dlaczego magia (wg mnie nieistniejac jest zakazana przez kk?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: dlaczego magia (wg mnie nieistniejac jest zakazana przez
Jajko napisał(a): Rzeczywiście trochę odbiegliśmy od tematu. To ja postaram się do niego wrócić. Odpowiedź na pytanie zawarte w temacie jest banalna: wykoszenie konkurencji. Wierny ma słuchać tylko swego boga, a nie innych bogów i ma zakaz zajmowania się magią i innymi czarami-marami. Jedynie słuszne jest tylko to, co każe dany bóg i tylko tego trzeba się trzymać. Wszystko inne jest be, bo kasa idzie do innych a nie do swoich kapłanów.
Oczywiście nie jest to powiedziane tak otwartym tekstem, tylko odpowiednio zawoalowane, aby jak najwięcej ludzi dało się nabrać. I to często działa. Ale coraz mniej, bo ludzie mają swobodny dostęp do informacji i nie opierają swej wizji świata tylko na tym, co powie kapłan podczas obrzędów. Ludzie sami widzą i rozumieją. Stąd odwrót od tradycyjnych religii i zainteresowanie innymi kultami, magiami itp. Każdy człowiek poszukuje czegoś odpowiedniego dla siebie. Mnie jest dobrze bez kultu bóstw, a i magia mnie nie pociąga - znaczy się, chciałbym umieć to co Harry Potter, ale kompletnie nie wierzę w tego rodzaju magię. Podobnie z Voodoo, Tarotem, astrologią - dla mnie to takie same wciskanie kitu jak religie. Co nie znaczy, że jest to z gruntu złe. Porady różnych wróżek czy tarocistek mogą mieć wartość psychologiczną, a więc trudno nazwać je złem. No chyba, że Vi postawi mi wirtualnego Tarota (czy jak to się nazywa) i udowodni, że karty powiedzą jej coś o mnie czego nie ma szansy wiedzieć. Wtedy zmienię zdanie...(znaczy się, wówczas uznam, że nie jest to totalne wciskanie kitu, a nie że jest to złe...) Odpowiedź jest banalna bo sprowadzasz kwestię wiary i magi do sfery materialistycznej.
|
Cz wrz 27, 2012 8:53 |
|
|
|
 |
biznes-info
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Bóg brzydzi się magią i ludźmi, którzy magią się zajmują. (...) Bóg brzydzi się magią i LUDŹMI  ?? Polecam Tobie przeczytanie "Dzienniczka" św. Faustyny. Jak jedno przeczytanie nie pomoże to zalecam czynność powtórzyć do skutku.[/quote] Panie @homo... Bóg NIGDY nie brzydzi się ludźmi, choćby nie wiem co uprawiali. Człowiek ma wybór i SAM odchodzi od Boga. Tylko o to mi chodziło, gdy polecałem Ci przeczytanie "Dzienniczka".
_________________ Zawiłe problemy wymagają gruntownego omówienia, a zasoby mam ograniczone. Polecam moje dzieło: https://melancholia.xyz
|
Cz wrz 27, 2012 9:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Podobnie z Voodoo, Tarotem, astrologią - dla mnie to takie same wciskanie kitu jak religie. Co nie znaczy, że jest to z gruntu złe. Porady różnych wróżek czy tarocistek mogą mieć wartość psychologiczną, a więc trudno nazwać je złem. No chyba, że Vi postawi mi wirtualnego Tarota (czy jak to się nazywa) i udowodni, że karty powiedzą jej coś o mnie czego nie ma szansy wiedzieć. Wtedy zmienię zdanie...(znaczy się, wówczas uznam, że nie jest to totalne wciskanie kitu, a nie że jest to złe...) No niestety. Sama Vi nie wierzy w "wirtualnie"  Jak dla mnie, wszelkie wróżby na odległość, na sms, z gazety, czy jakieś EzoTV, to zwykła ściema i wyciąganie kasy od naiwnych  Moim zdaniem żeby postawić Tarota, musi usiąść człowiek z człowiekiem, trzeba zbudować klimat, musi być cisza i spokój. Osoba, której się wróży, musi wziąć Karty do ręki, pomyśleć nad problemem, skupić się nad istotnymi dla siebie kwestiami. Wtedy następuje właśnie owo przekazywanie Kartom energii, w które i w którą ja wierzę. I to właśnie jest podstawą do tego, by Tarot ułożył się w odpowiedni rozkład, który interpretujący będzie mógł odczytać. Wszystkie opcje "na odległość", więc jak dla mnie odpadają, bo nie opierają się na podstawie, jaką jest przekazanie Kartom energii. To Karty przedstawią Twoją sytuację. Nie ja. Ja ją tylko odczytam. Nie jestem wróżką, tylko tarocistką Jeśli chodzi o wróżki, sama jestem strasznie sceptyczna  Ale oczywiście zapraszam na Tarota do Łodzi Co do astrologii, też w to trochę wierzę  Inaczej niż w Tarota i w ogóle na innej zasadzie, ale też  Mam nawet podręcznik w domu i płytę, na podstawie których kiedyś uczyłam się stawiać horoskop urodzeniowy. Nie przewiduję przyszłości (zresztą w to po części tylko wierzę), ale potrafię sporządzić portret psychologiczny osoby na podstawie daty, godziny i miejsca urodzenia. To znaczy kiedyś umiałam. Nie zajmuję się tym od 6 czy 7 lat 
|
Cz wrz 27, 2012 9:38 |
|
|
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): magia jest nierozerwanie związana z wielbóstwem, religiami wschodu. Nie, magia jest związana z magicznym działaniem konkretnych osób w konkretnych sprawach. Nie ma nic wspólnego z Bogiem, ani żadnymi normalnymi religiami. Mało tego, magia bywa uprawiana przez osoby ateistyczne. Magia za to stoi zdecydowanie blisko ubóstwienia Szatana. Niektórzy magicy odwołują się do konkretnych demonów, a nie do Boga. Upieranie się przy odnoszeniu magii do Boga, jakoby jej sprzyjającego powoduje, ze ludziom wykrzywia się prawdziwy obraz relacji miedzy Bogiem i Szatanem. Otóż to Bóg jest Bogiem, a nie Szatan. I żadne wielokrotne mantrowanie, ze jest odwrotnie, tego nie zmieni. Koledze biznes - info, który uważa, że Bóg być może nienawidzi magii, za to kocha magików, polecam uważną lekturę tego opracowania i cytowanych w nim mnóstwa cytatów biblijnych, szczególnie dotyczących tematu W wielu opowiadaniach magicy są pokonywani przez potęgę Bożą. http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/index. ... ia-a-magia
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Cz wrz 27, 2012 10:03 |
|
 |
noOne
|
Soul33 napisał(a): Pomyliłem się. noOne faktycznie uznaje papieża. Co prawda "pod oblężeniem wilków" ale jednak. Przepraszam zatem. noOne napisał(a): a tu też bido nie uważałeś, bo też piszesz same kłamstwa, jak nie czytasz tego co piszę, to potem przynajmniej nie kłam z własnej fantazji No tak, w bazylice św Pawła, nie Piotra. Kilka kilometrów dalej. jeszcze jeden mały szczegół - ofiara i to nie śmiertelna (wielokrotnie zgwałcona mała dziewczynka) była dokonana podczas równoległej czarnej mszy w ameryce północnej, były 2 czarne obrządki równoległe, jeden na watykanie, drugi usa, na watykanie dokonano intronizacji Lucyfera dla nieznających wcześniej tego wątku dam hasło : Malachi Martin "Dom smagany wiatrem" http://proroctwa.com/Dom-smagany-wiatrem.htmhttp://pl.gloria.tv/?media=274358o Malachi Martinie http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/230
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Cz wrz 27, 2012 10:11 |
|
|
|
 |
noOne
|
Alus napisał(a): Od "dobrej" magii energoteraputycznej mającej źródło w Bogu, czy tej "złej" pochodzącej od szatana?. nie ma magii dobrej, bioenergoterapia to też magia / okultyzm
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Cz wrz 27, 2012 10:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
noOne napisał(a): Alus napisał(a): Od "dobrej" magii energoteraputycznej mającej źródło w Bogu, czy tej "złej" pochodzącej od szatana?. nie ma magii dobrej, bioenergoterapia to też magia / okultyzm Eureka  .... w kwestii teologii mamy wspólne zdanie.
|
Cz wrz 27, 2012 10:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
noOne: Cytuj: nie ma magii dobrej, bioenergoterapia to też magia / okultyzm a teraz homo_homini: Cytuj: Bóg brzydzi się magią i ludźmi, którzy magią się zajmują. Hmmmmm....z tego wynika przykry wniosek dla bioenergoterapeutów i ich miłosników....przykro mi homo_homini, ze Bóg robi ci feeeeee.
|
Cz wrz 27, 2012 11:09 |
|
 |
biznes-info
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Koledze biznes - info, który uważa, że Bóg być może nienawidzi magii, za to kocha magików, polecam uważną lekturę tego opracowania i cytowanych w nim mnóstwa cytatów biblijnych, szczególnie dotyczących tematu W wielu opowiadaniach magicy są pokonywani przez potęgę Bożą. http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/index. ... ia-a-magiaKażdy człowiek ma wartość nieskończoną - łatwo to dostrzec z perspektywy wieczności. Kłamstwo dla Boga nie jest tym samym co dla człowieka. Człowieka można wprowadzić w błąd, a Boga nie. Magia opiera się na kłamstwie.
_________________ Zawiłe problemy wymagają gruntownego omówienia, a zasoby mam ograniczone. Polecam moje dzieło: https://melancholia.xyz
|
Cz wrz 27, 2012 12:06 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
W pierwszym linku podano, że jest to powieść Malachi Martina i na końcu zaopatrzono w datę 2007 i datę aktualizacji 2011. Czy możesz wyjaśnić jak to ma się do daty autora powieści, Martina, który zmarł w 1999 roku? Powieści powieściami, a życie życiem. Szatan szaleje w Kościele i widać go już wszędzie. Usiłuje zdominować niniejsze forum. Lucyfer udaje Chrystusa. Starajmy się własnym życiem budować Królestwo Boże, prostować ścieżki przed nadchodzącym Chrystusem. Króluj nam Chryste 
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Cz wrz 27, 2012 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Szatan szaleje w Kościele i widać go już wszędzie. Usiłuje zdominować niniejsze forum. Lucyfer udaje Chrystusa. Starajmy się własnym życiem budować Królestwo Boże, prostować ścieżki przed nadchodzącym Chrystusem.
Racja! Starajmy sie.....tylko nie róbmy tego za pomoca magii zwodniczo zwanej tez bioenergoterapią...bo wpadniemy w sidła Lucyfera.
|
Cz wrz 27, 2012 12:33 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Alus napisał(a): Jajko napisał(a): Rzeczywiście trochę odbiegliśmy od tematu. To ja postaram się do niego wrócić. Odpowiedź na pytanie zawarte w temacie jest banalna: wykoszenie konkurencji. Wierny ma słuchać tylko swego boga, a nie innych bogów i ma zakaz zajmowania się magią i innymi czarami-marami. Jedynie słuszne jest tylko to, co każe dany bóg i tylko tego trzeba się trzymać. Wszystko inne jest be, bo kasa idzie do innych a nie do swoich kapłanów.
Oczywiście nie jest to powiedziane tak otwartym tekstem, tylko odpowiednio zawoalowane, aby jak najwięcej ludzi dało się nabrać. I to często działa. Ale coraz mniej, bo ludzie mają swobodny dostęp do informacji i nie opierają swej wizji świata tylko na tym, co powie kapłan podczas obrzędów. Ludzie sami widzą i rozumieją. Stąd odwrót od tradycyjnych religii i zainteresowanie innymi kultami, magiami itp. Każdy człowiek poszukuje czegoś odpowiedniego dla siebie. Mnie jest dobrze bez kultu bóstw, a i magia mnie nie pociąga - znaczy się, chciałbym umieć to co Harry Potter, ale kompletnie nie wierzę w tego rodzaju magię. Podobnie z Voodoo, Tarotem, astrologią - dla mnie to takie same wciskanie kitu jak religie. Co nie znaczy, że jest to z gruntu złe. Porady różnych wróżek czy tarocistek mogą mieć wartość psychologiczną, a więc trudno nazwać je złem. No chyba, że Vi postawi mi wirtualnego Tarota (czy jak to się nazywa) i udowodni, że karty powiedzą jej coś o mnie czego nie ma szansy wiedzieć. Wtedy zmienię zdanie...(znaczy się, wówczas uznam, że nie jest to totalne wciskanie kitu, a nie że jest to złe...) Odpowiedź jest banalna bo sprowadzasz kwestię wiary i magi do sfery materialistycznej. Bo do tego to się sprowadza. A że wielu tak nie uważa, oznacza tylko, jak skuteczny jest ten mechanizm.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt wrz 28, 2012 7:34 |
|
 |
biznes-info
|
humalog napisał(a): Cytuj: Szatan szaleje w Kościele i widać go już wszędzie. Usiłuje zdominować niniejsze forum. Lucyfer udaje Chrystusa. Starajmy się własnym życiem budować Królestwo Boże, prostować ścieżki przed nadchodzącym Chrystusem.
Racja! Starajmy sie.....tylko nie róbmy tego za pomoca magii zwodniczo zwanej tez bioenergoterapią...bo wpadniemy w sidła Lucyfera. Ciekawe co uważasz o o. Klimuszko. On wszak popierał radiestezję. I proszę mi nie pisać szatan lucyfer z dużych liter. To ten cham, rozbójnik, mąciciel i przemądrzałek ma się bać Nas Chrześcijan, a nie my jego. Owszem jest on mądry i silny, ale z Bogiem nigdy nie wygra, a Bóg kocha ludzi, a z Chrześcijanami nawet współpracuje.
|
Pt wrz 28, 2012 8:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
biznes-info napisał(a): I proszę mi nie pisać szatan lucyfer z dużych liter. A ja przypominam co mówi na ten temat regulamin. Ze wzgledu na coraz czestsze przypadki manifestowania przez niektórych uzytkowników swojej niewiary w Boga i odmowy naleznej Mu czci, a tym samym ranienie uczuc religijnych innych poprzez (swiadome) niestosowanie wielkich liter w nazwach osobowych: Bóg, Pan Bóg, Pan, itd. zobowiazuje sie wszystkich uzytkowników do przestrzegania zasad pisowni slownictwa religijnego zgodnie z obowiazujacymi normami ortograficznymi jezyka polskiego. Zasada ta dotyczy równiez imion bóstw oraz osób darzonych szacunkiem w innych wyznaniach. Proszę więc zacząć stosować obowiązujące normy ortograficzne języka polskiego (Lucyfer jako imię, a także Szatan, jeśli ma się konkretnego zbuntowanego anioła na myśli, piszemy z wielkiej litery). W innym razie będę takie posty zgłaszać do zmoderowania i poprawienia 
|
Pt wrz 28, 2012 9:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ciekawe co uważasz o o. Klimuszko. On wszak popierał radiestezję Nic nie wiem o radiestezji. O. Klimuszko znam (z literatury bo dawno juz nie żyje) jako dobrego zielarza, a ziołolecznictwo nie jest związane z żadna magia, to naturalne lekarstwa rosnace na ziemi i używane od tysiącleci. Jeżeli jednak popierał radiestezje to niestety posunał sie za daleko. Te wszystkie wahadełka, różdżki i inne gadzety to dla mnie magia, która jest potepiona w Pismie Św. Cytuj: I proszę mi nie pisać szatan lucyfer z dużych liter. Lucyfer jest imieniem własnym, który w j. polskim zawsze piszemy z dużej litery i nie ma to żadnego związku z czczeniem lub nie danej osoby. Tak samo piszemy z duzej litery Hitler, Stalin...chociaz to byly dwie krwiożercze kreatury. Nie widze więc powodu by to zmieniać z powodu nadmiernego skrupulantyzmu. Ponadto nie słyszałem jeszcze by zło mozna było zwalczac za pomoca ortografii lub gramatyki.
|
Pt wrz 28, 2012 9:05 |
|
|
|