Nie mam czasu... - czyli o obojętności
Autor |
Wiadomość |
rozalka
Moderator
|
elka - a co to znaczy "chcę" w tym przypadku, bo nie bardzo rozumiem  ?
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Wt wrz 21, 2004 21:21 |
|
|
|
 |
elka
|
jotka napisala: Cytuj: trzeba tylko zauważyć i chcieć...
a ja napisalam, ze jesli bede chciala, to zauważe - zawsze - i zrobię, co uznam za sluszne, dla bliźniego [sorry za skrót myślowy  ]
|
Wt wrz 21, 2004 21:33 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Ale ja nadal nie rozumiem  Czyli od moich chęci zależy widzenie przeze mnie potrzeb drugiego człowieka? A nie od wychowania, wrażliwości, potrzeby itd.?
Czasem owszem - nie widzimy potrzebujących, bo nie chcemy - tak jest wygodniej. Jednak nieraz po prostu ich nie dostrzegamy, nie wiemy, że ktoś nas potrzebuje, nie zdajemy sobie z tego sprawy...
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Wt wrz 21, 2004 21:38 |
|
|
|
 |
elka
|
Cytuj: Jednak nieraz po prostu ich nie dostrzegamy, nie wiemy, że ktoś nas potrzebuje, nie zdajemy sobie z tego sprawy...
a w jaki sposob, jesli chodzimy do kosciola i slyszymy slowa Boga o milowaniu bliźniego?
|
Wt wrz 21, 2004 21:39 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Hmmm piękne są te słowa o miłości bliźniego, jednak bardzo ogólne...
Mam tu na myśli konkretne czyny, konkretne potrzeby drugiego człowieka. Czesto nie wiemy co drugiemu potrzeba.
Teoria teorią, a praktyka praktyką. Czasem jest między nimi ogromna przepaść...
|
Wt wrz 21, 2004 21:58 |
|
|
|
 |
elka
|
Cytuj: Czesto nie wiemy co drugiemu potrzeba.
oczywiscie, ale wlasnie dlatego wszystkie moje powyzsze posty - jeśli bliźnim będe zainteresowana, jesli będą chciala gozauwazyc -naprawde myslisz, ze nie bede widziala, czego on potrzebuje? ze Bóg nie otworzymoich oczu? uszu? serca?
On uprzedza nawet nasze pragnienia... zanim ukształtował nas w łonie matki - znał nas... i nie wyjdzie naprzeciw naszym chęciom czynienia dobra?
wiecej zaufania Bogu, a nie sobie

|
Śr wrz 22, 2004 4:59 |
|
 |
Spoonman
|
A teraz dla odmiany zgodzę się z elką
'Chcieć to móc' - banalne, ale prawdziwe - wystarczy chciec zauważyć, że Bóg stawia nam na drodze tego czy innego Bliźniego
Bywa to trudne, ale nikt nam nie obiecał, że życie tu będzie łatwe
pzdr 
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Śr wrz 22, 2004 6:56 |
|
|
|