Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 27, 2025 5:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 55  Następna strona
 Dylemat: Chrześcijanin czy katolik? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dylemat: Chrześcijanin czy katolik?
Przeemek napisał(a):
Pomijam fakt, że jak taka modlitwa dochodzi do wiernych, przekaz i kontekst wyraźnie sugeruje i podkreśla tym wiernym boskość Maryji.

Czy można oddać się w niewolę drugiemu człowiekowi? Oczywiście, że można. Nieuprawnionym więc jest twierdzenie, że oddanie się w niewolę Maryi sugeruje Jej boskość.

Śr cze 20, 2018 11:51

Oddawanie się w niewolę innemu człowiekowi również będzie zniewalaniem siebie, a więc będzie to odbieranie władzy Boga nad sobą. Jest to niebezpieczne, bo Bóg jest dobry i bycie pod Jego władzą i opieką jest pewnikiem bezpieczeństwa.

Śr cze 20, 2018 12:52

Zbigniew3991 napisał(a):
będzie to odbieranie władzy Boga nad sobą.

Ja wierze w takiego Boga ktory ma calkwita wladze nad swoim stworzeniem i nie ma takiej mozliwosci aby te wladze odebrac. Nielogiczne z definicji Boga. Wg mnie nie ma czegos takiego jak - bedzie to skierowanie biegu rzeki od ujscia do zrodel.
Ale mozesz wierzyc w Boga jakiego chcesz - ze cos mu tam odbiera, ukroca, zabiera, ujmuje itd.

Śr cze 20, 2018 13:41

robaczek2 napisał(a):
Zbigniew3991 napisał(a):
będzie to odbieranie władzy Boga nad sobą.

Ja wierze w takiego Boga ktory ma calkwita wladze nad swoim stworzeniem i nie ma takiej mozliwosci aby te wladze odebrac. Nielogiczne z definicji Boga. Wg mnie nie ma czegos takiego jak - bedzie to skierowanie biegu rzeki od ujscia do zrodel.
Ale mozesz wierzyc w Boga jakiego chcesz - ze cos mu tam odbiera, ukroca, zabiera, ujmuje itd.

Zapominasz, że Bóg dał człowiekowi wolny wybór/wolną wolę i choć ma władzę i moc, to jest suwerenny w obietnicy i nie wykorzysta swojej władzy jak tego nie chcesz.

Pomija się fakt, że prymas w modlitwie do Maryji oddaje/poświęca jej swoją duszę i ciało w niewolę. Prymas poświęcił się cały Maryji - tu nie ma pola do tworzenia innej interpretacji.

Odrwacasz kota ogonem. Zbyszek napisał, że człowiek oddając się w niewolę komuś innemu niż Bogu, decyduje się by ta osoba nim władała a nie Bóg - wolnym wyborem zdecydował by ktoś inny niż Bóg sprawował nad nim władzę. A Bóg ludziom na to pozwoli.

Śr cze 20, 2018 15:34

Padre77 napisał(a):
Przeemek napisał(a):
Pomijam fakt, że jak taka modlitwa dochodzi do wiernych, przekaz i kontekst wyraźnie sugeruje i podkreśla tym wiernym boskość Maryji.

Czy można oddać się w niewolę drugiemu człowiekowi? Oczywiście, że można. Nieuprawnionym więc jest twierdzenie, że oddanie się w niewolę Maryi sugeruje Jej boskość.

Rozmawiamy o religii w której oddaje się cześć Bogu. A według doktryny religii Maryja nie jest zwykłym człowiekiem, jest "Królową Wszystkiego" (KKK 966) i ma o wiele więcej atrybutów w tym kulcie, do tego już nie żyje docześnie.
A w kulcie Boga oddawanie sie w niewolę osobom umarłym, nabiera innego znaczenia niż doczesne oddanie się w niewolę człowiekowi. Jaki to przykład daje innym wiernym? tym bardziej że przykład pochodzi od prymasa i kardynała?

A pomijając wypowiedź prymasa, nikt nie skomentował: "a przez swoje modlitwy uwalniasz nas od śmierci" (KKK 966).

Co ma pomyśleć wierny, kiedy prymas oddaje duszę i ciało w niewolę Maryji [Maryi], a oficjalna doktryna Kościoła mówi, że Maryja uwalnia nas od śmierci? Czy to nie sugeruje jej boskości?

[edytowano 1x... komu? czemu? osobom; Maryja - komu? - Maryi. M.]

Śr cze 20, 2018 15:43

Post w
Zbigniew3991 napisał(a):
Akurat ja, Zbigniew, nie wyrażam się w sposób charakterystyczny dla gwałcicieli. Nie ma sposobu charakterystycznego dla gwałcicieli
To akurat jest kwestią uznaniową, ponieważ są gwałciciele i podlegają uogólnionej ocenie, ktoś może widzieć pewne zbieżności także w sposobie wyrażania pewnych osób.
Na pewno jest to o wiele bardziej uznaniowe, niż stwierdzanie: "propaguje oddawanie duszy i ciała, i całkowite rozporządzanie sobą w ręce Maryi, a nie Boga", gdzie jednoznacznie można stwierdzić, że fraza "a nie Boga" nie została wypowiedziana przez prymasa. Prymas nigdy nie dokonał rezygnacji z oddania się Bogu.

Śr cze 20, 2018 18:06

Przeemek napisał(a):
chwat napisał(a):
Bóg nie jest [Bogiem] umarłych, lecz żywych
Uważam, że wyrywasz z kontekstu
Więc podaj cytat mówiący bez kontekstu, że "Bóg jest Bogiem umarłych", to przyznam Ci rację.

Cytuj:
Poświęca można odczytać na dwa sposoby:
Kto tak twierdzi? Podaj źródło. Sprawdzimy, czy są dwa sposoby.

Cytuj:
Konkluzja jest oczywista: Ks. kardynał S. Wyszyński ułożył modlitwę...
Konkluzja jest chybiona.
Oczywiste są fakty, czyli tekst modlitwy, który nie mówi: "a nie Bogu"

Cytuj:
Po pierwsze, problem polega właśnie na tym, że niczego nie intepretujesz
W gronie pieniaczy-interpretatorów, osoba podająca fakty a nie bawiąca się w interpretacje, zapewne jest problemem, bo psuje "interpretatorom" zabawę.

Cytuj:
Po drugie prymas Wyszyński sam się zdyskredytował całością modlitwy
Naprawdę nie ma sensu, żebyś powtarzał ten bełkot fałszując wypowiedź prymasa. Osoby potrafiące czytać widzą, że frazy "a nie Boga" nie ma w tekście.

Przeemek napisał(a):
Pomijasz fakt, że jesteś w miejscu przeznaczonym do zadawiania pytań i odpowiadania na pytania, tzw. dyskutowania, taki jest główny cel forum.
Więc zacytuj moją wypowiedź rzetelnie, to ją skomentuję. Nie ma natomiast sensu odpowiadać na Twoje wizje-słowotoki odnośnie moich wypowiedzi. Przeczytaj sobie jeszcze raz swoje brednie, chociażby tu:
"jaką nazwę nosi wspólnota która zgodnie z twoją tezą tworzy Kościół "Abrahama-Mojżesza-Jezusa"
Przecież ja wcale nie stworzyłem tezy, że Kościół Abrahama-Mojżesza-Jezusa tworzy jakąś wspólnotę, więc pytanie jest bezzasadne, czyli nie mam na co odpowiadać.

Śr cze 20, 2018 18:41
Moderator

Przeemek napisał(a):
A pomijając wypowiedź prymasa, nikt nie skomentował: "a przez swoje modlitwy uwalniasz nas od śmierci" (KKK 966).

Co ma pomyśleć wierny, kiedy prymas oddaje duszę i ciało w niewolę Maryji [Maryi], a oficjalna doktryna Kościoła mówi, że Maryja uwalnia nas od śmierci? Czy to nie sugeruje jej boskości?

Czytanie ze zrozumieniem leży i kwiczy. W którym momencie prymas powiedział, ze Maryja uwalnia nas od śmierci? Przecież wyraźnie stoi napisane, że modlitwy Maryi (modlitwa - słowa skierowane do Boga), a nie Maryja, uwalniają nas od śmierci. I nie chodzi tu o śmierć ciała, ale o śmierć wieczną czyli piekło.
I przestań powtarzać jak mantrę, że Maryja nie żyje. Przeczytaj uważnie przemienienie na Górze Tabor, gdzie obok Jezusa pojawił się Eliasz i Mojżesz. Nieżyjący zmartwychwstali na chwile, a potem zniknęli (znów umarli)?

Śr cze 20, 2018 18:55

Małgosiaa napisał(a):
, że Maryja nie żyje. )?

Nie widze ostatnio Irci. Ona zna rozne religie i przedstawila by poglady na zycie I smierc w roznych religiach Podobno indianie rozmawiaja z duchami zmarlych lub scientysci pozbywaja sie ciala i tylko nasladowcy roznej masci odkrywcow uwazaja ze smierc to smierc. Wyznaja jakiegos Boga umarlych

Śr cze 20, 2018 20:22

Post Re: w
chwat napisał(a):
Zbigniew3991 napisał(a):
Akurat ja, Zbigniew, nie wyrażam się w sposób charakterystyczny dla gwałcicieli. Nie ma sposobu charakterystycznego dla gwałcicieli
To akurat jest kwestią uznaniową, ponieważ są gwałciciele i podlegają uogólnionej ocenie, ktoś może widzieć pewne zbieżności także w sposobie wyrażania pewnych osób.
Na pewno jest to o wiele bardziej uznaniowe, niż stwierdzanie: "propaguje oddawanie duszy i ciała, i całkowite rozporządzanie sobą w ręce Maryi, a nie Boga", gdzie jednoznacznie można stwierdzić, że fraza "a nie Boga" nie została wypowiedziana przez prymasa. Prymas nigdy nie dokonał rezygnacji z oddania się Bogu.

Jeśli oddaję się CAŁY Maryi, to nie mogę oddawać jakiejś części Bogu, bo właśnie oddałem całą swoją osobę komuś innemu. To, że Maryja odda Prymasa Bogu, to zależy już od Maryi, nie od Prymasa. Równie dobrze Maryja może nie oddać Prymasa Bogu.

Śr cze 20, 2018 21:38
Post Re: w
Zbigniew3991 napisał(a):
chwat napisał(a):
Zbigniew3991 napisał(a):

Jeśli oddaję się CAŁY Maryi, to nie mogę oddawać jakiejś części Bogu, bo właśnie oddałem całą swoją osobę komuś innemu. To, że Maryja odda Prymasa Bogu, to zależy już od Maryi, nie od Prymasa. Równie dobrze Maryja może nie oddać Prymasa Bogu.

Ta Maryja, która całe swoje doczesne życie oddała na służbę Boga, nic nie zgarniając dla siebie - oto ja służebnica Pańska - w niebie stanie się egoistką.

Cz cze 21, 2018 7:25

Zapewne się nie stanie, ale bezpieczniej oddawać się bezpośrednio Bogu. To nie niesie ze sobą ryzyka bałwochwalstwa.

Cz cze 21, 2018 9:58
Zbigniew3991 napisał(a):
Zapewne się nie stanie, ale bezpieczniej oddawać się bezpośrednio Bogu. To nie niesie ze sobą ryzyka bałwochwalstwa.

Jezusowy testament z krzyża Oto Matka twoja nie ma nic wspólnego z bałwochwalstwem.

Cz cze 21, 2018 10:27

"Oto Matka Twoja" to nie pozwolenie: "Możesz oddać się tej kobiecie w niewolę".

Cz cze 21, 2018 10:58
Zbigniew3991 napisał(a):
"Oto Matka Twoja" to nie pozwolenie: "Możesz oddać się tej kobiecie w niewolę".

Gdzie w Ewangeliach napotykasz Maryję czy Jezusa w roli właścicieli niewolników?

Cz cze 21, 2018 12:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 55  Następna strona