Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Incognito, pisanie zacytowanych slow przez Ciebie mija sie z prawda.
"Zresztą już teraz ludzie tworzą roboty o zdolnościach większych niż prymitywne organizmy, które według Ciebie posiadają duszę".
Stwarzanie zycia przez Boga nie moze miec znaku rownosci z wytwarzaniem dokonywanym przez czlowieka.
Cytowany wczesniej Ksiadz jak najbardziej reprezentuje stanowisko KK w tej kwestii.
|
Cz mar 30, 2006 15:05 |
|
|
|
 |
Incognito
|
Lucyna napisał(a): Incognito, pisanie zacytowanych slow przez Ciebie mija sie z prawda. To zdanie, nie dość że nie jest gramatycznie poprawne, to w dodatku nie ma logicznego sensu. Jak pisanie może mijać się z prawdą? Lucyna napisał(a): "Zresztą już teraz ludzie tworzą roboty o zdolnościach większych niż prymitywne organizmy, które według Ciebie posiadają duszę".
Stwarzanie zycia przez Boga nie moze miec znaku rownosci z wytwarzaniem dokonywanym przez czlowieka. I czego to ma niby dowodzić? Lucyna napisał(a): Cytowany wczesniej Ksiadz jak najbardziej reprezentuje stanowisko KK w tej kwestii.
To podaj mi oficjalne dokumenty Kościoła popierające Twoją tezę, np. Kongregacji Nauki Wiary.
Już nie wiem co Ci gorzej idzie - argumentacja czy czytanie ze zrozumieniem.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Cz mar 30, 2006 15:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Incognito, aby rozmawiac z druga osoba wymagana jest zyczliwosc. Dogadywanie i patrzenie na druga osobe z pozycji zwyciescy nie sprzyja owocnej dyskusji.
Kazdemu moze sie zdarzyc, ze napisze cos mniej zrozumiale albo niegramatycznie ale to nie jest w dyskusji najwazniejsze ( i nie powinno byc nawet podkreslane).
Potrzebne Ci dokumenty prosze poszukaj sobie sam.
|
Cz mar 30, 2006 16:09 |
|
|
|
 |
Incognito
|
Powiedz mi, z jakiej pozycji mam na Ciebie patrzeć? W przeciwieństwie do Ciebie potrafię uargumentować swoje stanowisko i nie serwuję haseł pokroju "poszukaj sobie argumentów do uzasadnienia mojej teorii".
Pisanie zrozumiale jest w dyskusji bardzo ważne, bo ją umożliwia. Albo daj mi coś konkretnego, tzn. przedstaw solidne argumenty i skontruj moje, albo przyznaj że nie potrafisz uargumentować własnego zdania i się z dyskusji wycofaj.
Pożegnanie jest tutaj
|
Cz mar 30, 2006 16:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeszcze raz zamieszczam ten sam cytat z ks.Kaszowskiego, sa to PODSTAWY NAUKI KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO W PYTANIACH I ODPOWIEDZIACH a nie prywatna opinia ksiedza.
Incognito potrafisz czytac ze zrozumieniem wiec tym razem chyba zrozumiesz.
Czy zwierzęta i rośliny posiadają duszę?
Duszą w sensie ogólnym nazywa się pierwiastek życiowy, dlatego też w takim sensie można mówić nie tylko o duszy ludzkiej, ale również o duszy zwierzęcej, a nawet - roślinnej. Zwierzęta posiadają duszę zmysłową, rośliny zaś - wegetatywną. Dusza ludzka jednak zdecydowanie różni się od duszy roślinnej i zwierzęcej, ponieważ jest duchowa i nieśmiertelna. Dzięki niej człowiek potrafi poznawać rozumowo i kochać w sposób zupełnie wolny. Dusza zwierząt i roślin przestaje istnieć z chwilą ich śmierci.
Jakie zdolności odróżniające człowieka od zwierząt posiada on dzięki duszy?
- Duchowa dusza odróżnia nas od zwierząt
Duszę można też określić jako pewien element duchowy, który pozwala nam żyć odmiennym życiem niż zwierzęta i rośliny. Nieraz mówi się, że w człowieku jest całe zwierzę, a równocześnie - jeszcze "coś więcej", co go zdecydowanie odróżnia od świata zwierzęcego. Tym „więcej” jest właśnie dusza sprawiająca, że człowiek może poznawać w sposób doskonalszy niż zwierzęta, postępować w sposób wolny, kierować się sumieniem, kochać bezinteresownie.
- Uzdolnienia posiadane dzięki duszy
To, że przeżywamy wszystko na sposób "ludzki", że potrafimy zachowywać się jak ludzie, zawdzięczamy posiadaniu duchowej duszy. Dzięki niej - w przeciwieństwie do zwierząt - potrafimy rozumować, poznawać nawet abstrakcyjne prawdy, tworzyć systemy filozoficzne, planować, przewidywać. Dusza ludzka pozwala człowiekowi prowadzić ciągły, wewnętrzny dialog z Bogiem, poznawać Go przez wiarę, przyjaźnić się z Nim.
Ponieważ posiadamy duszę, jesteśmy istotami wolnymi, potrafiącymi kochać bezinteresownie, doświadczać takich przeżyć, jak: wdzięczność, poczucie odpowiedzialności za kogoś, za wspólnotę itp.
Człowiek posiada też poczucie obowiązku, sumienie skłaniające go do różnych wyrzeczeń: dla kogoś potrafi zrezygnować on z jedzenia, wolności, przyjemności, a nawet oddać życie.
Dzięki posiadaniu duszy człowiek jest istotą twórczą. Podczas gdy zwierzęta działają pod wpływem instynktów, czyli pewnych zakodowanych wrodzonych sposobów zachowania się, człowiek pracuje twórczo: komponuje muzykę, tworzy sztukę, pisze książki. Jaskółka od tysięcy lat, dzięki wrodzonemu instynktowi, wije zawsze takie samo gniazdo, człowiek zaś buduje coraz to inne domy, miasta, świątynie. Każdy człowiek potrafi wywrzeć na materii swoje niepowtarzalne piętno, np. architekt, malarz, rzemieślnik itp. Trudno tę zdecydowaną odmienność człowieka tłumaczyć tylko tym, że posiada nieco inny mózg niż zwierzęta.
|
Cz mar 30, 2006 16:57 |
|
|
|
 |
Incognito
|
Niekonsekwentna jest ta terminologia. Najpierw ksiądz ten pisze o ogólnym rozumieniu duszy oraz szczególnym jej rodzaju którym jest dusza duchowa człowieka, potem zaś posługuje się argumentacją pokroju "człowiek może to i to, bo ma duszę, a zwierzęta nie".
Niemniej ten ksiądz przyznaje, że zwierzętami kierują zakodowane zachowania, a to nie jest niczym więcej niż algorytmem. To, że zwierzę wykonane jest ze związków organicznych, a nie z żelaza, krzemu i plastiku, nie zmienia faktu że jest zaprogramowane. Mając to na uwadze nie można stwierdzić inaczej niż tak, że zaprogramowane przez ludzi roboty, posiadające zmysły i zaimplementowane zachowania, posiadają taką samą duszę jak niektóre zwierzęta i rośliny, gdyż tak samo przejawia się ich pierwiastek życiowy.
Pożegnanie jest tutaj
|
Cz mar 30, 2006 17:28 |
|
|
|