Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Niebezpieczeństwo zbytniego tradycjonalizmu 
Autor Wiadomość
Post Re: Niebezpieczeństwo zbytniego tradycjonalizmu
Johnny99 napisał(a):
To udziel mi Alus merytorycznej odpowiedzi w kwestii, dlaczego mamy nie wprowadzać do kościołów tańców na rurze, skoro kiedyś muzykę organową tak samo traktowano. A może uważasz, że nie byłoby w tym nic złego?

Dyskoteki z konfesjonałami to jakaś masakra. Następnym krokiem będzie pewnie wprowadzenie konfesjonałów do burdeli - niech klient ma możliwość wyspowiadania się zaraz po grzechu, co będziemy mu życie utrudniać?

Tak samo traktowano - nigdzie nie napisałam o równym traktowaniu muzyki organowej i prostytucji.
Zakazane nie znaczy od razu grzeszne, gorszące.......świat chwała Bogu nie posiada jedynie barw czarno/białych.

Cz maja 19, 2011 7:36
Cytuj:
Wcześniej już wyznałem, że modlę się na Różańcu Św. za wszystkich kapłanów posługujących od parafii aż do Benedykta XVI o to, aby odrzucili modernistyczne błędy jakie wkradły się do Kościoła. Proszę Boga o wszelkie potrzebne dla nich łaski. Nikomu nie złorzeczę, natomiast stan mojej wiedzy nie pozwala mi trwać w kłamstwie, że wszystko jest obecnie w sprawach wiary w Kościele cacy, a moje wątpliwości są wyssane z palca.

Stwierdzenie że ty nie trwasz w kłamstwie daje poczatek stwierdzeniu że to benedykt tkwi w kłamstwie .
Bo ktoś musi w nim tkwić , jeżeli stwierdzasz , że msza św . to niegodziwość .
Ale dlaczego nazywasz mnie oszczercą skoro z twoich slów można wyciągnąć dokładnie takie wnioski jak między innymi - że papież łącznie z biskupami okłamują ludzi pozwalając im uczestniczyć w niegodziwej mszy św . :brawo:

Cz maja 19, 2011 7:41

JózefK napisał(a):
Benedykt XVI nazwał NOM ,,banalnym produktem chwili"

Moge prosic o jakieś wiarygodne źródło? W jakim dokumencie? W jakich okolicznościach i w jakim kontekście?

Cz maja 19, 2011 8:05
Zobacz profil WWW
BlankaA napisał(a):
JózefK napisał(a):

Moge prosic o jakieś wiarygodne źródło? W jakim dokumencie? W jakich okolicznościach i w jakim kontekście?

To zapewne informacja z kategorii tych, w których twierdzi się, że o. Pio nigdy nie odprawiał Mszy św NOM.

Cz maja 19, 2011 8:20

Nie można krytykować papieża. Złagodzenie rytu liturgicznego wydaje siebyć spowodowane zmianom stylu życia ludzi (więcej pracy, obowiązków, przez co jest mniej czasu na modlitwę i zajmowanie sie rodziną) czy koniecznością głoszenia Ewangelii obcym kulturom. Święci i papieże ustanowieni po SWII są ważne. Może nadejdą czasy, kiedy ryt trydencki wróci do kościołów na całym świecie (między innymi jako coś bardziej uduchowiającego, ascetycznego). Po SWII pojawiły się nadużycia, ale nie są one winą papieży (wśród których są błogosławieni).

Aby cały Kościół był jednym!

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Cz maja 19, 2011 9:53
zbanowany na stałe

niewazny12 napisał(a):
Nie można krytykować papieża.(...)

Nawet Św Piotra Św Paweł upomniał.Biskupi mają takie uprawnienia.

niewazny12 napisał(a):
Aby cały Kościół był jednym!

Kościół na pewno jest jednym, gorzej z tymi co do Niego nalezą a grzeszą. Kościół to nie tylko wierni.http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,5804.0.html

JózefK napisał(a):

Słowa te BXVI jako jeszcze kardynał napisał w przedmowie do książki księdza Klausa Gambera. patrz: J. Ratzinger, (Préface): L'intrepidite d'un vrai temoin, w: K. Gamber, La réforme liturgique en question, Editions Sainte-Madeleine, Le Barroux 1992, p. 7 n.

Dokładne słowa BXVI brzmią: "„To, co się stało po soborze, było czymś innym: w miejsce liturgii będącej owocem stałego rozwoju, wprowadzono liturgię sfabrykowaną. Zrezygnowano z życiowego procesu wzrostu i stawania się, aby przystąpić do fabrykowania. Nie chciano już kontynuować dokonującego sie przez wieki stawania się i dojrzewania żywego organizmu, a zastępowano to, w sposób właściwy produkcji technicznej, fabrykowaniem, czyli banalnym produktem chwili.”

Alus napisał(a):

Źródło podane.

Alus napisał(a):
To zapewne informacja z kategorii tych, w których twierdzi się, że o. Pio nigdy nie odprawiał Mszy św NOM.

Jakbyś miał trochę oleju w głowie, to wpierw byś sprawdził kiedy O Pio zmarł, a kiedy promulgowano NOM.O Pio nigdy nie odprawił NOM

Cz maja 19, 2011 10:35

Po pierwsze, rozumiem, że czytałeś tę pozycję (po francusku?), a nie jedynie zaczerpnąłeś o niej informacji z drugiej ręki? Tak?
(jeśli nie, prosiłabym źródło)

Po drugie, dokonałeś nadużycia, twierdząc, ze "Benedykt XVI" się wypowiedział na temat NOM, bo nie Benedykt XVI, tylko kard. Ratzinger. Tak?

Po trzecie, dokonałeś nadużycia, bo kard. Ratzinger, zgodnie z przytoczonym cytatem, nie mówił o Mszy św. NOM, tylko o liturgii w ogólności. Tak?

Cz maja 19, 2011 10:57
Zobacz profil WWW
Józef - wredni masoni z Vatykanu dokonali fotomontażu i ustawiłi o. Pio twarzą do wiernych
http://www.youtube.com/watch?v=msA_96fYQ4c
A bł JPII odprawił Mszę św twarzą do wiernych 17.09.1953r.

Cz maja 19, 2011 11:38

Eno nie, ale "versus populum" to nie jest istota NOM. A w dawnym rycie można było tak odprawiac na mocy zezwolenia ordynariusza, o ile sie nie mylę.
Skądinąd, mogę przytoczyc przykłady dzisiejszego odprawiania NOM tyłem do ludu (ad Dominum, acz akurat nie ad Orientem ;-) - jeśli np. szczupłośc miejsca w bocznej kaplicy nie pozwala na wstawienie ołtarza "posoborowego".

Cz maja 19, 2011 11:52
Zobacz profil WWW
BlankaA napisał(a):
Eno nie, ale "versus populum" to nie jest istota NOM. A w dawnym rycie można było tak odprawiac na mocy zezwolenia ordynariusza, o ile sie nie mylę.
Skądinąd, mogę przytoczyc przykłady dzisiejszego odprawiania NOM tyłem do ludu (ad Dominum, acz akurat nie ad Orientem ;-) - jeśli np. szczupłośc miejsca w bocznej kaplicy nie pozwala na wstawienie ołtarza "posoborowego".

Niemniej dwie zasadnicze, widoczne zmiany po SWII, to przejście z versum deum do versum populum i zmiana języka liturgii z łaciny na języki narodowe.
O. Pio odprawiał Msże w jęz. łacińskim przodem do wiernych.
Gdyby autentycznie był takim przeciwnikiem zmian, zapewne nie zgodziłby się na żadną zmianę.

Cz maja 19, 2011 12:06

No nie, tu się nie do końca zgodzę. To są na pewno dwie zmiany zewnętrznie najłatwiej zauważalne, fakt - niemniej różnica jest chyba głębsza trochę.
Oczywiście, że ani o. Pio nie był zagorzałym przeciwnikiem zmian, ani kard. Ratzinger (ale tu poczekamy, co nam Józef powie).

Cz maja 19, 2011 12:22
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Józef - wredni masoni z Vatykanu dokonali fotomontażu i ustawiłi o. Pio twarzą do wiernych
Trochę się jeszcze musisz dokształcić.

Cz maja 19, 2011 17:45
JózefK napisał(a):
Alus napisał(a):
Trochę się jeszcze musisz dokształcić.

Nie muszę - pamiętam Msżę w rycie trydenckim - dziwny spektakl odwróconego plecami księdza szepczącego niezrozumiałe formułki.
Teraz rozumię, pojmuję, w czym uczestniczę czynnie :)

Cz maja 19, 2011 17:51
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
JózefK napisał(a):
Alus napisał(a):

Paweł VI zatwierdził i promulgował NOM 3 kwietnia 1969 roku a o 2:30, 23 września 1968 r. ziemskie życia Ojca Pio z Pietrelcina dobiegło końca.Więc jak to z tym NOMem Ojca Pio? Coś Tobie dźwięczy, ale do końca nie kumasz, więc Ci w ramach dokształtu napiszę, że od 1965 roku wszedł Mszał Pawła VI. Tym się różnił od poprzednich, że część Liturgii była sprawowana w narodowych językach.Ale to nie był NOM.Faktem jest, ze już wtedy niektórzy księża odprawiali Mszę przodem do wiernych.

Za wolno mi internet chodzi, wiec nie mogę obejrzeć całości. Zwróciłeś uwagę, że to ostatnie godziny życia Ojca Pio? Ma wokół siebie asystę, bo nie ma siły wstać. Jest więc przez asystujących ubezwłasnowolniony. Żaden dowód.

Alus napisał(a):
Nie muszę - pamiętam Msżę w rycie trydenckim - dziwny spektakl odwróconego plecami księdza szepczącego niezrozumiałe formułki.
Teraz rozumię, pojmuję, w czym uczestniczę czynnie :)

No to mnie oświeć co pojąłeś z NOM?

BlankaA napisał(a):
No nie, tu się nie do końca zgodzę. To są na pewno dwie zmiany zewnętrznie najłatwiej zauważalne, fakt - niemniej różnica jest chyba głębsza trochę.
Oczywiście, że ani o. Pio nie był zagorzałym przeciwnikiem zmian, ani kard. Ratzinger (ale tu poczekamy, co nam Józef powie).

Sześć znamion Novus Ordo Missae(ks. Stefan Somerville)
http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/844
Cytuj:
W roku 1969 znany protestancki teolog Max Thurian, który pomagał w założeniu ekumenicznego klasztoru w Taize we Francji, powiedział: „Obecnie protestanci nie widzą przeszkód natury teologicznej, by używać tej samej Mszy co katolicy”.

Cz maja 19, 2011 19:27

Józefie, halo, halo...! Bądz tak dobry, i odpowiedz na moje pytania w związku z cytatem z kard. Ratzingera. To dośc ważne jest, bo... będziemy za chwilę czytali po francusku ten fragment, i dobrze by było, żebyś, jako specjalista, był przy tym obecny...

Cz maja 19, 2011 20:07
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona