Książki zawierające objawienia uznane bądź nie
Autor |
Wiadomość |
Silva
|
 Re: Książki zawierające objawienia uznane bądź nie
Taa... Ciekawe że mi na teologii mówią że to Jana jest najmłodsza ;P
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
N lut 14, 2010 22:37 |
|
|
|
 |
ratio
|
 Re:
mateusz.st napisał(a): (...) Kiedyś czytałem pobieżnie objawienia Glorii Polo(rażonej piorunem) i uznałem je za prawdziwe,(...) Z jednej strony niby chcesz poznać objawienia a z drugiej uznajesz za prawdziwe - sam z siebie - wyznania Glorii, która jeździ po świecie i robi na tym kasę. Na wstęp na spotkanie z nią sprzedawane były w Polsce bilety wstępu. (chyba się nie mylę?) Szukasz ciekawostek czy chcesz pogłębić wiarę?
|
Śr kwi 07, 2010 10:52 |
|
 |
Silva
|
Wiesz, na rekolekcje z o. Bashoborą, charyzmatykiem z darem uzdrawiania też były bilety, i to nie takie tanie bo po 50 zł. Ale w koszty były wliczone materiały, które otrzymywali uczestnicy, wynajem krzeseł, poczęstunek i parę innych spraw. Sam o. Bashobora nic z tego nie dostał (jedynie co to dobrowolne datki poza cenami biletu lub pieniądze "z tacy" zbierane w czasie otwartych mszy).
Na takich spotkaniach zawsze trzeba się liczyć z kosztami wynajęcia sali, sprzętu, poczęstunku a także podróży osoby posługującej. Co, sądzisz że przeciętna kobieta z Brazylii będzie na swój własny koszt latać po całym świecie? Albo zakonnik z Ugandy który ma na utrzymaniu dom dla sierot?
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr kwi 07, 2010 12:20 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re:
Silva napisał(a): Na moją znajomość objawień objawienia z tej strony które zostały uznane przez Kościół za fałszywe to:
"Prawdziwe życie w Bogu" Vassula Ryden
Owe "objawienia" zawierają elementy sprzeczne z wiarą czy wręcz mogące sprowadzić na manowce tych, którzy im uwierzą. Część zawiera ewidentnie fałszywe objawienia nt. końca świata, stanu Kościoła.
I jeszcze parę przydatnych rad w ocenianiu objawień:
1. Przede wszystkim sprawdzaj, czy dane "objawienia" mają imprimatur. To podstawowa kwestia. Jak nie mają to nawet nie myśl dalej (chyba, że chodzi o objawienia, które jeszcze się nie skończyły, np. z Medjugorie).
2. Jeśli wejdziesz na jakąś stronę z "objawieniami" (taką jak powyższa) to zwróć uwagę co na niej jest. Jeśli są tam objawienia o końcu świata, przepowiednie zagłady, coś, co podważa autorytet Kościoła, oczernia kapłanów to możesz od razu wyjść z tej strony.
3. Jeśli jakieś "objawienie" reklamuje strona VoxDomini to też od razu możesz go nie czytać - są bardzo duże szanse że jest fałszywe. Ta strona ma w nazwie "głos Boga", to chyba jest to jednak głos boga tego świata, czyli szatana. Na tej stronie występuje bardzo dużo treści antykatolickich. Podkreślenia w powyższym tekście są moje. Wątek mnie zainteresował, bo przynosi co najmniej jedną wiadomość nieprawdziwą, dotyczącą mianowicie objawień i treści przekazywanych przez Vassulę Ryden. Cytuję za Wikipedią. Rzecz jest do sprawdzenia w pismach katolickich, różnej rangi. Sprawą Vassuli interesował się osobiście obecny Papież i osobiście uznał wyjaśnienia Vassuli za wystarczające, by odrzucić zarzuty kłamstwa. Cytuj: Stanowisko Kościoła katolickiego
Watykańska Kongregacja Nauki Wiary sporządziła dwa dokumenty dotyczące Vassuli Ryden, skierowane do przewodniczących konferencji biskupich.
Pierwszy, opublikowany w 1995 r., miał charakter wewnętrznej, roboczej instrukcji i początkowo był anonimowy. Stanowił szkic odpowiedzi na pytania duszpasterzy, dotyczące oceny działalności mistyczki, zwracał uwagę na niejasny język objawień, na obecne w jej pismach treści, określane mianem millenaryzmu, a także – budzące u niektórych zastrzeżenia – przystępowanie Vassuli do sakramentów w trakcie liturgii w Kościele katolickim, sprawiające rzekome problemy ekumeniczne. Autor nie zwrócił uwagi na to, iż Vassula postępuje zgodnie z zaleceniami Soboru Watykańskiego II w odniesieniu do przedstawicieli Kościołów wschodnich. Podstawą prawną jej postępowania jest kanon 844, §3 Kodeksu Prawa Kanonicznego. Kodeks ten podpisany został przez Jana Pawła II w dniu 25.01.1983. Po opublikowaniu tej Noty Papież Jan Paweł II polecił Kongregacji sformułować dokument o "Badaniu prawowierności nauki", który wyznaczył odtąd ściśle określone reguły kontaktu Kościoła z autorami, których pisma wymagają teologicznych wyjaśnień. Jan Paweł II zaaprobował ten dokument 30 maja 1997.
Drugi dokument to obszerny dialog, opublikowany w 2004 r., podjęty przez Prefekta Josepha Kard. Ratzingera rehabilituje Vassulę Ryden: "dostarczyła ona stosownych wyjaśnień dotyczących swej sytuacji małżeńskiej jak i odnoszących się do pewnych trudności, które we wspomnianej Nocie (1995) były wysunięte pod adresem jej pism i jej uczestnictwa w sakramentach". Orzeczenie to stanowiło echo wcześniejszych wypowiedzi Kardynała o Vassuli, m.in. w Meksyku, gdzie 9 maja 1996 oświadczył on publicznie: "Możecie nadal rozpowszechniać jej pisma, ale zawsze z rozeznaniem".
Ostatni list kard. Levady z 25 stycznia 2007 r.[1] podtrzymuje negatywną opinię doktrynalną. Ponadto informuje, że Vassula Ryden w dialogu z Kongregacją wyjaśniła wiele wątpliwości m.in. co do natury objawień, które wydają się być raczej osobistymi przemyśleniami, niż Bożym objawieniem. Kongregacja Nauki Wiary zaleca wiernym nadal ostrożność, a w przypadku spotkań ekumenicznych poleca stosowanie się do wskazań biskupa Kościoła, na terenie którego diecezji odbywa się spotkanie.
Co do kolejnych podkreśleń w tekście Silvy: - Silva, ja rozumiem, co chciałaś przekazać, jednak nie namawiaj ludzi do tego aby nie myśleli... Te czasy skończyły się bezpowrotnie, a Twoje słowa złośliwi obrócą zaraz przeciwko Tobie. -Objawienia o końcu świata i katastrofach z tym związanych, wielokrotnie można przeczytać w Piśmie Świętym a także w słowach samego Jezusa. Co Ci wpadło do głowy, by podświadomie choćby, odradzać czytania Pisma Świętego? -Nie ma boga tego świata, Silvio. Jest jeden Bóg, Stworzyciel wszystkiego stworzenia. Ten, o którym myślisz, jest nazywany przez świętych "Księciem tego świata". Nigdy bogiem. Niech Bóg będzie przy Tobie Silvio.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr kwi 07, 2010 13:09 |
|
 |
Johnny99
|
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr kwi 07, 2010 13:47 |
|
|
|
 |
Silva
|
 Re: Re:
Co do tekstów Vassuli - bardzo dobre wyjaśnienie całej kwestii jest tutaj: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS/vassula_dyktando.htmlNajpoważniejszym zarzutem wobec jej pism jest to, że pisze je "pismem automatycznym" tj. w taki sposób że wpada w stan, gdy pisze i nie może tego przerwać. Jest to sposób często wykorzystywany przez media w channelingu (rodzaj spirytyzmu) oraz w innych okultystycznych praktykach. Sama Vassula twierdzi, że choćby chciała przestać pisać to i tak nie może. To wykluczenie wolnej woli i wyraźne wskazanie na to że to nie Bóg za tym stoi. On się nigdy nie posuwa do podobnych metod. Inne zarzuty są takie, że występują tam nieścisłości doktrynalne, o Trójcy Świętej pisze bardzo mętnie tak że właściwie nie sposób zrozumieć o co chodzi. Po następne - i bardzo ważne - zaprzecza słowom Chrystusa że Kościoła nie przemogą bramy piekielne i twierdzi, że przed końcem świata w Kościele zapanuje Antychryst. Głosi też konieczność powstania wspólnoty panchrześcijańskiej co jest totalną głupotą i na pewno nie pochodzi od Boga. Cytuj: - Silva, ja rozumiem, co chciałaś przekazać, jednak nie namawiaj ludzi do tego aby nie myśleli... Te czasy skończyły się bezpowrotnie, a Twoje słowa złośliwi obrócą zaraz przeciwko Tobie. Czasów żeby nie myśleć nigdy nie było  Miałam na myśli żeby nie myśleć nad tym czy dane objawienia są prawdziwe jeśli nie został im przyznany imprimatur, bo z góry wiadomo że nie są. Cytuj: -Objawienia o końcu świata i katastrofach z tym związanych, wielokrotnie można przeczytać w Piśmie Świętym a także w słowach samego Jezusa. Co Ci wpadło do głowy, by podświadomie choćby, odradzać czytania Pisma Świętego? Pismo Święte jest ponad wszelką wątpliwość natchnione, natomiast ja mówię o objawieniach które sieją zamęt a ich głównym (lub przynajmniej bardzo ważnym) tematem jest koniec świata, takie jak "Przygotujcie się na wielki ucisk i erę pokoju" John Leary czy "Do kapłanów, umiłowanych synów Matki Bożej" ks. Gobbi. Cytuj: -Nie ma boga tego świata, Silvio. Jest jeden Bóg, Stworzyciel wszystkiego stworzenia. Ten, o którym myślisz, jest nazywany przez świętych "Księciem tego świata". Nigdy bogiem. I kto tu mówi żeby nie czytać Biblii? Św. Paweł nazywa szatana "bogiem tego świata": 2 Kor 4,4,  Cytuj: Niech Bóg będzie przy Tobie Silvio. Wzajemnie
|
Śr kwi 07, 2010 14:52 |
|
|
|