Dylemat: Chrześcijanin czy katolik?
Autor |
Wiadomość |
Zbigniew3991
|
 Re: Dylemat: Chrześcijanin czy katolik?
chwat napisał(a): Przeemek napisał(a): ...ja uzsadniam dlaczego uważam tak a nie inaczej... Ale niech sobie Przeemek uzasadnia co uważa dowolnie długo, niestety nie ma to żadnego znaczenia, ja nie mam zamiaru dyskutować z Przeemka uważaniem. Jeśli Przeemek stawia tezy o wielości doktrynalnej Kościoła, to niech te doktryny zacytuje i będzie to dowód czarno na białym. Cytuj: Cały czas piszę chwatowi że Biblia jest wzorem dla Kościoła No tak, ale jest jeden szkopuł, nie każdy jest wrażliwy na protestancką propagandę i wymysły. To co pisze Przeemek, co Przeemek uważa na temat Biblii nie ma znaczenia, znaczenie ma to co mówi Kościół, czy nawet w tym wypadku to, co mówi Biblia. A Biblia mówi, że Kościół jest filarem prawdy. Więc niech Przeemek nie kłamie, że jest odwrotnie. Cytuj: A mój wpis:[i] "Natomiast w sytuacji źle zrozumianej i propagowanej doktryny Piotra... Tylko, że nazwanie przez Przeemka doktryną pewnej opinii, nie robi z tej opinii doktryny. Niech Przeemek zacytuje dokument Kościoła uznający tę opinię za doktrynę, to wtedy będziemy mieć jasność, że mamy do czynienia z doktryną. Oczywiście Przeemek niczego takiego nie zacytuje, bo Przeemek bazuje na przekręcaniu i nazywaniu jakichś wypowiedzi doktrynami, bo pasuje mu to do lansowania własnych teorii. Biblia jest filarem Prawdy obok Kościoła. Usuń filar Biblii, a budowla się zawali. Uważanie Przemka ma ogromne znaczenie w momencie, kiedy jest uzasadnione i poparte argumentami. Zdanie każdego członka Wspólnoty Chrześcijańskiej jest ważne, jeśli jest poparte argumentami.
_________________ MODERATOR
|
So cze 16, 2018 9:57 |
|
|
|
 |
Przeemek
|
Zbigniew3991 napisał(a): Biblia jest filarem Prawdy obok Kościoła. Usuń filar Biblii, a budowla się zawali. Mało tego......Słowo Boże - Biblia jest ochroną zbawienia i mieczem Ducha Świętego (Ef6: 17) i jest On autorytatywnym nauczycielem Kościoła - jako organizmu (J14: 26; J16: 13; 1J2: 27). Ducha którego w Kościele Chrystusa otrzymuje każdy wierny, a nie tylko wyszczególniona w nim grupka ludzi i zwierzchników. A Pismo Święte jest jedyną regułą wiary (Mk7: 7 -13; 2Tm3: 16 - 17) z której rodzi się prawda Kościoła. Kościół jako społeczność w ekklezji, bo o tym mówi (1Tm3: 15), jest filarem prawdy o ile społeczność postępuje w domu Bożym zgodnie z nakazami apostoła Pawła, które to wymienił w tym samym rozdziale. Zachęcam do przeczytania tych nakazów i porównania o jakim/którym Kościele mówił Paweł, albo inaczej, do którego z dzisiejszych Kościołów te cechy pasują, jak np. "Mąż jednej żony"?
|
So cze 16, 2018 11:28 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Przeemek napisał(a): Ducha którego w Kościele Chrystusa otrzymuje każdy wierny, a nie tylko wyszczególniona w nim grupka ludzi i zwierzchników. Masz rację, ale... własnie jest takie małe "ale" - nie każdy tego Ducha słucha i idzie własna drogą, interpretuje po swojemu Słowo Boże itp. Nie może być tak, że w jednym Kościele Duch Święty daje rózne wykładnie Biblii.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So cze 16, 2018 11:31 |
|
|
|
 |
Zbigniew3991
|
Małgosiaa napisał(a): Przeemek napisał(a): Ducha którego w Kościele Chrystusa otrzymuje każdy wierny, a nie tylko wyszczególniona w nim grupka ludzi i zwierzchników. Masz rację, ale... własnie jest takie małe "ale" - nie każdy tego Ducha słucha i idzie własna drogą, interpretuje po swojemu Słowo Boże itp. Nie może być tak, że w jednym Kościele Duch Święty daje rózne wykładnie Biblii. Nie no... Księga Hioba różni się od Księgi Mądrości. Pieśń nad Pieśniami czytałem, kiedy byłem zakochany. Nie czytałem tej księgi jako erotyk, ale wtedy była dla mnie natchnieniem jako motywacja do relacji z Jezusem. Księgi prorockie (np. Izajasz) są napisane inaczej niż Apokalipsa Jana, a mówią o tym samym. Dla kogoś może trafiać Księga Hioba i Izajasz, dla innych będzie łatwiej czytać Apokalipsę i Księgę Mądrości. Duch Święty działa indywidualnie - każdego pobudza z osobna, ale rzecz jasna działa również we wspólnocie. To niesamowite, prawda?
|
So cze 16, 2018 11:42 |
|
 |
Neuro
|
Małgosiaa napisał(a): Nie może być tak, że w jednym Kościele Duch Święty daje rózne wykładnie Biblii. Moim zdaniem Duch Święty nie "daje wykładni"  "Wykładnia" moim zdaniem rodzi się - w najlepszym razie - na punkcie styczności między Duchem Świętym a niedoskonałym ludzkim odbiornikiem - stąd różnice i zakłócenia 
_________________ Pokój wam.
|
So cze 16, 2018 11:46 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Zbigniew3991 napisał(a): Dla kogoś może trafiać Księga Hioba i Izajasz, dla innych będzie łatwiej czytać Apokalipsę i Księgę Mądrości. Duch Święty działa indywidualnie - każdego pobudza z osobna, ale rzecz jasna działa również we wspólnocie. To niesamowite, prawda? Ja kompletnie nie o tym, a o różnych doktrynach, które powstają z indywidualnej interpretacji. Neuro napisał(a): Moim zdaniem Duch Święty nie "daje wykładni" "Wykładnia" moim zdaniem rodzi się - w najlepszym razie - na punkcie styczności między Duchem Świętym a niedoskonałym ludzkim odbiornikiem - stąd różnice i zakłócenia Słusznie zauważyłeś - Twoim zdaniem... Róznice i zakłócenia biorą sie z pychy, że "oto ja jestem ty wybranym, któremu Duch Świety objawił takie a nie inne rozumienie tekstu Biblii". Św. Jan wyraźnie napisał "Umiłowani, nie dowierzajcie każdemu duchowi, ale badajcie duchy, czy są z Boga, gdyż wielu fałszywych proroków pojawiło się na świecie." (1 J 4,1)
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So cze 16, 2018 11:53 |
|
 |
Neuro
|
Małgosiaa napisał(a): Słusznie zauważyłeś - Twoim zdaniem... A jakie jest Twoje zdanie? 
|
So cze 16, 2018 11:54 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Moje zdanie jest tożsame ze zdaniem Koscioła.
|
So cze 16, 2018 11:57 |
|
 |
Neuro
|
Małgosiaa napisał(a): Moje zdanie jest tożsame ze zdaniem Koscioła. Przypadek? Cytuj: Róznice i zakłócenia biorą sie z pychy, że "oto ja jestem ty wybranym, któremu Duch Świety objawił takie a nie inne rozumienie tekstu Biblii". Zgoda, że jest to jedna z możliwych niedoskonałości, powodujących zakłócenia Pewien człowiek znalazł prawdę. Szatan bardzo się tym zmartwił. Jednak po chwili uśmiechnął się i szepnął mu do ucha: „Znalazłeś jedyną prawdę, więc teraz stwórz dla niej organizację.”.Cytuj: Św. Jan wyraźnie napisał "Umiłowani, nie dowierzajcie każdemu duchowi, ale badajcie duchy, czy są z Boga, gdyż wielu fałszywych proroków pojawiło się na świecie." (1 J 4,1) Święte słowa!  Różne duchy się lubią wtryniać w połączenie z Duchem Świętym, a przez ludzką niedoskonałość są one uwzględniane w protokole - stąd zakłócenia 
|
So cze 16, 2018 12:02 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Małgosiaa napisał(a): Zbigniew3991 napisał(a): Dla kogoś może trafiać Księga Hioba i Izajasz, dla innych będzie łatwiej czytać Apokalipsę i Księgę Mądrości. Duch Święty działa indywidualnie - każdego pobudza z osobna, ale rzecz jasna działa również we wspólnocie. To niesamowite, prawda? Ja kompletnie nie o tym, a o różnych doktrynach, które powstają z indywidualnej interpretacji. Neuro napisał(a): Moim zdaniem Duch Święty nie "daje wykładni" "Wykładnia" moim zdaniem rodzi się - w najlepszym razie - na punkcie styczności między Duchem Świętym a niedoskonałym ludzkim odbiornikiem - stąd różnice i zakłócenia Słusznie zauważyłeś - Twoim zdaniem... Róznice i zakłócenia biorą sie z pychy, że "oto ja jestem ty wybranym, któremu Duch Świety objawił takie a nie inne rozumienie tekstu Biblii". Św. Jan wyraźnie napisał "Umiłowani, nie dowierzajcie każdemu duchowi, ale badajcie duchy, czy są z Boga, gdyż wielu fałszywych proroków pojawiło się na świecie." (1 J 4,1)Moje zdanie także jest tożsame ze zdaniem Kościoła, więc nie dyskryminuj mojego zdania sugerując, jakoby miało być poza Kościołem. Paweł z Tarsu pisał, że Pismo nie jest do indywidualnego interpretowania. Słusznie. Ja sam interpretuję, ale swoją interpretacją dzielę się ze swoimi braćmi i siostrami, którzy mają swoją interpretację. To dzielenie się i dyskusja ma na celu dojście do prawdy. To, moim zdaniem, jest sens Kościoła - spotykanie się i dyskusja, wspólne poddawanie się natchnieniom Ducha, który doprowadza do Prawdy.
|
So cze 16, 2018 12:04 |
|
 |
Neuro
|
Zbigniew3991 napisał(a): Paweł z Tarsu pisał, że Pismo nie jest do indywidualnego interpretowania. Św. Paweł tak mówił? Ja wiem tylko, że św. Piotr pisał coś podobnego: "To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia" (2 P 1,20) 
|
So cze 16, 2018 12:07 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
. Zbigniew3991 napisał(a): Moje zdanie także jest tożsame ze zdaniem Kościoła, więc nie dyskryminuj mojego zdania sugerując, jakoby miało być poza Kościołem. Czy mam rozumieć, że @Nero to Twój drugi nick? Bo odpowiadałam @Nero. Neuro napisał(a): Św. Paweł tak mówił? Ja wiem tylko, że św. Piotr pisał coś podobnego:
"To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia" (2 P 1,20) Dokładnie
|
So cze 16, 2018 12:09 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Neuro napisał(a): Przypadek? Nie. Wyprano mi mózg  Neuro napisał(a): Zgoda, że jest to jedna z możliwych niedoskonałości, powodujących zakłócenia
Pewien człowiek znalazł prawdę. Szatan bardzo się tym zmartwił. Jednak po chwili uśmiechnął się i szepnął mu do ucha: „Znalazłeś jedyną prawdę, więc teraz stwórz dla niej organizację.”.
A niby to dowodzi pokory? Ojcem wszelkiego grzechu jest szatan, pychy przede wszystkim.
|
So cze 16, 2018 12:13 |
|
 |
chwat
|
Zbigniew3991 napisał(a): Biblia jest filarem Prawdy obok Kościoła. Zacytuj Biblię twierdzącą coś takiego.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
So cze 16, 2018 12:47 |
|
 |
Zbigniew3991
|
chwat napisał(a): Zbigniew3991 napisał(a): Biblia jest filarem Prawdy obok Kościoła. Zacytuj Biblię twierdzącą coś takiego. Zacytuj dogmat Kościoła, który twierdzi, że Kościół jest filarem Prawdy.
|
So cze 16, 2018 13:15 |
|
|
|