Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
To jest dobre pytanie.
Dobro dziecka (nic nie zawiniło sytuacji rodziców) a kwestia wierności przysiędze małżeńskiej.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz cze 10, 2010 13:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Konwersja na katolicyzm
Tu Elbrus troche przesadzil. Ale to najlepszy dowod na to, ze forum ci nie pomoze. Tylko osobista rozmowa ze "specjalista", czyli kaplanem. I to jeszcze z doswiadczeniem z katechumenatem, konwersjami itp.
W sytuacji, kiedy malzenstwo cywilne zostalo zawarte miedzy katolikami, z ktorych (przynajmniej) jedno jest po rozwodzie, a mialo wczesniej slub koscielny, zyja oni wg KK w grzechu i nie moga przystepowac do sakramentow. O tym juz bylo na forum. W tej sytuacji, kiedy sa dzieci, jedynym wyjsciem dopuszczalnym przez KK uporzadkowania duchowego tej sytuacji jest tzw "biale malzenstwo", czyli zycie jak z brat siostra, choc pod jednym dachem (ze wzgledu na dzieci). Ale z drugiej strony Kosciol zdaje sobie sprawe, ze nie jest to takie proste i dlatego istnieje cos takiego jak "duszpasterstwo zwiazkow niesakramentalnych" (ten temat tez juz na formu jest).
Jak to wyglada w sytuacji, kiedy w takim malzenstwie niesakramentalnym jedna ze stron chce przejsc na katolicyzm, to ja naprawde nie wiem.
|
Cz cze 10, 2010 14:10 |
|
 |
Elbrus
|
Kamala napisał(a): Tu Elbrus troche przesadzil. To nie są żadne moje przemyślenia, tylko nauka Kościoła oparta na Ewangelii. Jezus też mówił otwarcie (przeważnie), ale chyba nie masz Mu tego za złe? Kamala napisał(a): Ale to najlepszy dowod na to, ze forum ci nie pomoze. Mówiłem to, a Tortuga nie posłuchała. Zadała kolejne pytania, to grzecznie na nie odpowiedziałem (wedle mojej wiedzy - NICZEGO NIE UKRYWAJĄC).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz cze 10, 2010 14:41 |
|
|
|
 |
ysuk-san
|
Najlepsze w tej sytuacji byłoby nie tyle Cytuj: - albo odejść od męża i żyć w celibacie do śmierci, - albo poszukać sobie innego, który nie miał ślubu kościelnego (ważnego). , co białe małżeństwo. Ale to niesamowicie trudne. Osobiście śmiem wątpić, bym sam podołał. Jeżeli jednak u kogoś wiara jest na tyle silna by przezwyciężyć wcześniejsze błędy (małżeństwo, nie dziecko). Może będzie potrafił. Również polecam duszpasterstwo osób niesakramentalnych.
|
Cz cze 10, 2010 15:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus, nie wiem co Jezus mowil na temat zwiazkow nieskaramentalnych miedzy rozwiedzionym katolikiem a chrzescijaninem innego wyznania, ktory chce przejsc na katolicyzm. Moglbys mi przytoczyc odpowiedni cytat? Bo ja wiem, co mowi o podobnych zwiazkach Kosciol katolicki i udowodnij, ze jest on tak radykalny, jak ty.
|
Cz cze 10, 2010 16:41 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Kamala napisał(a): Elbrus, nie wiem co Jezus mowil na temat zwiazkow nieskaramentalnych miedzy rozwiedzionym katolikiem a chrzescijaninem innego wyznania, ktory chce przejsc na katolicyzm. Moglbys mi przytoczyc odpowiedni cytat? Nie mówił (wg Biblii) ani o internecie ani o in vitro. Nie mogę zacytować tego, czego nie ma. Kamala napisał(a): Bo ja wiem, co mowi o podobnych zwiazkach Kosciol katolicki i udowodnij, ze jest on tak radykalny, jak ty. A w czym ja jestem radykalny? Ja nie mówię co Tortuga ma zrobić powołując się na autorytet KK. Napisałem przecież: 'byłoby dla twojej duszy najlepsze:" W czym to koliduje z nauką Kościoła?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz cze 10, 2010 17:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W tym, ze twoja rada jest przeciw przykazaniu milosci w jej sytuacji (maja dziecko). A dlaczego, to juz sam sie zastanow.
|
Cz cze 10, 2010 17:05 |
|
 |
Elbrus
|
Kamala napisał(a): W tym, ze twoja rada jest przeciw przykazaniu milosci w jej sytuacji (maja dziecko). Zastanowiłem się. Nie znajduję swojej winy, a tym bardziej grzechu. Czy powinienem się leczyć, duchowo?
|
Cz cze 10, 2010 17:20 |
|
 |
Tortuga
|
Witam! Wróciłam po jakimś czasie by dorzucić bieżące informacje;) Wystąpiłam z mojego dotychczasowego wyznania, pierwszy raz z mężem przyjęliśmy księdza po kolędzie. Było bardzo przyjemnie i budująco. Ksiądz założył nam kartę i wysłuchawszy naszej historii zaprosił nas do siebie na początku marca na omówienie mojego przejścia do KK. Wcale nas nie osądzał ani się nie oburzał, chyba po prostu zna życie i wie, że nie zawsze jest czarno-białe. Cieszę się na te zmiany i czuję wielki spokój. Dostałam od męża swój pierwszy w życiu krzyżyk, noszę go z dumą. Mam nadzieję, że niedługo będę częścią KK.
|
Pt lut 18, 2011 22:56 |
|
|
|