Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 czy ksiądz może odmówić sakramentu chrztu? 
Autor Wiadomość

Post Re: czy ksiądz może odmówić sakramentu chrztu?
LilyRose84 napisał(a):
Chrzest święty włącza człowieka chrzczonego do wspólnoty chrześcijańskiej, który powinien się zapoznawać z nauką Chrystusa i akceptować tą naukę i żyć wg tej nauki.

I jak niby ten kilkumiesięczny bobas ma się zapoznawać z nauką Chrystusa ?

Cz lis 17, 2011 8:11

Post Re: czy ksiądz może odmówić sakramentu chrztu?
mareta napisał(a):
W naszej parafii obecnie gimnazjalista przygotowuje sie do przyjęcia sakramentu chrztu. Będzie to chrzest w niedzielę na Mszy św i będzie wielka radość. Nie wiem po co niewierzący chrzczą dziecko.

To już ci odpowiadam. Jako niewierzący chrzczę dzieci tylko i wyłącznie z jednego JEDYNEGO powodu - by moje dzieci nie były wytykane palcami przez katolickich fanatyków. Ja znam na tylę historię że potrafię odpowiedzieć na chore argumenty moralizatorów i jako dorosły człowiek czuję się na siłach uźwignąć presję wrogich spojrzeń naszego społeczeństwa. Dzieci natomiast posiadają małą więdzę na takie poważne życiowe tematy jakim jest wiara więc przypinając ich od małego plakietkę niewierzących wystawiałbym je na pewny odstrzał ze strony wszystkich wokół. Dla ich dobra decyduję się więc zachować jakieś pozory. I proszę nie pisać o dobroci i tolerancji Kościoła, bo inkwizycja pokazała już kiedyś jaki kościół jest tolerancyjny dla innowierców.

Pod przykrywką wiary fanatyzm różnych szaleńców nazywa się wolą bożą. Pod przykrywką wiary widziałem zbyt wielu morderców. To czego pragnie Bóg jest w Twoim sercu i tylko Ty możesz zdecydować, że będziesz dobrym człowiekiem... lub złym.

Cz lis 17, 2011 11:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3