicy pewien nowy element. Ogłosiła, mianowicie, pojawienie się apostołów czasów ostatnich, legionu świętych - lub czegoś na kształt zakonu religijnego - który zostanie wskrzeszony przez Opatrzność Bożą, by zwalczyć i obalić rewolucyjną niesprawiedliwość i zapewnić nową przyszłość dla Królestwa Maryi Tak oto mówi tajemnica: „Zwracam się z naglącym apelem do ziemi, wzywam prawdziwych uczniów Boga żyjącego i królującego w Niebie, jedynego i prawdziwego Zbawcy ludzi, wzywam prawdziwych naśladowców Chrystusa, który stał się człowiekiem; wzywam moje dzieci, moich prawdziwych czcicieli, tych, którzy oddali mi siebie, bym ich doprowadziła do mego boskiego Syna, tych, których niosę, by tak rzec, w swoich ramionach, tych, którzy żyją moim duchem; wzywam wreszcie apostołów czasów ostatnich, wiernych uczniów Jezusa Chrystusa, którzy pogardzając światem i samymi sobą, w ubóstwie i pokorze, w zapomnieniu i milczeniu, w modlitwie i umartwieniu, w czystości i zjednoczeniu z Bogiem, w cierpieniu i nieznani światu. nadszedł czas, aby się ukazali i nieśli światło światu. Idźcie i ukażcie się jako moje umiłowane dzieci. Ja jestem z wami i w was, aby wasza wiara była światłością, która będzie was oświecać w tych dniach nieszczęśliwych. Niech wasz zapał wzbudzi w was, głód czci i chwały Jezusa Chrystusa! Walczcie, dzieci światłości, nieliczni, lecz świadomi, bo oto czas czasów, koniec ostateczny!" Kim są ci apostołowie czasów ostatnich? Melania uważała, iż jej misją było się modlić, cierpieć i pracować na ich nadejście. I tak właśnie czyniła do końca swego życia. Zmarła świadoma, że ich nie poznała; lecz, z drugiej strony, z całkowitą pewnością, że mieli się jeszcze pojawić. Lurker napisał(a): ... a księża Zmartwychwstańcy ani nie są wskrzeszonymi męczennikami, ani nie żyją po tysiąc lat... Ale żyją już prawie 200 lat: Cytuj: Sługa Boży Bogdan Teodor Jański (ur. 26 marca 1807 w Lisowie k. Grójca, zm. 2 lipca 1840 w Rzymie) – polski ekonomista, założyciel Zgromadzenia Zmartwychwstania Pańskiego. ... osiągnął to 17 II 1836 r., kiedy to Jański i jego kilku towarzyszy rozpoczęli życie wspólne, na kształt zgromadzenia, zamieszkując w jednej z paryskich kamienic. Modlili się wspólnie, czytali pobożne lektury, słuchali konferencji Brata Starszego, pomagali w czynny sposób zabiedzonym (także i duchowo) emigrantom.
Jesteśmy przekonani, że w miłości swojej Ojciec powołuje nas do nawrócenia: do osobistego zmartwychwstania w jedności z Jezusem, do nowego życia przepełnionego mocą Jego Ducha. Umieramy samym sobie wraz z Jezusem, kiedy oddajemy nasze życie Ojcu, wyrzekając się wszystkiego,co nas od Niego oddziela. Więcej tu: http://www.zmartwychwstancy.pl/duchowosc/charyzmat.htmlW 2006 roku w diecezji płockiej jej ówczesny ordynariusz bp Stanisław Wielgus zainaugurował proces beatyfikacyjny Bogdana Jańskiego. Jego następca – bp Piotr Libera zakończył diecezjalną fazę procesu 19 kwietnia 2008. Obecnie wszystkie akta zostały wysłane do Stolicy Apostolskiej.
|
N lip 15, 2012 12:44 |
|
 |
silgar
|
Cytuj: Początek końca już się zaczął. Jak to niema Bestii? A te wojny, nieustanne zbrojenia, zabijanie milionów niewinnych ludzi, to co to jest? Znaczy, że apokalipsa jest od początków ludzkości...
|
N lip 15, 2012 13:05 |
|
 |
Andy72
|
mkb napisał(a): ..wiem o czym mówisz. napisze tak: miałam parę razy bardzo silne wrażenie, ze osoba którą widzę, to jest ta sama osoba, o której wiem, ze umarła...ale ta wyglądała trochę inaczej.
gdy Pan Jezus zmartwychwstał, ukazał się kobiecie, pod postacią ogrodnika. potem uczniom pod postacią jakiegoś pielgrzyma o ile dobrze pamiętam.. dopiero po jakimś czasie orientowali się oni, ze to był zmartwychwstały Mistrz.
nie wiem jednak jaka jest analogia pomiędzy tym, a tym co ja ujrzałam, może żadna. jednak daje do myślenia.. Obecnie ludzie nie zmartwychwstają, trzeba by poczekać na koniec czasów
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N lip 15, 2012 13:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dawid7 napisał(a): Ale żyją już prawie 200 lat: Cytuj: Sługa Boży Bogdan Teodor Jański (ur. 26 marca 1807 w Lisowie k. Grójca, zm. 2 lipca 1840 w Rzymie)
ja już nie wiem o co ty właściwie pytasz? kto żyje 200 lat? czy ty pytasz o wiek całego zgromadzenia czy wiek jednej osoby lub paru? nie rozumiem.
|
N lip 15, 2012 13:28 |
|
 |
Dawid7
|
mkb napisał(a): ... ja już nie wiem o co ty właściwie pytasz? kto żyje 200 lat? czy ty pytasz o wiek całego zgromadzenia czy wiek jednej osoby lub paru? nie rozumiem. Nie pytam, tylko odpowiadam 'Lurker'owi, który uzasadnia, że jeszcze nie może być końca czasów m.innymi dlatego, że Zmartwychwstańcy nie żyją 1000 lat. Oczywiście mam na myśli zgromadzenie, przecież nie pojedynczego człowieka. Chyba, że przyjmiemy rachubę czasu o mniejszej podstawie od 10  kto wie w jakiej rachubie liczyli czas natchnieni pisarze Apokalipsy 
|
N lip 15, 2012 14:01 |
|
|
|