Niebezpieczeństwo zbytniego tradycjonalizmu
Autor |
Wiadomość |
JózefK
zbanowany na stałe
|
 Re: Niebezpieczeństwo zbytniego tradycjonalizmu
tajfun napisał(a): JózefK napisał(a): Ja uważam się po prostu za katolika więc obowiązuje mnie Wiara Katolicka.Wobec niemożności uczęszczania co niedziela na Tridentinę zmuszony jestem obowiązek Kościelny spełniać w swojej parafii na NOM. Nom uważam za Mszę ważną lecz niegodziwą.] po prostu super podejście do mszy św . Widocznie jestem zbyt zacofany, aby w takich bluźnierstwach uczestniczyć Oto przykłady zwyczajnego Rytu Rzymskiego http://www.youtube.com/watch?v=hvyTyD8PZgQ http://www.youtube.com/watch?v=pzAuKUm3Bhwhttp://www.youtube.com/watch?v=EfqYdI5S ... re=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=c99-XOXV ... re=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=67Lom28K ... re=relatedA jak to jest u ,, wstrętnych schizmatyków"? http://www.youtube.com/watch?v=enWiFcsBqIEtajfun napisał(a): totalne nieporozumienie . Właśnie Wybór należy do Ciebie http://www.youtube.com/watch?v=nGR8RffrpAE
|
Śr maja 18, 2011 9:33 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
A można nie być ani tradycjonalistą, ani modernistą? Ja np. nie sprzeciwiam się SVII i jednocześnie uważam "msze rockowe" za aberrację. Podobnie zresztą jak BXVI, który już wielokrotnie apelował o przywrócenie w kościołach normalnej muzyki sakralnej (moim zdaniem spora część naszych "normalnych" pieśni kościelnych też ma zresztą więcej wspólnego z rockiem niż z sacrum), tylko jakoś mu chyba siły nie starcza, żeby zadziałać na tym polu bardziej zdecydowanie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr maja 18, 2011 10:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[quote]JózefK napisał(a): Ja uważam się po prostu za katolika więc obowiązuje mnie Wiara Katolicka.Wobec niemożności uczęszczania co niedziela na Tridentinę zmuszony jestem obowiązek Kościelny spełniać w swojej parafii na NOM. Nom uważam za Mszę ważną lecz niegodziwą.]
powiedz jak to godzisz , czy można Bogu ofiarować niegodziwość .
|
Śr maja 18, 2011 10:14 |
|
|
|
 |
JózefK
zbanowany na stałe
|
tajfun napisał(a): Powiedz jak to godzisz , czy można Bogu ofiarować niegodziwość .
Nie jest moja winą, że nie da się inaczej.Wierzę, że kapłani ważnie dokonują Przeistoczenia. To jest najważniejsze, a pozostałe problemy powierzam Bożemu Miłosierdziu. Takie czasy.Co ja biedny żuczek mogą uczynić, poza apelowaniem i proszeniem o Chleb Prawdziwy?
|
Śr maja 18, 2011 12:15 |
|
 |
Johnny99
|
JózefK napisał(a): .Co ja biedny żuczek mogą uczynić, poza apelowaniem i proszeniem o Chleb Prawdziwy? Co możesz uczynić? Możesz np. kontynuować "chwalebne" tradycje protestanckie i głosić, że papież to heretyk.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr maja 18, 2011 12:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A można nie być ani tradycjonalistą, ani modernistą? Ja np. nie sprzeciwiam się SVII i jednocześnie uważam "msze rockowe" za aberrację. Podobnie zresztą jak BXVI, który już wielokrotnie apelował o przywrócenie w kościołach normalnej muzyki sakralnej (moim zdaniem spora część naszych "normalnych" pieśni kościelnych też ma zresztą więcej wspólnego z rockiem niż z sacrum), tylko jakoś mu chyba siły nie starcza, żeby zadziałać na tym polu bardziej zdecydowanie. Do XII wieku muzykę na organach traktowano podobnie 
|
Śr maja 18, 2011 13:39 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Do XII wieku muzykę na organach traktowano podobnie Jak znam Alus, to kiedy ktoś będzie chciał wprowadzić do kościołów np. disco polo albo tańce na rurze, to też uzna za wystarczający argument fakt, że kiedyś "muzykę na organach traktowano podobnie".
|
Śr maja 18, 2011 15:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus napisał(a): Do XII wieku muzykę na organach traktowano podobnie Jak znam Alus, to kiedy ktoś będzie chciał wprowadzić do kościołów np. disco polo albo tańce na rurze, to też uzna za wystarczający argument fakt, że kiedyś "muzykę na organach traktowano podobnie". Ależ merytoryczna odpowiedź A Kościół na dyskoteki już wchodzi http://www.tvp.info/informacje/polska/s ... fesjonalem
|
Śr maja 18, 2011 17:39 |
|
 |
Johnny99
|
To udziel mi Alus merytorycznej odpowiedzi w kwestii, dlaczego mamy nie wprowadzać do kościołów tańców na rurze, skoro kiedyś muzykę organową tak samo traktowano. A może uważasz, że nie byłoby w tym nic złego?
Dyskoteki z konfesjonałami to jakaś masakra. Następnym krokiem będzie pewnie wprowadzenie konfesjonałów do burdeli - niech klient ma możliwość wyspowiadania się zaraz po grzechu, co będziemy mu życie utrudniać?
|
Śr maja 18, 2011 18:47 |
|
 |
JózefK
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Co możesz uczynić? Możesz np. kontynuować "chwalebne" tradycje protestanckie i głosić, że papież to heretyk.
Nie dotarło do Ciebie, że papież nie może być heretykiem? Konstytucja Pawła IV wyraźnie stanowi, że jeśli przed wyborem odpadł od wiary, to jego wybór jest nieważny. Nie ma tylko wskazówki, kto ma takiego ,,papieża" osądzić. § 1. Zdajemy sobie sprawę, że sytuacja jest do tego stopnia poważna i niebezpieczna, i ż w razie odstępstwa od wiary można się sprzeciwić nawet papieżowi, który pełni władzę BOGA i Pana naszego JEZUSA CHRYSTUSA na ziemi, a nad narodami i królestwami posiada pełnię mocy i wszystko podpada pod jego osąd, on sam zaś na tym świecie przez nikogo nie może być osądzony. Pamiętamy ponadto, że gdy zagrożenie jest poważniejsze, to należy mu się pełniej i usilniej sprzeciwić, aby fałszywi prorocy, albo tacy, którzy posiadają również władzę świecką nie mogli zgubnie usidlić prostych dusz, a niezliczonych ludów poddanych ich trosce duchowej bądź władzy doczesnej iżby nie mogli wraz z sobą zwieść ku zatracie i potępieniu, aby nigdy nie dała się ujrzeć ohyda spustoszenia na miejscu świętym, o której jest mowa od Daniela proroka. § 6. Dodajemy również, że gdyby kiedykolwiek się okazało, że jakiś biskup, a nawet pełniący obowiązki arcybiskupa, patriarchy, albo prymasa, czy też kardynał Świętego Kościoła Rzymskiego, albo jak to zostało wyżej powiedziane legat, czy też papież rzymski przed dokonaniem jego wyboru do godności kardynała, albo przed wyniesieniem go do godności papieskiej odpadł od wiary katolickiej, albo popadł w jakąkolwiek herezję, wówczas wybór albo wyniesienie tej osoby, nawet dokonane w zgodzie i jednomyślnie przez wszystkich kardynałów będzie żadne, nieważne i próżne.§ 7. Osoby podporządkowane zarówno duchownym diecezjalnym, jak również zakonnym, a także osobom świeckim, jak również kardynałom, a nawet tym, którzy brali udział w wyborze na papieża, tego, kto wcześniej odpadł od wiary, albo był heretykiem, czy też schizmatykiem, czy też tym, którzy w inny sposób zgodzili się z tym wyborem i wyrazili swe posłuszeństwo wobec niego, oddali mu cześć, a także kasztelanom, prefektom, dowódcom i urzędnikom, również naszego umiłowanego miasta Rzymu i całego Państwa Kościelnego, oraz osobom wyniesionym bądź awansowanych do godności w przedstawiony sposób są zgoła zwolnione od wszelkiego posłuszeństwa, czci i ponoszenia winy, nawet gdyby było to utwierdzone przysięgą bądź ślubowaniem, czy też gwarancją. Powinni natomiast ich unikać jako czarowników, pogan, celników i herezjarchów (pozostają natomiast winni zachowania wierności i posłuszeństwa wobec przyszłych biskupów, arcybiskupów, patriarchów, prymasów, kardynałów i rzymskiego papieża wybranych zgodnie z zasadami prawa) Wcześniej już wyznałem, że modlę się na Różańcu Św. za wszystkich kapłanów posługujących od parafii aż do Benedykta XVI o to, aby odrzucili modernistyczne błędy jakie wkradły się do Kościoła. Proszę Boga o wszelkie potrzebne dla nich łaski. Nikomu nie złorzeczę, natomiast stan mojej wiedzy nie pozwala mi trwać w kłamstwie, że wszystko jest obecnie w sprawach wiary w Kościele cacy, a moje wątpliwości są wyssane z palca.
|
Śr maja 18, 2011 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dalej nie rozumiem , uporczywie mówisz że oni tkwią w błędach bo ty to wiesz , ale uczestniczysz w niegodziwej mszy św i jesteś cacy bo zasłaniasz się że nie masz wyboru .To tak jak żydzi ze złotym cielcem ktoś go zrobił a inni nie mając wyboru czcili cielca . Jak możesz powiedzieć Panie oddaję ci niegodziwą ofiarę , jakiś ochłap . Jeżeli to złe to zrezygnuj bo ta niegodziwa ofiara według ciebie żadnej korzyści ci nie przynosi. 
|
Śr maja 18, 2011 20:11 |
|
 |
JózefK
zbanowany na stałe
|
tajfun napisał(a): Dalej nie rozumiem , uporczywie mówisz że oni tkwią w błędach bo ty to wiesz , ale uczestniczysz w niegodziwej mszy św i jesteś cacy bo zasłaniasz się że nie masz wyboru .To tak jak żydzi ze złotym cielcem ktoś go zrobił a inni nie mając wyboru czcili cielca . Jak możesz powiedzieć Panie oddaję ci niegodziwą ofiarę , jakiś ochłap . Jeżeli to złe to zrezygnuj bo ta niegodziwa ofiara według ciebie żadnej korzyści ci nie przynosi.  Czy nigdy nie słyszałeś o intencjach? Ważność min Mszy Św i Sakramentów ścisłe jest związana z tak zwaną intencją.Nie mam żadnych danych ku temu, aby księdza z mojej parafii oskarżyć o brak intencji w ważnym sprawowaniu Mszy.Nie uważam, że lepszym rozwiązaniem byłoby odmówienie Różana Św, gdyż prawdopodobnie moje dzieci były by ateistami.Nawyk coniedzielnej Mszy jest bardzo ważny dla każdego dziecka.Twój przykład o złotym cielcu to kula w plot, chyba że uważasz jakoby NOM był kultem cielca?Pomimo mojego krytycznego nastawienia do NOM, daruj sobie tego typu uwagi.Tak jak nigdzie nie napisałem że uważam Benedykta XVI za heretyka.Moje wątpliwości są wątpliwościami.Czekam na rozwój wypadków i mocno wierzę, że kryzys w Kościele minie o co się modlę.Koszty dojazdu do miejsca gdzie jest sprawowana Ordo Missae są dla mnie zbyt obciążające w sytuacji, gdy ma się dzieci w szkolnych jeszcze latach. Na taki luksus pozwalam sobie raz w miesiącu. Czy moje stanowisko jest jasne, czy mam dobitniej wyjaśnić? tajfun napisał(a): po prostu super podejście do mszy św . Wiesz co nas różni?Że ja nawet o NOM piszę jako o Mszy Św. z dużej litery. Na pewno nigdy bym nie wziął udziału w rockowych mszczynkach oazowo gitarowych.Są NOM sprawowane pobożnie i są aberracje liturgiczne.NOM zawsze jednak pozostanie tylko NOMem. Benedykt XVI nazwał NOM ,,banalnym produktem chwili"
|
Śr maja 18, 2011 21:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Synonimy frazy niegodziwość: Grupa 1 bezeceństwo cios poniżej pasa draństwo dziadostwo łajdactwo łotrostwo nikczemność podłość szubrawstwo świństwo zberezeństwo zbrodnia Grupa 2 bezprawie niesprawiedliwość samowola Grupa 3 łajdactwo podłość co z tego wybrać na określenie tego za co uważasz mszę św . Jednocześnie napisaleś że Benedykt tkwi w kłamstwie , mogę tylko się dziwować , że to wlaśnie on , który widzi kościół calościowo - a nie ty . 
|
Cz maja 19, 2011 5:24 |
|
 |
JózefK
zbanowany na stałe
|
tajfun napisał(a): Cytuj: Synonimy frazy niegodziwość: Grupa 1 bezeceństwo cios poniżej pasa draństwo dziadostwo łajdactwo łotrostwo nikczemność podłość szubrawstwo świństwo zberezeństwo zbrodnia Grupa 2 bezprawie niesprawiedliwość samowola Grupa 3 łajdactwo podłość co z tego wybrać na określenie tego za co uważasz mszę św
,,Novus Ordo wynaturza ofiarowanie"(...) jest ona zatem pozbawiona wszelkiej racjonalnej podstawy zdolnej ją uzasadnić i sprawić, że mogłaby zostać przyjęta przez katolików(...) niedługo pozwoli się, by lud wygłaszał słowa konsekracji razem z kapłanem (co zresztą tu i ówdzie ma już miejsce). / wielokrotnie bylem świadkiem jak ,, pobożne" panie dokonywały konsekracji z kapłanem/ (Kard. Ottaviani, Kard. Bacci) tajfun napisał(a): Jednocześnie napisaleś że Benedykt tkwi w kłamstwie , mogę tylko się dziwować , że to wlaśnie on , który widzi kościół calościowo - a nie ty .  Poproszę stosowny cytat tej treści oszczerco!!!Kard. Ottaviani, Kard. Bacci Krótka analiza krytyczna Novus Ordo Missae http://swiety.krzyz.org/kak.htm
Ostatnio edytowano Cz maja 19, 2011 7:46 przez JózefK, łącznie edytowano 6 razy
|
Cz maja 19, 2011 7:18 |
|
 |
szumi
Moderator
|
JózefieK - bardzo proszę zaprzestać wklejania tak długich kopiowanych tekstów do wątków, gdyż mija się to z celem. Jeśli chcesz odesłać do całych dokumentów wklej linka. A sam wybierz to, co chcesz konkretnie przekazać i napisz coś od siebie.
Będę kasował takie posty w przyszłości, gdyż nie służy to dyskusji.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz maja 19, 2011 7:28 |
|
|
|