Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 22, 2025 9:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Dobry czy zły? 
Autor Wiadomość

niewyjaśniony znaczy, że istnieje wiele różnych koncepcji na ten temat, i żadna nie wydaje sie być w czymś lepsza od drugiej - jest po prostu inna

Czyli po prostu nierozstrzygnięty ;]

N lut 26, 2006 15:07
Zobacz profil WWW

Czyli po prostu nierozstrzygnięty Uśmiech krzywy

no dokładnie :) jak zwał tak zwał. i myśle że nigdy nie będzie rozstrzygnięty

N lut 26, 2006 15:34

Dla mnie oczywsite jest to ,że człowiek z natury jest dobry gdyz jest podobny do Boga,stworzony na Jego podobienstwo.Grzech skaził i zmienił człowieka.

Śr kwi 19, 2006 13:19

Nie potrafię często dostrzec w ludziach tego że zostali stworzeni na Boży obraz i podobieństwo. Jeśli ludzie zostali stworzeni przez Boga i Bóg pragnie nawiązać z nimi kontakt to w ludzie powinni potrzebować Boga jak powietrza bez którego nie mogą życ, i wiara powinna być dla nich jak chleb powszedni. A ja często widzę że w normalnym życiu ludzkim, ze ludzie zajmują się całkiem różnymi sprawami a wiara ich nie interesuje,Bóg został zepchnięty na margines. Dlaczego tak jest skoro ludzie są dziećmi Bożymi ukochanymi przez Niego, który pragnie im ofiarować życie wieczne?

Cz kwi 20, 2006 19:12

Nie potrafię często dostrzec w ludziach tego że zostali stworzeni na Boży obraz i podobieństwo. Jeśli ludzie zostali stworzeni przez Boga i Bóg pragnie nawiązać z nimi kontakt to w ludzie powinni potrzebować Boga jak powietrza bez którego nie mogą życ, i wiara powinna być dla nich jak chleb powszedni. A ja często widzę że w normalnym życiu ludzkim, ze ludzie zajmują się całkiem różnymi sprawami a wiara ich nie interesuje,Bóg został zepchnięty na margines. Dlaczego tak jest skoro ludzie są dziećmi Bożymi ukochanymi przez Niego, który pragnie im ofiarować życie wieczne?

1.Tylko osoby o otwartym sercu doznają łask Bożych i mają możliwość zgłębienia swojej wiary co powoduje ,że ich hierarchia wartości się zmienia.

2.Człowiek z natury jest dobry. Nikt nie rodzi się przestępcą. Mamy więcej przymiotów dobra niż zła, ale bardziej zmierzamy do zła z powodu swojej niedoskonałości.

3.To co może również podpowiadać ,że jest w nas wiecej dobra niż zła to to ,że ludzie pragną być kochani, szczęśliwi, pragną ofiarować innym siebie , pragną żyć spokojnie, nie chcą wojen i chorób, nie chcą trosk i cierpienia.

4.Zło rodzi się w człowieku z racji dobra, a w zasadzie z jego braku.

Serdecznie Wszystkich pozdrawiam i w to świeto Miłosierdzia Bożego życze ukochania Tej Miłości.

3.

N kwi 23, 2006 21:45

To co może również podpowiadać ,że jest w nas wiecej dobra niż zła to to ,że ludzie pragną być kochani, szczęśliwi, pragną ofiarować innym siebie , pragną żyć spokojnie, nie chcą wojen i chorób, nie chcą trosk i cierpienia.

Rzeczywiście zauważam, że jest tak jak napisałaś, że w ludziach jest pragnienia dobra i ludzi cechuje to co napisałaś wyżej.
Dodam tylko, że zło i jakaś agresja może rodzić się z trudnych i bolesnych doświadczeń życiowych.

Ale czy człowiek jest istotą szukającą Boga? Bo widząc ilu jest niewierzących, widząc własne środowiska w których się żyje odnoszę inne wrażenie.

Pn kwi 24, 2006 19:36

Wszyscy jesteśmy niedoskonali,wierzący i niewierzący.
To co nas otacza może przerażać, ale zauważ ,że ten kontrast nam pomaga. Uświadamia nam ,że można zobaczyć różnicę. To czy kotoś potrafi uwierzyć w Chrystusa i kochać Go jest niezależne całkowicie od tej osoby. Bez Jezusa nie jesteśmy w stanie przyjąć jakiejkolwiek łaski. W moim przypadku było tak- to On mnie odnalazł. Wiem, może wydać się to głupie, niezrozumiałe.
I warto pamiętać "Nie każdy kto woła Panie , Panie wejdzie do Królestwa Bożego"- wierzący czy niewierzący, nie nam to oceniać. Wiem jedno, kiedy się umiera żeby narodzić sie na nowo wszystko się zmienia. To otoczenie , to co widzisz wokół siebie też się zmienia. Osoby które znały mnie kiedyś a widzą mnie teraz też ulegają temu co sie ze mną dzieje za co Bogu dziękuję,tymbardziej jestem szcześliwa.:) I jeszcze jedno. Ja bardziej się zatracałam patrząc na zło wokół mnie...

Pn kwi 24, 2006 20:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3