Sztuki walki i moralność chrześcijańska
Sztuki walki i moralność chrześcijańska
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
{o} napisał(a): Poza tym, to wszystko jest teoretyzowanie. Aikido uchodzi na bardzo mało skuteczny styl. Tak czy siak, oprychy raczej zapisują się na BJJ, a nie aikido - o czymś to świadczy. Też zapisałbym się na BJJ, gdybym nie miał nic innego do roboty. Tymczasem jestem kravistą...
|
Pn lut 04, 2008 23:05 |
|
|
|
 |
czesiu
|
może to i prawda,że katolicyzm nie jest pacyfistyczny,ale ja mam przeciw sztukom walki to,że one sie wiążą z przemocą a wszelka przemoc dla mnie jest zła z definicji,powinniśmy sposobić się do miłości a nie do walki,z drugiej strony żyjemy w świecie który jaki jest każdy widzi i być może warto umieć obronic się.Tak mi się zdaje,że żeby potrafić się bronic trzeba trochę ćwiczyc,ale czy to nie przesada robić z tyego zorganizowany styl,porównywać z innymi,kombinowac przez całe lata podczas gdy realna walka w przypdku napadu na ulicy trwa kilka minut? po co uczyć się walki np z wieloma przeciwnikami? czy nie lepiej uczyć się szybkiego uciekania(to też przydatne),za ideą walki kryje się wojownicze nastawienie,często-zwłaszcza u młodszych i niewyrobionych adeptów jest chęć wypróbowania tych umiejętności w praktyce,wyrabia się konfrontacyjność itp wypaczenia,ludzkość fantazjuje na temat walki(obejrzyjcie dowolny film sensacyjny) zamiast wziąć się raz za siebie i odrzucić wszelką myśl o walce i przemocy co byłoby o niebo lepsze.
_________________ czesiu
|
N lut 24, 2008 0:05 |
|
 |
Cyryl
|
W mojej wcześniejszej wypowiedzi użyłem słowa "nerki".Nie należy tu porównywać znaczenia tego słowa w kontekście biblijnym.Wg. założeń medycyny chińskiej pod pojęciem "nerki" kryją się zarówno same nerki jak i nadnerca,ale również gonady.Narządy te produkują tzw.esencję/wg. nowożytnej nauki można to porównać z hormonami/,z koleji esencja ulega tranformacji w energię którą można ukierunkować na siłę wojownika ale też można spożytkować ją w kierunku rozwoju duchowego
/Buddyzm,Taoizm/.
|
N lut 24, 2008 9:02 |
|
|
|
 |
marco31
|
 Sztuki walki po katolicku
Jest w Warszawie klub, gdzie znajdziecie elementy katolickie (modlitwa przed i po treningu, na ścianach flagi Maryjne), tu macie odsyłacz:
http://www.serafin.warszawa.pl/
Sam trener jest nie tylko pobożnym Katolikiem ale też autorytetem w muay thai- to I Mistrz Świata w tej dyscyplinie z Polski.
... nie jest to sztuka żydowska
Na tych zajęciach religia jest tylko jedna (dla mnie właściwa, ale rozumiem inne opinie)
|
Cz sie 21, 2008 21:50 |
|
 |
Cyryl
|
Sztuki walki na wschodzie zostały wymyślone przez mnichów i taki jest ich związek z religią.Nie znaczy ,że obecnie mogą je trenować tylko mnisi.Każdy może ćwiczyć,nie wiem po co do tego komuś są potrzebne flagi maryjne.
|
Pn sie 25, 2008 21:19 |
|
|
|
 |
labcio
|
 Re: Sztuki walki i moralność chrześcijańska
Ja bym był ostrożny z tym muay thai, przeciez nawet na wikipedii jest napisane że ma podłoże religijne. Zawodnicy muay thai przed walką czynią rytualny taniec zwany wai kru przy muzyce z fleta  Taniec ma na celu lub miał na celu oddawac cześć bliżej nieokreślonym bóstwom.
Wt lis 29, 2011 20:00 |
|
|
|