Dylemat: Chrześcijanin czy katolik?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dylemat: Chrześcijanin czy katolik?
IrciaLilith napisał(a): Teresse napisał(a): IrciaLilith napisał(a): Czyli wyznania nietrynitarne to do jakiej religii należą? ŚJ to jak rozumiem sekta i to nie chrześcijańska, tak? wiki napisał(a): Wielu chrześcijan, w tym Światowa Rada Kościołów, największa światowa organizacja religijna zrzeszająca wyłącznie Kościoły uznające Trójcę, nie zgadza się z zaliczaniem Świadków Jehowy do chrześcijan, między innymi ze względu na nieuznawanie przez nich Trójcy Świętej i boskości Jezusa[262][263]. Ponadto Świadkowie Jehowy piszą na przykład, że w rozmowach z przedstawicielami judaizmu stwierdzają: „Nie należymy do kościołów chrześcijaństwa i nie wierzymy w Trójcę, tylko oddajemy cześć Bogu Abrahama.” Podkreślają tym samym że wyznania trynitarne odeszły od Boga Abrahama, czyli od monoteizmu... i sorki, ale w sumie to chyba przyznaję im rację, bo w starszych księgach jakoś nic o Trójcy nie ma, a przez upieranie się przy takim a nie innym rozumieniu relacji Ojca, Syna i Ducha było przyczyną wielu rozłamów, prześladowań itd. Serio to ma fundamentalne znaczenie? Nie wiara w nauki Jezusa , Biblię , Boga, kierowanie się tymi samymi przykazaniami ? Tylko konkretne ustalane po śmierci Jezusa relacje między Ojcem, Synem i Duchem ? Ogólnie mówi się o religiach abrahamowych, monoteistycznych i nie dziwię się że judaizm i islam ma problem z uznaniem że trynitarze serio wierzą w tego samego Boga co oni, zresztą mam wrażenie że wyznawcy też uważają że wierzą w innego Boga, choć zawsze jest to Bóg Abrahama, Mojżesza i Izaaka... W sumie dzięki takim rozmową coraz lepiej rozumiem problemy ekumenizmu, bo zamiast dążyć do jedności, koncentracji na tym co łączy w kółko podkreśla się i uważa za fundamentalne to co dzieli. Dobrze że chociaż wyznania które oddzieliły się już po ustaleniu dominacji trynitarnej zaliczają się nawzajem do chrześcijan, choć może komuś jeszcze tego katolicy odmawiają? Trójcę świętą nie "ustalano" później, bo o Trójcy mówił Jezus Ja i Ojciec jedno jesteśmy.....przyjdzie Duch Pocieszyciel, który od Ojca i Syna pochodzi.A ŚJ sami wyłączyli się z chrześcijaństwa nie przez wiarę w Trójcę św, ale przez odarcie Jezusa z boskości. Dotąd nie potrafią jednoznacznie powiedzieć kim według nich jest Jezus Fundamentu nikt nie może położyć innego, jak ten, który jest położony, a którym jest Jezus Chrystus (1 Kor 3,11) - podstawą chrześcijaństwa jest Jezus.
|
Wt paź 02, 2018 7:10 |
|
|
|
 |
Przeemek
|
feelek napisał(a): Przeemek napisał(a): Nawet gdy sam apostoł, święty czy anioł objawi mi się przed oczami i będzie głosić coś innego niż doktryna Kościoła Chrystusowego, to nie będzie to pochodzić od Boga. A skąd wiadomo jaka jest ta "doktryna Kościoła Chrystusowego"? O doktrynach Kościoła Chrystusowego wyraża się Pismo Święte. Dla przykładu, akurat użytkownik "Teresse" ma to w podpisie, seria objawień Maryi w Montichiari, z którego w KRK zrobiło święto "Godzina Łaski" 8 grudnia (źródło: http://www.8grudnia.rosemaria.pl/sitema ... index.html). Objawienia mówiły m.in.: "Zstępuję tu dlatego, że tutaj właśnie będą się dokonywać wielkie nawrócenia." ... "8 grudnia w południe zjawię się w kościele raz jeszcze i będzie to Godzina Łaski."Kościół Katolicki oficjalnie zatwierdził objawienie i wprowadził kult Matki Bożej z Montichiari w bodajże 2000 r., A wiernych naucza się: "Jest taka jedna godzina w roku, gdy Niebo pochyla się tak nisko nad ziemią, że Bóg jest na wyciągnięcie ręki i Jego odwieczne skarby miłości. Jest taka jedna godzina w roku, gdy wszystko jest możliwe. Obietnica z nią związana jest naprawdę wielka! Oto Matka Najświętsza ogłasza, że przez sześćdziesiąt minut w roku Niebo staje nad nami otworem, że każdy, kto w tym czasie zamknie trzymany nad głową parasol niewiary, otrzyma od Boga to, co mu najbardziej potrzebne. (...)" (źródło: http://sanctus.pl/index.php?grupa=44&po ... 55&doc=300) Natomiast doktryna Kościoła Chrystusowego mówi: "(17) Pan odpowiedział Mojżeszowi: Uczynię to, o co prosisz, ponieważ jestem ci łaskawy, a znam cię po imieniu. (18) I rzekł Mojżesz: Spraw, abym ujrzał Twoją chwałę. (19) Pan odpowiedział: Ja ukażę ci mój majestat i ogłoszę przed tobą imię Pana, gdyż Ja wyświadczam łaskę, komu chcę, i miłosierdzie, komu Mi się podoba."(Wj33)
"(10) a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań."(Pwt5)
"(11) Wierzymy przecież, że będziemy zbawieni przez łaskę Pana Jezusa tak samo jak oni." (Dz15)
"(23) wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej, (24) a dostępują usprawiedliwienia darmo, z Jego łaski, przez odkupienie które jest w Chrystusie Jezusie. (25) Jego to ustanowił Bóg narzędziem przebłagania przez wiarę mocą Jego krwi. Chciał przez to okazać, że sprawidliwość Jego względem grzechów popełnionych dawniej - za dni cierpliwości Bożej - wyrażała się " (Rz3)
"(2) dzięki któremu uzyskaliśmy przez wiarę dostęp do tej łaski, w której trwamy i chlubimy się nadzieją chwały Bożej. " (Rz5)
- i wiele innych......
Teraz widać czym się kończy "(11) ......... zwracanie się do umarłych."(Pwt18) i słuchanie ich. Rozjechaniem nauki Kościoła Chrystusowego z rzeczywistością. Marny byłby nasz los, gdybyśmy polegali na szczególnej łasce przez 60 minut w roku, kiedy niebo staje otworem dzięki zwodniczemu przesłaniu Maryi. Czy nadal uważasz że był to duch Maryi? Paweł wyraźnie powiedział, że "chodźby sam anioł pojawił się tobie......niech będzie przeklęty"(Ga1: 8 )
|
Wt paź 02, 2018 8:52 |
|
 |
feelek
|
Przeemek napisał(a): feelek napisał(a): Przeemek napisał(a): Nawet gdy sam apostoł, święty czy anioł objawi mi się przed oczami i będzie głosić coś innego niż doktryna Kościoła Chrystusowego, to nie będzie to pochodzić od Boga. A skąd wiadomo jaka jest ta "doktryna Kościoła Chrystusowego"? O doktrynach Kościoła Chrystusowego wyraża się Pismo Święte. A skąd masz pewność, że to nie szatan napisał to pismo? Wszak sam powiedziałeś, iż szatan może podawać się za aniołów, świętych, bliskich, itd. Dlaczego nie dopuszczasz do siebie możliwości, że podał się także za ewangelistów?
|
Wt paź 02, 2018 9:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeemek - co w waszej sekcie/zborze/wspólnocie jest ważniejsze - zapisy z księgi Powtórzonego Prawa, czy słowa Jezusa Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie.Każdy, kto zyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki (J 11,25)
|
Wt paź 02, 2018 10:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeemek napisał(a): Czy nadal uważasz że był to duch Maryi? Paweł wyraźnie powiedział, że "chodźby sam anioł pojawił się tobie......niech będzie przeklęty"(Ga1: 8 ) Nie duch a Maryja - Maryja została z ciałem i duszą wzięta do Nieba. Jako ciekawostka to niektórzy sądzą, że szatan pojawil się Pawłowi...I kogo tu słuchac? 
|
Wt paź 02, 2018 10:10 |
|
|
|
 |
Przeemek
|
feelek napisał(a): A skąd masz pewność, że to nie szatan napisał to pismo? Wszak sam powiedziałeś, iż szatan może podawać się za aniołów, świętych, bliskich, itd. Dlaczego nie dopuszczasz do siebie możliwości, że podał się także za ewangelistów? Ewangeliści to osoby żywe a nie duchy czy ponadnaturalne objawienia. A odnośnie Pisma, jeżeli szatan je napisał, to Kościół Katolicki, prawosławny, protestanckie i wogóle całe chrześcijaństwo - są wszyscy zgubieni........ A skąd ty masz pewność, że szatan nie napisał Pisma?
|
Wt paź 02, 2018 11:05 |
|
 |
Przeemek
|
Alus napisał(a): Przeemek - co w waszej sekcie/zborze/wspólnocie jest ważniejsze - zapisy z księgi Powtórzonego Prawa, czy słowa Jezusa Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie.Każdy, kto zyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki (J 11,25) W naszej wspólnocie jest ważne całe natchnione Pismo zgodnie z nauką apostoła Pawła: " (14) Ty natomiast trwaj w tym, czego się nauczyłeś i co ci zawierzono, bo wiesz, od kogo się nauczyłeś. Od lat bowiem niemowlęcych znasz Pisma święte, (15) które mogą cię nauczyć mądrości wiodącej ku zbawieniu przez wiarę w Chrystusie Jezusie. (16) Wszelkie Pismo od Boga natchnione /jest/ i pożyteczne do nauczania, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości - (17) aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu. "(2Tym3)A jak na ironię twojego pytania, Paweł głównie kładł akcent na Stary Testament, a więc i m. in. Księgę Powtórzonego Prawa, bo Nowy był w produkcji..... Z drugiej strony cytujesz mi Ewangelię Jana i pouczasz co jest ważniejsze, to wyjaśnij mi czy w twojej sekcie/wspólnocie/bałwochwalczym zborze uznajecie łaskę Boga z której jesteście zbawieni: "(11) Wierzymy przecież, że będziemy zbawieni przez łaskę Pana Jezusa tak samo jak oni." (Dz15)i wierzycie, że przez wiarę macie ciągły dostęp do łaski Chrystusa: "(2) dzięki któremu uzyskaliśmy przez wiarę dostęp do tej łaski, w której trwamy i chlubimy się nadzieją chwały Bożej. " (Rz5)Czy wybieracie sobie wersety z Biblii, które ignorować jak Księga Pwt, a które nie i wolicie zawierzać Matce Najświętszej z Montichiari, która raz do roku przez 60 minut "pochyla wam niebo tak nisko nad ziemią, że Bóg i jego łaska jest na wyciągnięcie ręki i Jego odwieczne skarby miłości..."(źródło w poprzednim poście)? niż Chrystusowi jak zacytowałeś?
|
Wt paź 02, 2018 11:25 |
|
 |
Przeemek
|
Teresse napisał(a): Nie duch a Maryja - Maryja została z ciałem i duszą wzięta do Nieba. Pismo na którym opiera się m. in. KRK nic nie mówi o Wniebowzięciu Maryi, tylko jego dogmat. Który zresztą nie uznaje Kościół z którym KRK tworzył jedność przez ok. 1000 lat. Wygląda na to, że niezależnie ile lat i ilu ludzi wierzyło w jakąś "prawdę", może okazać się że nią nie jest, albo że jeszcze jej nie odkryli. Teresse napisał(a): Jako ciekawostka to niektórzy sądzą, że szatan pojawil się Pawłowi...I kogo tu słuchac?  Jak zawsze możesz szukać mądrości u Boga, tak jak nam obiecał w uzyskaniu jej pomagać i wzór do nauki zostawił. A możesz też iść za głosem większości ludzi. Wybór wolny, tylko odpowiedzialność przed Bogiem nie jest już zbiorowa, ale dla każdego indywidualnie: "(12) Tak więc każdy z nas o sobie samym zda sprawę Bogu."(Rz14)
|
Wt paź 02, 2018 11:38 |
|
 |
robaczek2
|
Przeemek napisał(a): W naszej wspólnocie jest ważne całe natchnione Pismo zgodnie z nauką apostoła Pawła Mialbym zastrzezenia. Bo "nauczać zaś kobiecie nie pozwalam" jakos zaczyna byc wycofywane z obiegu. Chociaz niektore biskupki sa owszem owszem. A mowiac wprost: dlaczego klamiesz?
|
Wt paź 02, 2018 11:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: (12) Tak więc każdy z nas o sobie samym zda sprawę Bogu."(Rz14) Ale wg Twojej nauki nie ma piekła tylko unicestwienie, chyba ze źle zrozumiałam to przepraszam... Unicestwienia sie nie boje tylko piekla...
|
Wt paź 02, 2018 12:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeemek napisał(a): Alus napisał(a): Przeemek - co w waszej sekcie/zborze/wspólnocie jest ważniejsze - zapisy z księgi Powtórzonego Prawa, czy słowa Jezusa Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie.Każdy, kto zyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki (J 11,25) W naszej wspólnocie jest ważne całe natchnione Pismo zgodnie z nauką apostoła Pawła: " (14) Ty natomiast trwaj w tym, czego się nauczyłeś i co ci zawierzono, bo wiesz, od kogo się nauczyłeś. Od lat bowiem niemowlęcych znasz Pisma święte, (15) które mogą cię nauczyć mądrości wiodącej ku zbawieniu przez wiarę w Chrystusie Jezusie. (16) Wszelkie Pismo od Boga natchnione /jest/ i pożyteczne do nauczania, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości - (17) aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu. "(2Tym3)A jak na ironię twojego pytania, Paweł głównie kładł akcent na Stary Testament, a więc i m. in. Księgę Powtórzonego Prawa, bo Nowy był w produkcji..... Z drugiej strony cytujesz mi Ewangelię Jana i pouczasz co jest ważniejsze, to wyjaśnij mi czy w twojej sekcie/wspólnocie/bałwochwalczym zborze uznajecie łaskę Boga z której jesteście zbawieni: "(11) Wierzymy przecież, że będziemy zbawieni przez łaskę Pana Jezusa tak samo jak oni." (Dz15)i wierzycie, że przez wiarę macie ciągły dostęp do łaski Chrystusa: "(2) dzięki któremu uzyskaliśmy przez wiarę dostęp do tej łaski, w której trwamy i chlubimy się nadzieją chwały Bożej. " (Rz5)Czy wybieracie sobie wersety z Biblii, które ignorować jak Księga Pwt, a które nie i wolicie zawierzać Matce Najświętszej z Montichiari, która raz do roku przez 60 minut "pochyla wam niebo tak nisko nad ziemią, że Bóg i jego łaska jest na wyciągnięcie ręki i Jego odwieczne skarby miłości..."(źródło w poprzednim poście)? niż Chrystusowi jak zacytowałeś? Piszesz elaboraty z myślą ucieczki o d zasadniczego pytania, może zdołasz cokolwiek wydusić na zadane pytanie Alus napisał(a): na słowa Jezusa Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie.Każdy, kto zyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki (J 11,25)
|
Wt paź 02, 2018 12:40 |
|
 |
feelek
|
Przeemek napisał(a): Ewangeliści to osoby żywe a nie duchy czy ponadnaturalne objawienia. Pamiętaj, że święci też byli ludźmi. Dziwi mnie tylko Twoje założenie, że Kościół na pewnym etapie zaczął głosić jakąś swoją naukę, zamiast nauki Jezusa.
|
Wt paź 02, 2018 12:46 |
|
 |
Przeemek
|
robaczek2 napisał(a): Przeemek napisał(a): W naszej wspólnocie jest ważne całe natchnione Pismo zgodnie z nauką apostoła Pawła Mialbym zastrzezenia. Bo "nauczać zaś kobiecie nie pozwalam" jakos zaczyna byc wycofywane z obiegu. Chociaz niektore biskupki sa owszem owszem. A mowiac wprost: dlaczego klamiesz? Tutaj poproszę o powtórzenie pytania. Albo innych użytkowników o interpretację, bo nie mam pojęcia co waść "robaczek2" za sens tworzy w swoich wypowiedziach. A mówiąc wprost: O czym ty do mnie... ? jakie kłamstwo i gdzie jest argument? chyba, że to taki forumowy monolog, dla zrozumienia samego siebie.
|
Wt paź 02, 2018 13:05 |
|
 |
Przeemek
|
Teresse napisał(a): Cytuj: (12) Tak więc każdy z nas o sobie samym zda sprawę Bogu."(Rz14) Ale wg Twojej nauki nie ma piekła tylko unicestwienie, chyba ze źle zrozumiałam to przepraszam... Unicestwienia sie nie boje tylko piekla... Pisałem o piekle, mogę zacytować. Ale nadal nie rozumiem w jakim celu o tym wspominasz, to taki poboczny temat?
|
Wt paź 02, 2018 13:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeemek napisał(a): Teresse napisał(a): Cytuj: (12) Tak więc każdy z nas o sobie samym zda sprawę Bogu."(Rz14) Ale wg Twojej nauki nie ma piekła tylko unicestwienie, chyba ze źle zrozumiałam to przepraszam... Unicestwienia sie nie boje tylko piekla... Pisałem o piekle, mogę zacytować. Ale nadal nie rozumiem w jakim celu o tym wspominasz, to taki poboczny temat? To mozemy wydzielic wątek chyba ze nie chcesz dyskutowac.. Tak mnie po prostu zainteresowało bo akurat o piekle w Biblii jest sporo... 
|
Wt paź 02, 2018 13:14 |
|
|
|