| Autor |
Wiadomość |
|
Navis
|
 Re: za zło dobrem odpłacaj
Szkodnik napisał(a): Pani wzięła dechę i spuściła łomot każdemu z gnojków. Efekt? Do dziś mówią "dzień dobry" matce, dziewczynce i dechom. I to bez grymasu na twarzy. Okrutne? Nie. Inny sposób komunikacji. Czasem "złemu" należy pokazać że jest się silniejszym (jak widać, nie różnimy się wiele od zwierząt). Wtedy traci pewność siebie i poczucie bezkarności.
To się nazywa starotestamentowa sprawiedliwość  ;PPPPP
_________________ Za wszystko dziękuję za spokój i trwogę za to, że nie rozumiem i odejść nie mogę za to, że nas łączą niepoznane ręce za jedną jeszcze jesień, by pokochać więcej...
Ks. J. Twardowski
|
| Wt mar 07, 2006 10:11 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Przykazanie miłości jest trudne. Jak się czyta - brzmi ładnie. Ale jak trzeba je wcielić w życie...
Jak, np. próbowałby mnie ktoś okraść na ulicy, to ja nie oddałbym po prostu portfela/telefonu/zegarka. Nie można z siebie ofiary robić.
Co innego - umieć przemilczeć, gdy ktoś człowiekowi wrzuca, obraża.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt mar 07, 2006 10:22 |
|
 |
|
Navis
|
Przykazanie miłości jest trudne, bo we własnym sumieniu trzeba decydować, czy nasze postępowanie jest ofiarą w imię miłości bliźniego czy też może jest zgodą na zło,...
Konflit justitia - caritas jest stary jak świat  . We fragmentach działa Cycerona "O cnotach" można znaleźć taką wypowiedź:
"Lecz dlaczego łączysz ze sprawiedliwością łagodność, skoro sprawiedliwość w istocie swej jest tak sroga i przerażająca, iż nie ma na tyle odważnego człowieka, który by po zetknięciu z nią nie odczuł lęku, podczas gdy łagodność jest tak przyjemna i zniewalająca, że pokrzepia i podnosi na duchu nawet lękliwych?"
Konflikt istnieje ponieważ miłość jest stronnicza, a sprawiedliwość powinna być bezstronna (jeśli ma być sprawiedliwością, a nie zwykła zemstą "oko za oko ząb za ząb"  ). Miłość jest spontaniczna, a sprawiedliwość powinna trzymać się zasad.
Właściwie wybór jest zawsze albo-albo.
Chyba tylko Bogu, który zna całą prawdę o nas i naszych bliźnich, udaje się miłość ze sprawiedliwością połączyć.
_________________ Za wszystko dziękuję za spokój i trwogę za to, że nie rozumiem i odejść nie mogę za to, że nas łączą niepoznane ręce za jedną jeszcze jesień, by pokochać więcej...
Ks. J. Twardowski
|
| Wt mar 07, 2006 15:23 |
|
|
|
 |
|
ToMu
|
Nie nazwałbym zgodą na zło sytuację, kiedy bronię się przed kradzieżą.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
| Wt mar 07, 2006 22:35 |
|
 |
|
Navis
|
Nic takiego nie sugerowałam  To właśnie jest niezgoda na zło 
Ks. J. Twardowski
|
| Wt mar 07, 2006 22:46 |
|
|
|
 |
|
ToMu
|
Wiem.
Ale są ludzie, którzy uważają - tak po faryzejsku rozumując - że w imię "nadstawiania drugiego policzka", jak ktoś na ulicy podejdzie i będzie chciał żebyś mu oddał kasę/telefon/zegarek, to powinieneś mu oddać, i może jeszcze torbę gratis dorzucić...
|
| Wt mar 07, 2006 23:13 |
|
 |
|
elka
|
polecam do poczytania "Nędzników" Wiktora Hugo....
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
| Śr mar 15, 2006 7:20 |
|
 |
|
SweetChild
|
 Re: za zło dobrem odpłacaj
Szkodnik napisał(a): Czasem "złemu" należy pokazać że jest się silniejszym (jak widać, nie różnimy się wiele od zwierząt). Wtedy traci pewność siebie i poczucie bezkarności.
Właśnie. Można więc stwierdzić, że wówczas jest to działanie dla jego dobra. Jego i jego otoczenia. A działanie, które prowdzi do wzrostu dobra jest dobre. Co należało udowodnić 
|
| Śr mar 15, 2006 13:42 |
|
|
|