Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 30, 2025 0:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Tolerancja chrześcijańska 
Autor Wiadomość

Post Re: Tolerancja chrześcijańska
Witold33 napisał(a):
Toksy detoksy. Bez przesady. Podobnie jak seniorów oszwabia się na wnuczka, ocygania się słabszych duchem i umysłem w świątyniach i telewizjach para patriotycznych.
Oczadzeni i oszołomieni mają po prostu trudniej na świecie. Ewolucja stopniowo zmniejsza ich ilość. Człowiek źle poinformowany, nafutrowany fałszem, utuczony na pół prawdach i po prostu ogłupiony - ma trudniej. Obija się od ściany do ściany jak urwany kamień młyński. A to oszołomienie często ma na własną prośbę. Bo wygodniej nie myśleć i paraprawdy mieć podawane na talerzu. A macherzy od religii, polityki i pseudo kultury dobrze o tym wiedzą.
Ale historia ludzkości, a mam na myśli tę od 7 milionów lat, że do czasu zrodzenia się życia religijnego, człowiek raczej nie miał szans; ulegała redukcji do 1 czy 0. Los odmienił się dopiero od zrodzenia się życia religijnego. Ludzie zaczęli tworzyć społeczność rozumiejącą się i charytatywną. W życiu pojawiła się bezinteresowność świadczenia pomocy. Mechanizm eliminacji słabszych przestał działać.

Śr wrz 10, 2025 12:28

Czyli cywilizacja pielęgnuje słabości, co sprzeciwia się chyba Woli Bożej, która ewolucję stworzyła?
A może autorem ewolucji i wszelkiego rozwoju jest Szatan ?
Oto głos rozsądku:
http://www.facebook.com/reel/2484528671 ... 7S9Ucbxw6v

Śr wrz 10, 2025 12:42

Wola świata, który ma za ojca szatana, nazywasz 'Wolą Bożą"?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr wrz 10, 2025 14:03

Andy72 napisał(a):
Wola świata, który ma za ojca szatana, nazywasz 'Wolą Bożą"?
Kto Ci tak powiedział, że istnieje jakaś "wola świata" i że za ojca ma szatana? Niue znam takiej nauki.

Śr wrz 10, 2025 14:08

Bo synowie tego świata roztropniejsi są w stosunkach z ludźmi podobnymi sobie niż synowie światłości.

34 Jezus im odpowiedział: «Dzieci tego świata żenią się i za mąż wychodzą. 35 Lecz ci, którzy uznani zostaną za godnych udziału w świecie przyszłym i w powstaniu z martwych, ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić.

Was świat nie może nienawidzić, ale Mnie nienawidzi, bo Ja o nim świadczę, że złe są jego uczynki.

On rzekł do nich: «Wy jesteście z niskości, a Ja jestem z wysoka. Wy jesteście z tego świata, Ja nie jestem z tego świata.

Pokój zostawiam wam, pokój mój daję wam. Nie tak jak daje świat, Ja wam daję.

Już nie będę z wami wiele mówił, nadchodzi bowiem władca tego świata

18 Jeżeli was świat2 nienawidzi, wiedzcie, że Mnie pierwej znienawidził. 19 Gdybyście byli ze świata, świat by was kochał jako swoją własność. Ale ponieważ nie jesteście ze świata, bo Ja was wybrałem sobie ze świata, dlatego was świat nienawidzi.

wreszcie o sądzie - bo władca tego świata został osądzony.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr wrz 10, 2025 14:17

Andy72 napisał(a):
Bo synowie tego świata roztropniejsi są w stosunkach z ludźmi podobnymi sobie niż synowie światłości.[/color]
34 Jezus im odpowiedział: «Dzieci tego świata żenią się i za mąż wychodzą. 35 Lecz ci, którzy uznani zostaną za godnych udziału w świecie przyszłym i w powstaniu z martwych, ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić.[/color]
Was świat nie może nienawidzić, ale Mnie nienawidzi, bo Ja o nim świadczę, że złe są jego uczynki. [/color]
On rzekł do nich: «Wy jesteście z niskości, a Ja jestem z wysoka. Wy jesteście z tego świata, Ja nie jestem z tego świata. [/color]
Pokój zostawiam wam, pokój mój daję wam. Nie tak jak daje świat, Ja wam daję.[/color]
Już nie będę z wami wiele mówił, nadchodzi bowiem władca tego świata[/color]
18 Jeżeli was świat2 nienawidzi, wiedzcie, że Mnie pierwej znienawidził. 19 Gdybyście byli ze świata, świat by was kochał jako swoją własność. Ale ponieważ nie jesteście ze świata, bo Ja was wybrałem sobie ze świata, dlatego was świat nienawidzi. [/color]
wreszcie o sądzie - bo władca tego świata został osądzony. [/color]

Ten sam ewangelista zapisał takie słowa Jezusa:
"Tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny"
"Świat umiłowany", "świat grzeszny" w języka św. Jana. Uważaj, żebyś ich nie utożsamiał!

Śr wrz 10, 2025 14:33

Przez "świat" tu rozumiem grzeszne zasady którym ulegamy w życiu. Według Witolda byłoby to "zachowujemy się grzesznie, bo tak nas Bóg stworzył, więc unikanie grzechu jest sprzeczne z Wolą Boga',

Śr wrz 10, 2025 14:39

Obawiam się, że Andy wierzy dziecinnie w Adama i Eden. W to, że Bóg istotnie stworzył świat doskonały, pozwalając, by Szatan Mu to popsuł owocem Drzewa.
Logicznie więc, istniejący obecnie świat z ewolucją , grzechami i złem jest Dziełem szatana.
Mysle, że wierzy również w arkę, wstrzymanie Słońca, geocentryzm i jeszcze gorsze rzeczy. Dyskusja bezcelowa. Widziałem nalepkę na tył auta : jestem z Pcimia, trąbienie bezcelowe...

Śr wrz 10, 2025 20:50

Ty zaś wierzysz w religię tenświatyzmu? - uleganie temu światowi?
Tak, grzechy i zło to dzieło diabła, twierdzisz że Boga?
Nauka Jezusa idzie DOKŁADNIE odwrotnie do tego świata i ewolucji

Cz wrz 11, 2025 12:59

@Andy,

ale Jezus zapowiadał bliski koniec świata i nie nadszedł. Nie wiem więc, czy w tej sytuacji warto wierzyć/ufać nauce Jezusa?

Cz wrz 11, 2025 13:03

Uwaga dla @Andy

Wg doktryny Bóg cały świat stworzył. Łacznie z Szatanem. Putinem, Hitlerem, Pol Potem , ludożercami, Fritzlem, Braunem i Trockim.
Nie bluźnijmy, nie ujmujmy Mu.

Jezus nauczał niezgodnie z Ewolucją? Chcesz powiedzieć, sprzeciwiał się Woli Ojca?
A może chcesz bluźnić twierdząc, że Bóg z Ewolucją poszedł na skróty i potem pozałował i podjął próbę odwrócenia biegu historii?

Cz wrz 11, 2025 14:02

Witold33 napisał(a):
Uwaga dla @Andy

Wg doktryny Bóg cały świat stworzył. Łacznie z Szatanem. Putinem, Hitlerem, Pol Potem , ludożercami, Fritzlem, Braunem i Trockim.
Nie bluźnijmy, nie ujmujmy Mu.

Jezus nauczał niezgodnie z Ewolucją? Chcesz powiedzieć, sprzeciwiał się Woli Ojca?
A może chcesz bluźnić twierdząc, że Bóg z Ewolucją poszedł na skróty i potem pozałował i podjął próbę odwrócenia biegu historii?

Nie, katechizm Kościoła podaje, że Bóg stwarza i kieruje światem przez prawa przyrody.
Ustalono, że i ewolucja do tych praw należy.
Więc winę za niektóre szczegóły świata trzeba na nie złożyć.
Zły człowiek sam, bez osobnego wyroku, poniesie odpowiedzialność za czyny. Pan Bóg mu to potwierdzi.
Ewolucja za swoje meandry także ma mechanizmy karne - cierpienia unicestwienie nieudanego jej owocu. :brawo:

Cz wrz 11, 2025 14:30

Oczywiście
co każe robić ewolucja?
jak dają to bierz, jak biją to uciekaj, jak uciekają to goń, jak gonią to uciekaj, i kopuluj ze wszystkim co na drzewo nie ucieka;
A Jezus? kochaj bliźniego swego, nawet nieprzyjaciela, nie odrzucaj cierpienia, natomiast bądź czysty seksualnie.
Czyli dokładnie naprzeciw ewolucji. Sprzeciwiał się woli "ojca" jeśli przez tego "ojca" rozumiesz księcia tego świata - szatana.

Cz wrz 11, 2025 14:35

Atimeres napisał(a):
Witold33 napisał(a):
Ewolucja za swoje meandry także ma mechanizmy karne - cierpienia unicestwienie nieudanego jej owocu. :brawo:

To po co pomagać ubogim? a jest "jeśli masz dwie suknie to sie podziel"

Cz wrz 11, 2025 14:36

Zgodnie z prawami ewolucji to każą robić sataniści

Cz wrz 11, 2025 14:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona