Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 26, 2025 0:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 55  Następna strona
 Dylemat: Chrześcijanin czy katolik? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dylemat: Chrześcijanin czy katolik?
Ej dobra. Bo wziąłem inny fragment postu niż chciałem. No ale mniejsza. Głównie chodzi o to że Koran jest fałszywy i tyle

Śr cze 27, 2018 21:22

Quinque napisał(a):
Ej dobra. Bo wziąłem inny fragment postu niż chciałem. No ale mniejsza. Głównie chodzi o to że Koran jest fałszywy i tyle

No czy jest fałszywy, czy prawdziwy, to sprawa pojęć. Jest kontrowersyjny. Nie czytałem, więc się nie wypowiem.

Śr cze 27, 2018 21:23

Ja i czytałam i spędziłam trochę czasu w krajach islamskich i powiem tyle - jakby ktoś dosłownie brał Biblię, był fanatycznym chrześcijaninem też prowadziłoby to do ogromnych krzywd, o fanatykach islamskich jest głośno, ale większość wyznawców islamu wcale ich nie popiera, popularne jest np rozumienie dżihadu jako walki wewnętrznej ze swoimi słabościami itd. Natomiast nie ukrywam że w Polsce mi dobrze też z tego powodu że nie mamy problemów z fanatycznymi wyznawcami tej religii.
Do naszej cywilizacji dotarło że mimo tego co jest napisane w Biblii kobiety powinny mieć takie same prawa jak mężczyźni, że dzieci bić nie wolno itd...
Jeśli się czyta Koran pamiętając o kontekście kulturowym może nie jest jakąś wybitną literacko pozycją (choć może to kwestia tłumaczenia), ale gdy ktoś twierdzi że jest definitywnie fałszywy a równocześnie uważa że księga w którą sam wierzy jest definitywnie prawdziwa to odczuwam poirytowanie...
Koran tak jak i Biblia może i jest różnie interpretowany i nadinterpretowany dlatego kontrowersyjny.
Quinque - jeśli czytałeś to możemy podyskutować i postarasz się wykazać dlaczego uważasz że jest fałszywy i na jakich podstawach to opierasz.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Śr cze 27, 2018 21:41
Moderator

IrciaLilith napisał(a):
gdy ktoś twierdzi że jest definitywnie fałszywy a równocześnie uważa że księga w którą sam wierzy jest definitywnie prawdziwa to odczuwam poirytowanie...

Jeżeli ktoś prawdziwie wierzy w Boga Jahwe, jest chrześcijaninem, to tym samym uważa Biblie za prawdziwe Słowo Boże. Nie może być tak, że zgodzi się na uznanie Koranu za równie prawdziwa księgę. Nie rozumiem kompletnie Twojej irytacji w tym temacie.
Czym innym jest natomiast interpretacja ksiąg. Jeśli chodzi o Koran, to mamy w Polsce Tatarów, którzy nie sa fundamentalistami. W kwestii fanatyzmu masz rację Ircia- każdy fanatyzm jest zły.

Śr cze 27, 2018 21:56

IrciaLilith napisał(a):
jakby ktoś dosłownie brał Biblię, był fanatycznym chrześcijaninem też prowadziłoby to do ogromnych krzywd
W jaki sposób prowadziłoby to do krzywd?
I dlaczego uważa Ircia Biblię za kryterium?

Śr cze 27, 2018 21:57

IrciaLilith napisał(a):
gdy ktoś twierdzi że jest definitywnie fałszywy a równocześnie uważa że księga w którą sam wierzy jest definitywnie prawdziwa to odczuwam poirytowanie

Juz wiele razy opowiadalem historie o wypowiedzi wysoko postawionego muzulmanina: "wy chrzescijanie wyznajecie prawdziwego boga ale nie macie wiary, my wyznajemy falszywego boga ale mamy wiare"
Autentyczne. Wysoko postawiony dlatego, ze wywodzi sie z linii Proroka.

Śr cze 27, 2018 22:21

robaczek2 napisał(a):
IrciaLilith napisał(a):
gdy ktoś twierdzi że jest definitywnie fałszywy a równocześnie uważa że księga w którą sam wierzy jest definitywnie prawdziwa to odczuwam poirytowanie

Juz wiele razy opowiadalem historie o wypowiedzi wysoko postawionego muzulmanina: "wy chrzescijanie wyznajecie prawdziwego boga ale nie macie wiary, my wyznajemy falszywego boga ale mamy wiare"
Autentyczne. Wysoko postawiony dlatego, ze wywodzi sie z linii Proroka.

Tylko że u mahometan każdy przywódca duchowy może mówić co mu się podoba i mówi to tylko i wyłącznie we własnym imieniu, mówią różne rzeczy, czasem mądre i sensowne a czasem totalnie głupie ( tak samo jak inni przywódcy polityczni czy duchowi), do tego abym się mogła jakoś odnieść do podanego przez Ciebie cytatu potrzeba szerszego kontekstu, bo spokojnie mogę dorobić takie w których będzie to znaczyło wiele zupełnie różnych rzeczy...

chwat napisał(a):
IrciaLilith napisał(a):
jakby ktoś dosłownie brał Biblię, był fanatycznym chrześcijaninem też prowadziłoby to do ogromnych krzywd

To co, zaczynamy kamieniować ludzi traktując Biblię dosłownie czy uznajemy że nie mam prawa się odzywać ,bo jestem kobietą?
Czy uważam Biblię za kryterium? Nie, w sumie jakby jakąkolwiek książkę ( poza kucharską itp) zacząć brać totalnie dosłownie to sądzę że nic dobrego by z tego nie wyszło, a jeśli ta książka ma kilkaset czy więcej lat i autorzy posługują się metaforami to traktowanie tego dosłownie na dobitkę pomijając zmiany kultury i interpretacji symboli najprawdopodobniej doprowadzi to w najlepszym wypadku do absurdów w najgorszym do ogromnych tragedii.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Śr cze 27, 2018 22:37

IrciaLilith napisał(a):
Tylko że u mahometan każdy przywódca duchowy może mówić co mu się podoba

Jak wszedzie. Najwyzej wyleci sie z organizacji. Taka ciekawostka chociaz nie do uwierzenia.

Śr cze 27, 2018 22:45
Proszę przedstawić fragmenty NT które nakazują kogokolwiek zabijać

Cytuj:

Quinque - jeśli czytałeś to możemy podyskutować i postarasz się wykazać dlaczego uważasz że jest fałszywy i na jakich podstawach to opierasz

Na takiej podstawie o której napisałem wcześniej. A znając kontekst kulturowy jaki dotyczyKoranu, sprawia że ta księga staje się jeszcze większym bełkotem

Cytuj:
twierdzi że jest definitywnie fałszywy a równocześnie uważa że księga w którą sam wierzy jest definitywnie prawdziwa to odczuwam poirytowanie!

To już tylko i wyłącznie twój problem

Cz cze 28, 2018 0:47

IrciaLilith napisał(a):
chwat napisał(a):
IrciaLilith napisał(a):

To co, zaczynamy kamieniować ludzi traktując Biblię dosłownie
Ircia rzuca tezą, że dosłowny odbiór Biblii poskutkuje praktykowaniem kamieniowania? A może jednak nadstawianiem drugiego policzka?
Ale może zostańmy przy działającym na wyobraźnię kamienowaniu. Czym jest kamienowanie? Bo żeby skutecznie kamienować, rzekomo w zgodzie z Biblią, to trzeba wpierw mieć Biblijny instruktaż kamienowania. Gdzie on się znajduje?

Cytuj:
Cytuj:
Czy uważam Biblię za kryterium? Nie...
Jeżeli Ircia nie uważa Biblii za kryterium, to czemu Ircia tak traktuje Biblię? Mówi np Ircia o "dosłownym odbiorze Biblii", a z tego wyłania się rola Biblii jako kryterium.

Cz cze 28, 2018 6:16
Zbigniew3991 napisał(a):
Quinque napisał(a):

No czy jest fałszywy, czy prawdziwy, to sprawa pojęć. Jest kontrowersyjny. Nie czytałem, więc się nie wypowiem.

Adekwatny jak mentalność wędrownych ludów arabskich, podobnie kontrowersje znajdujemy w wielu księgach ST.....ludzie tworzyli Koran i ST, zatem znajdują sie w nich elementy boskie i ludzkie.

Cz cze 28, 2018 7:30

chwat napisał(a):
Czym jest kamienowanie? Bo żeby skutecznie kamienować, rzekomo w zgodzie z Biblią, to trzeba wpierw mieć Biblijny instruktaż kamienowania.

Bynajmniej, wystarczą kamienie. Dlatego właśnie metoda ta była popularna: mogli ją uskuteczniać amatorzy, w końcu polega na rzucaniu kamieniami do skutku.

chwat napisał(a):
Ircia rzuca tezą, że dosłowny odbiór Biblii poskutkuje praktykowaniem kamieniowania? A może jednak nadstawianiem drugiego policzka?

Zależy który fragment do kogo bardziej przemawia. Jeśli ktoś ma irytując latorośl, może przekonać go ten:

Kod:
Jeśli ktoś będzie miał syna nieposłusznego i krnąbrnego, nie słuchającego upomnień ojca ani matki, tak że nawet po upomnieniach jest im nieposłuszny,  ojciec i matka pochwycą go, zaprowadzą do bramy, do starszych miasta,  i powiedzą starszym miasta: «Oto nasz syn jest nieposłuszny i krnąbrny, nie słucha naszego upomnienia, oddaje się rozpuście i pijaństwu». Wtedy mężowie tego miasta będą kamienowali go, aż umrze.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz cze 28, 2018 8:14

JedenPost napisał(a):
chwat napisał(a):
Czym jest kamienowanie? Bo żeby skutecznie kamienować, rzekomo w zgodzie z Biblią, to trzeba wpierw mieć Biblijny instruktaż kamienowania.

Bynajmniej, wystarczą kamienie
Szanuję opinię JedenPosta, ale chodziło mi o zdanie Biblii czym kamieniowanie jest. Ponoć mamy posługiwać się Biblią dosłownie (nie wiem wprawdzie skąd ten postulat) a to oznacza konsekwencję w dosłowności, stosowaną do każdego postępowania, poczynając od precyzyjnej definicji tego postępowania. Brak takiej konsekwencji powoduje brak dosłowności.

JedenPost napisał(a):
chwat napisał(a):
Zależy który fragment do kogo bardziej przemawia. Jeśli ktoś ma irytując latorośl, może przekonać go ten
Otóż właśnie nie zależy. Dosłowność jest wymogiem co do zasady każdego postępowania. Wybiórczość w zastosowaniu jednej dosłowności a nie drugiej, świadczy o zaprzeczeniu dosłowności, czyli o zastosowaniu dowolności.

Cz cze 28, 2018 8:55

chwat napisał(a):
Brak takiej konsekwencji powoduje brak dosłowności.

chwat wybaczy (albo i nie) ale jest to bzdura piramidalna. Instrukcja dotyczy przypadków, kiedy kamienowanie należy stosować, normy prawnej. Odbiorcy Biblii nie potrzebowali instrukcji wykonawczej, bo każdy dobrze wiedział na czym rzecz polega, tak samo jak wiedzieli jak dokonać obrzezania, mimo że opisu procedury Biblia nie zawiera.

chwat napisał(a):
Wybiórczość w zastosowaniu jednej dosłowności a nie drugiej, świadczy o zaprzeczeniu dosłowności, czyli o zastosowaniu dowolności.

Nic podobnego. Stosujący dosłownie nakazy danej księgi ST nie musi uwzględniać, uznawać, a nawet znać NT.

Cz cze 28, 2018 9:30

Co więcej: dosłowne stosowanie się do nakazów i pouczeń Bilii jest możliwe TYLKO przy wybiórczości, ponieważ na poziomie dosłowności nie trzyma się ona przecież kupy. Dopiero wprowadzenie warstwy interpretacyjnej pozwala Biblię uspójnić.

Cz cze 28, 2018 9:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 55  Następna strona