Autor |
Wiadomość |
saxon
|
Konserwatysta napisał(a): 2. Tylko katolik może być zbawiony, nigdy tak nie twierdziłem i nie wiem, kto to wymyślił.  oraz: Konserwatysta napisał(a): Natomiast każdy człowiek może nawrócić się w chwili śmierci i zarówno muzułmanin, jak i inny niekatolik może się nawrócic i zostać zbawionym, ale nie przez islam, czy protestantyzm, ale przez nawrócenie na katolicyzm.
Poproszę zatem o wytłumaczenie mi jaka jest różnica pomiędzy kimś kto jest katolikiem a kimś kto nawrócił się na katolicyzm Poza tym cały czas czekam na: Cytuj: Podaj zatem cytat z któregokolwiek dokumentu soborowego lub posoborowego, który twierdzi, że "Poza Kościołem jest zbawienie"
|
N lut 20, 2005 19:49 |
|
|
|
 |
Konserwatysta
|
saxon napisał(a): Konserwatysta napisał(a): 2. Tylko katolik może być zbawiony, nigdy tak nie twierdziłem i nie wiem, kto to wymyślił.  oraz: Konserwatysta napisał(a): Natomiast każdy człowiek może nawrócić się w chwili śmierci i zarówno muzułmanin, jak i inny niekatolik może się nawrócic i zostać zbawionym, ale nie przez islam, czy protestantyzm, ale przez nawrócenie na katolicyzm.
Poproszę zatem o wytłumaczenie mi jaka jest różnica pomiędzy kimś kto jest katolikiem a kimś kto nawrócił się na katolicyzm Katolikiem jest ten, kto należy do Kościoła katolickiego, natomiast nawrócony na katolicyzm jest np. Edyta Stein, Ratisbone, Andre Frossard - żydzi, oraz ci wszyscy ci, którzy się nawracają na jedyną wiarę jaką założył Jezus Chrystus i do jedynego Kościoła Katolickiego. Cytuj: Dzień piąty: Dziś sprowadź mi dusze heretyków i odszczepieńców, i zanurz ich w morzu miłosierdzia mojego; w gorzkiej męce rozdzierali mi ciało i serce, to jest kościół mój. Kiedy wracają do jedności z kościołem, goją się rany moje i tym sposobem ulżą mi męki.(1218) http://www.milosierdzieboze.int.pl/nowe ... 4?numer=77Cytuj: Poza tym cały czas czekam na:
Podaj zatem cytat z któregokolwiek dokumentu soborowego lub posoborowego, który twierdzi, że "Poza Kościołem jest zbawienie"
Nigdy nie słyszałem o takim dogmacie. 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
N lut 20, 2005 20:13 |
|
 |
saxon
|
Czyli Edyta Stein, Ratisbone, Andre Frossard np - nie są wg Ciebie katolikami tylko nawróconymi na katolicyzm? 
|
N lut 20, 2005 20:15 |
|
|
|
 |
Konserwatysta
|
To są żydzi, którzy nawrócili się na katolicyzm. 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
N lut 20, 2005 20:17 |
|
 |
jo_tka
|
Mam wrażenie że należałoby do tej listy "nie-katolików" dopisać kardynała Lustigera... już nie mówiąc np o Apostołach...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N lut 20, 2005 20:22 |
|
|
|
 |
saxon
|
Czyli, jak rozumiem, wg Ciebie nawrócny Żyd nie może być katolikiem 
|
N lut 20, 2005 20:23 |
|
 |
Agniulka
|
Hehehe, robi się zabawnie
Wybacz Konserwatysto, ale ja też jestem nawróconą na katolicyzm, bo przez pierwsze 15 dni życia byłam nieochrzczoną poganką
Mimo to uważam się za katoliczkę
1. Czy mógłbyś podać jakić cytat z Magisterium rozróżniający na "katolików" i "nawróconych na katolicyzm" ?
2. Najlepiej gdyby był tam podany konkretny wiek, do którego chrzest stanowi o katoliku a po którym już tylko o nawróconym
3. Na razie mogę traktować to twoje rozróżnienie tylko jako zabawną grę słowem 
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
N lut 20, 2005 20:24 |
|
 |
Konserwatysta
|
saxon napisał(a): Czyli, jak rozumiem, wg Ciebie nawrócny Żyd nie może być katolikiem 
Może być katolikiem, który nawrócił się z judaizmu, w odróznieniu od katolika, który urodził się w rodzinie katolickiej. 
|
N lut 20, 2005 20:36 |
|
 |
saxon
|
Koserwatysto - a mnie powoli przestają bawić Twoje gierki słowne... I zapewne Twoje uniki w rzeczowej dyskusji skończą się jak ostatnio
Dlatego radziłbym Ci przemyślenie najpierw tego co piszesz...
Z Twoich stwierdzeń wychodzi jak na razie teza że tylko katolik może być zbawiony - albo ten kto na katolicyzm się nawrócił - czyli też katolik
Nikt inny nie może według Ciebie?
|
N lut 20, 2005 20:43 |
|
 |
jo_tka
|
Czyli: nawrócony na katolicyzm (z czegokolwiek) jest jednak katolikiem?
A przecież nie twierdzisz, że "tylko katolik może być zbawiony"?
To jak rozumieć Twoje zdanie:
Cytuj: każdy człowiek może nawrócić się w chwili śmierci i zarówno muzułmanin, jak i inny niekatolik może się nawrócic i zostać zbawionym, [...] ale przez nawrócenie na katolicyzm

_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N lut 20, 2005 20:46 |
|
 |
Konserwatysta
|
saxon napisał(a): Koserwatysto - a mnie powoli przestają bawić Twoje gierki słowne... I zapewne Twoje uniki w rzeczowej dyskusji skończą się jak ostatnio  Dlatego radziłbym Ci przemyślenie najpierw tego co piszesz... Z Twoich stwierdzeń wychodzi jak na razie teza że tylko katolik może być zbawiony - albo ten kto na katolicyzm się nawrócił - czyli też katolik  Nikt inny nie może według Ciebie? Nie wg mnie tylko wg PS: Cytuj: J 3: 18 Br "Kto wierzy w Niego, nie będzie potępiony; a kto nie wierzy, już został potępiony za to, że nie uwierzył w imię jednorodzonego Syna Bożego."
|
N lut 20, 2005 20:49 |
|
 |
saxon
|
Konserwatysto - a możesz wytłuścić w tym cytacie słowo katolik? 
|
N lut 20, 2005 20:50 |
|
 |
Konserwatysta
|
Katolik = wierzący w Chrystusa i należacy do Jego Kościoła. 
|
N lut 20, 2005 20:54 |
|
 |
saxon
|
Pokaż mi to w słowach które zacytowałeś
Cytuj: J 3: 18 Br "Kto wierzy w Niego, nie będzie potępiony; a kto nie wierzy, już został potępiony za to, że nie uwierzył w imię jednorodzonego Syna Bożego."
|
N lut 20, 2005 20:56 |
|
 |
Agniulka
|
Konserwatysta napisał(a): Katolik = wierzący w Chrystusa i należacy do Jego Kościoła. 
A można prosić o podanie z Pisma Świętego źródła tego cytatu ?
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
N lut 20, 2005 20:56 |
|
|
|