Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Książki zawierające objawienia uznane bądź nie 
Autor Wiadomość

Post Re: Książki zawierające objawienia uznane bądź nie
Taa... Ciekawe że mi na teologii mówią że to Jana jest najmłodsza ;P

N lut 14, 2010 22:37

Post Re:
mateusz.st napisał(a):
(...) Kiedyś czytałem pobieżnie objawienia Glorii Polo(rażonej piorunem) i uznałem je za prawdziwe,(...)

Z jednej strony niby chcesz poznać objawienia a z drugiej uznajesz za prawdziwe - sam z siebie - wyznania Glorii, która jeździ po świecie i robi na tym kasę. Na wstęp na spotkanie z nią sprzedawane były w Polsce bilety wstępu.
(chyba się nie mylę?)
Szukasz ciekawostek czy chcesz pogłębić wiarę?

Śr kwi 07, 2010 10:52

Wiesz, na rekolekcje z o. Bashoborą, charyzmatykiem z darem uzdrawiania też były bilety, i to nie takie tanie bo po 50 zł. Ale w koszty były wliczone materiały, które otrzymywali uczestnicy, wynajem krzeseł, poczęstunek i parę innych spraw. Sam o. Bashobora nic z tego nie dostał (jedynie co to dobrowolne datki poza cenami biletu lub pieniądze "z tacy" zbierane w czasie otwartych mszy).

Na takich spotkaniach zawsze trzeba się liczyć z kosztami wynajęcia sali, sprzętu, poczęstunku a także podróży osoby posługującej. Co, sądzisz że przeciętna kobieta z Brazylii będzie na swój własny koszt latać po całym świecie? Albo zakonnik z Ugandy który ma na utrzymaniu dom dla sierot?

Śr kwi 07, 2010 12:20
zbanowany na stałe

Post Re:
Silva napisał(a):
Na moją znajomość objawień objawienia z tej strony które zostały uznane przez Kościół za fałszywe to:

"Prawdziwe życie w Bogu" Vassula Ryden

Owe "objawienia" zawierają elementy sprzeczne z wiarą czy wręcz mogące sprowadzić na manowce tych, którzy im uwierzą. Część zawiera ewidentnie fałszywe objawienia nt. końca świata, stanu Kościoła.

I jeszcze parę przydatnych rad w ocenianiu objawień:

1. Przede wszystkim sprawdzaj, czy dane "objawienia" mają imprimatur. To podstawowa kwestia. Jak nie mają to nawet nie myśl dalej (chyba, że chodzi o objawienia, które jeszcze się nie skończyły, np. z Medjugorie).

2. Jeśli wejdziesz na jakąś stronę z "objawieniami" (taką jak powyższa) to zwróć uwagę co na niej jest. Jeśli są tam objawienia o końcu świata, przepowiednie zagłady, coś, co podważa autorytet Kościoła, oczernia kapłanów to możesz od razu wyjść z tej strony.

3. Jeśli jakieś "objawienie" reklamuje strona VoxDomini to też od razu możesz go nie czytać - są bardzo duże szanse że jest fałszywe. Ta strona ma w nazwie "głos Boga", to chyba jest to jednak głos boga tego świata, czyli szatana. Na tej stronie występuje bardzo dużo treści antykatolickich.

Podkreślenia w powyższym tekście są moje.

Wątek mnie zainteresował, bo przynosi co najmniej jedną wiadomość nieprawdziwą, dotyczącą mianowicie objawień i treści przekazywanych przez Vassulę Ryden.
Cytuję za Wikipedią. Rzecz jest do sprawdzenia w pismach katolickich, różnej rangi. Sprawą Vassuli interesował się osobiście obecny Papież i osobiście uznał wyjaśnienia Vassuli za wystarczające, by odrzucić zarzuty kłamstwa.

Cytuj:
Stanowisko Kościoła katolickiego

Watykańska Kongregacja Nauki Wiary sporządziła dwa dokumenty dotyczące Vassuli Ryden, skierowane do przewodniczących konferencji biskupich.

Pierwszy, opublikowany w 1995 r., miał charakter wewnętrznej, roboczej instrukcji i początkowo był anonimowy. Stanowił szkic odpowiedzi na pytania duszpasterzy, dotyczące oceny działalności mistyczki, zwracał uwagę na niejasny język objawień, na obecne w jej pismach treści, określane mianem millenaryzmu, a także – budzące u niektórych zastrzeżenia – przystępowanie Vassuli do sakramentów w trakcie liturgii w Kościele katolickim, sprawiające rzekome problemy ekumeniczne. Autor nie zwrócił uwagi na to, iż Vassula postępuje zgodnie z zaleceniami Soboru Watykańskiego II w odniesieniu do przedstawicieli Kościołów wschodnich. Podstawą prawną jej postępowania jest kanon 844, §3 Kodeksu Prawa Kanonicznego. Kodeks ten podpisany został przez Jana Pawła II w dniu 25.01.1983. Po opublikowaniu tej Noty Papież Jan Paweł II polecił Kongregacji sformułować dokument o "Badaniu prawowierności nauki", który wyznaczył odtąd ściśle określone reguły kontaktu Kościoła z autorami, których pisma wymagają teologicznych wyjaśnień. Jan Paweł II zaaprobował ten dokument 30 maja 1997.

Drugi dokument to obszerny dialog, opublikowany w 2004 r., podjęty przez Prefekta Josepha Kard. Ratzingera rehabilituje Vassulę Ryden: "dostarczyła ona stosownych wyjaśnień dotyczących swej sytuacji małżeńskiej jak i odnoszących się do pewnych trudności, które we wspomnianej Nocie (1995) były wysunięte pod adresem jej pism i jej uczestnictwa w sakramentach". Orzeczenie to stanowiło echo wcześniejszych wypowiedzi Kardynała o Vassuli, m.in. w Meksyku, gdzie 9 maja 1996 oświadczył on publicznie: "Możecie nadal rozpowszechniać jej pisma, ale zawsze z rozeznaniem".

Ostatni list kard. Levady z 25 stycznia 2007 r.[1] podtrzymuje negatywną opinię doktrynalną. Ponadto informuje, że Vassula Ryden w dialogu z Kongregacją wyjaśniła wiele wątpliwości m.in. co do natury objawień, które wydają się być raczej osobistymi przemyśleniami, niż Bożym objawieniem. Kongregacja Nauki Wiary zaleca wiernym nadal ostrożność, a w przypadku spotkań ekumenicznych poleca stosowanie się do wskazań biskupa Kościoła, na terenie którego diecezji odbywa się spotkanie.

Co do kolejnych podkreśleń w tekście Silvy:
- Silva, ja rozumiem, co chciałaś przekazać, jednak nie namawiaj ludzi do tego aby nie myśleli... Te czasy skończyły się bezpowrotnie, a Twoje słowa złośliwi obrócą zaraz przeciwko Tobie.
-Objawienia o końcu świata i katastrofach z tym związanych, wielokrotnie można przeczytać w Piśmie Świętym a także w słowach samego Jezusa. Co Ci wpadło do głowy, by podświadomie choćby, odradzać czytania Pisma Świętego?
-Nie ma boga tego świata, Silvio. Jest jeden Bóg, Stworzyciel wszystkiego stworzenia. Ten, o którym myślisz, jest nazywany przez świętych "Księciem tego świata". Nigdy bogiem.

Niech Bóg będzie przy Tobie Silvio.

Śr kwi 07, 2010 13:09

Ciekawy tekst o książce Glorii Polo: http://fronda.pl/tomek_torquemada/blog/ ... lorii_polo

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr kwi 07, 2010 13:47

Post Re: Re:
Co do tekstów Vassuli - bardzo dobre wyjaśnienie całej kwestii jest tutaj:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS/vassula_dyktando.html
Najpoważniejszym zarzutem wobec jej pism jest to, że pisze je "pismem automatycznym" tj. w taki sposób że wpada w stan, gdy pisze i nie może tego przerwać. Jest to sposób często wykorzystywany przez media w channelingu (rodzaj spirytyzmu) oraz w innych okultystycznych praktykach. Sama Vassula twierdzi, że choćby chciała przestać pisać to i tak nie może. To wykluczenie wolnej woli i wyraźne wskazanie na to że to nie Bóg za tym stoi. On się nigdy nie posuwa do podobnych metod.

Inne zarzuty są takie, że występują tam nieścisłości doktrynalne, o Trójcy Świętej pisze bardzo mętnie tak że właściwie nie sposób zrozumieć o co chodzi. Po następne - i bardzo ważne - zaprzecza słowom Chrystusa że Kościoła nie przemogą bramy piekielne i twierdzi, że przed końcem świata w Kościele zapanuje Antychryst. Głosi też konieczność powstania wspólnoty panchrześcijańskiej co jest totalną głupotą i na pewno nie pochodzi od Boga.
Cytuj:
- Silva, ja rozumiem, co chciałaś przekazać, jednak nie namawiaj ludzi do tego aby nie myśleli... Te czasy skończyły się bezpowrotnie, a Twoje słowa złośliwi obrócą zaraz przeciwko Tobie.

Czasów żeby nie myśleć nigdy nie było ;) Miałam na myśli żeby nie myśleć nad tym czy dane objawienia są prawdziwe jeśli nie został im przyznany imprimatur, bo z góry wiadomo że nie są.
Cytuj:
-Objawienia o końcu świata i katastrofach z tym związanych, wielokrotnie można przeczytać w Piśmie Świętym a także w słowach samego Jezusa. Co Ci wpadło do głowy, by podświadomie choćby, odradzać czytania Pisma Świętego?

Pismo Święte jest ponad wszelką wątpliwość natchnione, natomiast ja mówię o objawieniach które sieją zamęt a ich głównym (lub przynajmniej bardzo ważnym) tematem jest koniec świata, takie jak "Przygotujcie się na wielki ucisk i erę pokoju" John Leary czy "Do kapłanów, umiłowanych synów Matki Bożej" ks. Gobbi.
Cytuj:
-Nie ma boga tego świata, Silvio. Jest jeden Bóg, Stworzyciel wszystkiego stworzenia. Ten, o którym myślisz, jest nazywany przez świętych "Księciem tego świata". Nigdy bogiem.

I kto tu mówi żeby nie czytać Biblii? :razz:

Św. Paweł nazywa szatana "bogiem tego świata": 2 Kor 4,4, :P
Cytuj:
Niech Bóg będzie przy Tobie Silvio.

Wzajemnie

Śr kwi 07, 2010 14:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3