Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 MISTYKA 
Autor Wiadomość
Post Re: MISTYKA
św teresa
Cytuj:
Przedstawiła mi się dusza nasza jako twierdza cała z jednego diamentu albo na wskroś przejrzystego kryształu, podzielona na wiele rozmaitych komnat, podobnie jak i w niebie mieszkań jest wiele (1). Bo w istocie, siostry, jeśli dobrze rzecz zważymy, dusza sprawiedliwego nie jest niczym innym jak prawdziwym rajem, w którym, jak Pan mówi, z radością przebywa (2). Jakież bowiem, powiedzcie same, musi być to mieszkanie, w którym Król tak potężny, tak mądry, tak przeczysty, tak dobra wszelkiego pełny, rozkosz dla siebie znajduje? Daremnie szukam i nic nie znajduję, do czego by można było porównać przedziwną piękność i ogromną pojemność duszy ludzkiej. I w rzeczy samej, jak umysł nasz, jakkolwiek by był bystry, nie zdoła pojąć Boga, tak również ledwo może pojąć wielkość duszy, którą Bóg, jak nam to własnym słowem swoim oznajmia, (s.225) stworzył na swój obraz i podobną sobie (3

tak to można i rozważać co to mistyka w zgodzie ze świadomościa swojej duszy (że się tą duszę posiada , o której praktycznie się nie mówi , a poznanie której daje siłę i moc do modlitwy i do walki ze złym . co sądziśz iwona19 o duszy , jak ją sobie wyobrażasz .? :nauka:

Pt sie 03, 2012 3:17
chcę modlitwy , pragnę modlitwy .ale dlaczego sie nie modlę ?chciejstwo niczym nie poparte , ale jednak chciejstwo ustawia mnie w pozycji człowieka , który w zasadzie to się chyba modli , a może nie modli , ale coś tam jednak robi i mówi ,że się chyba jednak modli .a modlitwy potrzeba , o mistyce nie ma co mówić jeżeli zwykły pacierz przed snem lub na poczatek dnia to wielki wysiłek .
pragnienie modlitwy i co za tym idzie pragnienie Boga w eucharystii - głód Boga - czasem sie odezwie .ale trzeba zacząć od uświadomienia sobie , że człowiek to stworzenie przeznaczone do bycia w wieczności a to sie wiąże ze świadomością swojej duszy .mam duszę wieczną , gdzie przebywa Pan .dlaczego tak mało mówimy o duszy ? :gazeta:

Pn sie 27, 2012 8:22
św teresa .
Cytuj:
Cytuj:
6. Tu dzieje się inaczej. Tu już Bóg w swojej dobroci zdejmuje duszy łuski z oczu, aby sposobem nadzwyczajnym ujrzała choć w części i poznała łaskę, jaką Pan ją zaszczyca. Wprowadzona do tego mieszkania siódmego, dostępuje wysokiego widzenia umysłowego. Cudownym, Bogu samemu wiadomym, sposobem ukazuje jej się Trójca Przenajświętsza, w płomiennej jasności, na podobieństwo olśniewającego obłoku, która naprzód ogarnia duchowy szczyt duszy i w tej jasności, niewypowiedzianym sposobem poznania, widzi dusza wszystkie razem trzy Osoby i każdą oddzielnie, i z przewyższającą pewnością prawdy poznaje, jako wszystkie te trzy Osoby są jedną istnością, jedno wszechmocnością i mądrością, jednymże Bogiem. I to, co tu poznajemy przez wiarę, to tam, rzec można, poznaje dusza przez widzenie, choć oczy ciała zarówno jak i duszy nic nie widzą, bo nie jest to widzenie przez wyobraźnię. W takim widzeniu trzy Osoby Boskie siebie duszy udzielają i mówią do niej, i dają jej zrozumienie tego, co Pan mówi w Ewangelii, ż

tak myslę , że to jest mistyka .

Pt wrz 07, 2012 9:18
zbanowany na stałe

Znam dwóch kapłanów, którzy, w moich oczach, są mistykami.
Tożsamości nie zdradzę, bo nie chodzi o tanią sensację, tylko o odniesienie się do stwierdzenia, jakie tu padło. Otóż oni i ich działania nie mają nic wspólnego z magią. Mistyka nie ma nic wspólnego z magią i stoi od magii niezwykle daleko.
Teraz mi się przypomniało, jak działania Jezusa czy ludzi działających w imieniu Jezusa i z Jego upoważnienia, traktowano i w Piśmie Świętym i traktuje się nieraz współcześnie jak czarnoksiężników.
Nic bardziej mylnego. Działania Jezusa są tak podobne do magii, jak biel do czerni.

Pt wrz 07, 2012 19:56

A na czym się zasadza ta różnica w ujęciu, że tak powiem, technicznym? W ogóle, jak katolik definiuje magię - chyba nie jako korzystanie z nieodkrytych praw natury, tylko jako używanie złego ducha - tak to jest?

Orkiestra!

Pt wrz 07, 2012 23:45
zbanowany na stałe

Magia dla mnie to realizacja przedsięwzięć w sposób nie naturalny, w wyniku korzystania z pomocy Istot Ciemności i/lub sił i energii ciemnych.

Jeśli chcesz, możesz je nazywać diabłami i mocami diabelskimi. To mniej więcej to samo.

So wrz 08, 2012 0:03

Zastanawiają mnie te "energie". Czy katolik w ogóle powinien wierzyć w coś takiego? Wydawało mi się, że w katolickim oglądzie świata nadnaturalnego mieszczą się tylko byty osobowe, hołdujące Panu Bogu lub zwalczające Go. Czy Pismo Święte albo Tradycja wspomina cokolwiek o nieosobowym źródle mocy?

Orkiestra!

So wrz 08, 2012 0:10
zbanowany na stałe

Nie jestem pewny o co ci chodzi. Czy chcesz coś insynuować?
Kościół nie zajmuje się badaniem i analizowaniem wielu najróżniejszych zjawisk, bo nie jest od tego. W szczególności nie zajmuje się medycyną, fizyką, biologią. Tam gdzie zjawiska mogą mieć aspekt moralny, Kościół przygląda się badaniom naukowym w tych dziedzinach, analizuje wyniki i wyciąga wnioski.

Nigdy nie słyszałem, by Kościół zajmował się, lub interesował się zjawiskami energetycznymi. To jest jedynie szczególne zainteresowanie niektórych ludzi z forum.

A moce są świetliste albo ciemne. Podobnie jest z istotami.
Przecież Bóg oddzielił światłość od ciemności i nie ma w tym niczego dziwnego.
Nie należy utożsamiać ciemności ze złem, Pismo Święte tak nie uczy.
To, co Ci napisałem w poprzednim poście, to jest uproszczenie, a napisałem tak, bo większość ludzi utożsamia ciemność ze złem.

So wrz 08, 2012 0:28

Hm. Nigdy nie postało mi w głowie, żeby uważać światłość z Księgi Rodzaju za źródło energii, którą można wykorzystywać do magicznych rzeczy. I zawsze wydawało mi się, że chrześcijaństwo stawia sprawę tak, że źródłem niezwykłej mocy jest zawsze jakaś osoba duchowa, dobra lub zła. Owszem, w Ewangelii Piotra Jezus na krzyżu woła "MOCY moja, opuściłaś mnie", no ale to jest apokryf.

Jestem po prostu ciekaw, to wszystko.

Orkiestra!

So wrz 08, 2012 0:39
zbanowany na stałe

1. Chrześcijaństwo to nauka moralna naszego Pana Jezusa, a nie analizowanie zjawisk energetycznych.
Kościół przestrzega przed zajmowaniem się zjawiskami "nadnaturalnymi" bo łatwo popaść przy okazji tych zajęć w grzech lub uzależnienie od złego ducha.
Obrazowo może ujmując, Kościół nie usiłuje wtargnąć do elektrowni, by zacząć nimi sterować i odsunąć od sterów "przypadkowe" osoby. Kościół nie wchodzi w nie swoje kompetencje. Jednocześnie przestrzega laików, by nie próbowali po podstępnym wtargnięciu do elektrowni, sterować jej zespołami energetycznymi.

Dlatego nie szukaj w nauce Kościoła szczegółów dotyczących magii, czy energii duchowych. Kościół tym się nie zajmuje.
2. Światłość z Księgi Rodzaju nie jest źródłem mocy. Jest pewną częścią rzeczywistości, podobnie jak Ciemność. Nie ma w tym niczego podniecającego. Tak było od początku stworzenia świata. Światłość nie jest ciemnością, a ciemność nie jest jasnością. Skąd się biorą moce i energie?
Znowu nie szukaj odpowiedzi w nauce Kościoła, bo jej tam nie ma.
Ja Ci mogę powiedzieć co ja uważam na ten temat.
Świat w pełnym chaosie nie miał żadnej energii i żadnego potencjału energetycznego. W jakimś sensie był martwy, bo był bez ruchu.
W akcie stworzenia, już w momencie oddzielenia Światłości od Ciemności, Bóg nadał światu ogromny potencjał, który działa do tej pory - zgodnie ze znaną zasadą ciągłego wzrostu entropii.
Ta zasada jest dobrze znana ludziom - Istotom Świetlistym.

Inaczej jest z Istotami zbudowanymi z Cienia. Tam rządzi inna energetyka, można rzec, w jakimś sensie odwrotna od tej znanej nam. Dla nas Ciemność to jest brak Światła. Nie widzimy subtelnych struktur Ciemności, choć czasem się ich domyślamy i zwykle boimy. W Ciemności obowiązują inne prawa niż w Światłości. Tam iluzorycznie można robić cuda. Ludzie nieraz się na to nabierają i reagują albo zachwytem i bałwochwalstwem, albo strachem i paniką. Tymczasem, z naszego jasnego punktu widzenia, najlepiej te "cuda" ignorować, bo one są iluzoryczne.
Szatan i jego drużyna lubią się chować w cieniu i zabawiać ciemnymi energiami, pokazując ludziom różne sztuczki. Szatan jest ojcem kłamstwa i tam znajduje swoje naturalne środowisko, w świetle byłoby mu bardzo trudno działać. Odradzam ludziom błądzenie w ciemnościach, bo mogą natrafić na naprawdę nieprzyjemne niespodzianki.

To Ci coś wyjaśniło???

So wrz 08, 2012 1:31
Nie za bardzo rozumiem co ma wspólnego magia z mistyką . Jeżeli już ten wątek zaistniał - to nie istnieje pojęcie magii jako działanie człowieka samoistne . Uważam , że działanie demona przez człowieka , może wydawać sie magią - demon jako upadły anioł ma wszelkie atrybuty pozwalające mu ingerować na ciała fizyczne (zmieniając kształt , stan fizyczny lub inne ) . :yes:

So wrz 08, 2012 7:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3