Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 12:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Niebezpieczeństwo zbytniego tradycjonalizmu 
Autor Wiadomość

Post Re: Niebezpieczeństwo zbytniego tradycjonalizmu
No, widzę, że ściana. W innym wątku Jotka już też, widzę, proponowała Ci samodzielną lekturę źródła, jako i ja w tym wątku czynię, ale jest to orka na ugorze, zamiast rzeczowo dyskutowac wznosisz hasła jak z "Misia" ;-)

Więc skonkluduję: kard. Ratzinger w przytoczonym tekście zamieszczonym w publikacji ks. Gambera nie wyraża swojego zdania o NOM jako "efekcie fabrykacji", tylko relacjonuje zdanie teologów konserwatywnych o posoborowej liturgii. I przypisywanie mu podzielania tego poglądu, a już zwłaszcza w odniesieniu konkretnie do NOM oraz twierdzenie, że wypowiedział sie tak jako papież, jest grubym nadużyciem.

N maja 22, 2011 13:10
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

BlankaA napisał(a):
No, widzę, że ściana. W innym wątku Jotka już też, widzę, proponowała Ci samodzielną lekturę źródła, jako i ja w tym wątku czynię, ale jest to orka na ugorze, zamiast rzeczowo dyskutowac wznosisz hasła jak z "Misia" ;-)

Więc skonkluduję: kard. Ratzinger w przytoczonym tekście zamieszczonym w publikacji ks. Gambera nie wyraża swojego zdania o NOM jako "efekcie fabrykacji", tylko relacjonuje zdanie teologów konserwatywnych o posoborowej liturgii. I przypisywanie mu podzielania tego poglądu, a już zwłaszcza w odniesieniu konkretnie do NOM oraz twierdzenie, że wypowiedział sie tak jako papież, jest grubym nadużyciem.

Poproszę zatem stosowne tłumaczenie wybranego fragmentu o tym zaświadczającego.
Zarówno kard. Ratzinger jak i Benedykt XVI to ta sama osoba, więc proszę nie ściemniaj. Funkcja w Kościele nie czyni człowieka inną istotą.

Wt maja 24, 2011 19:26
Ja widzę duże podobieństwo między M. Lutrem a M. Lefebrvem.
Oboje dostrzegali błedy i nadużycia w Kościele, oboje twierdzą zę działali w dobrej wierze, oboje zerwali z papiestwem,oboje twierdzili że Kościół Katolicki pobładził.Róznica jest tylko taka ze ten pierwszy powoływał się na Biblie a ten drugi na dawne dokumenty i encykliki Kościoła

Wt maja 24, 2011 20:23
a oto co polscy biskupi mówili na temat bractwa św Piusa X : " DRODZY SIOSTRY I BRACIA

Miłość do Chrystusa przejawia się w naszym życiu poprzez wierność nauczaniu Kościoła. Na przestrzeni historii bywały różne próby zniszczenia jedności chrześcijan. W naszym czasie Kościół podjął działania, które zmierzały do przywrócenia jedności, a przynajmniej do usunięcia wzajemnych niechęci. Fundamentalna sprawą jest wierność Chrystusowi oraz troska o prawdę w miłości. Temu służył Sobór Watykański II. To było również największą troską apostolskich działań Ojca Świętego Jana Pawła II.

Uczestnik Soboru Watykańskiego II, francuski Arcybiskup Marcel Lefebvre, uznał uchwały soborowe za zbyt nowatorskie i szkodliwe dla Kościoła. Odrzucił nauczanie Soboru i zerwał łączność z Kościołem. Nie uznawał władzy papieża, jako zastępcy Chrystusa na ziemi i następcy św. Piotra.

Lefebvre założył w Szwajcarii nową wspólnotę, którą nazwał Bractwem św. Piusa X. Założył seminarium duchowne, wyświęcał biskupów i kapłanów i rozszerzał swą działalność w różnych krajach.

Ta schizmatycka grupa usiłuje rozprzestrzeniać się również w Polsce.

Ojciec Święty Benedykt XVI, uznając w pełni liturgię zatwierdzoną przez Sobór Watykański II, nie wyklucza liturgii przedsoborowej, z zachowaniem obowiązujących w Kościele norm prawa.

Działalność Bractwa św. Piusa X, które ma wspomnianą kaplicę w Gdyni, pozostaje poza Kościołem i nie wolno pod sankcją karną uczestniczyć w liturgii sprawowanej przez to Bractwo.

Przypominam tę fundamentalną zasadę i proszę wiernych, by zdecydowanie unikali udziału w tej liturgii. To przypomnienie uważam za konieczne, gdyż członkowie Bractwa św. Piusa X – wprowadzają w błąd wiernych poprzez publikowane ogłoszenia.

Módlmy się o nawrócenie naszych Braci, którzy oderwali się od Kościoła, by wrócili do jedności z naszą wspólnotą z Kościołem.

Wt maja 24, 2011 20:26
zbanowany na stałe

trymet napisał(a):
Ja widzę duże podobieństwo między M. Lutrem a M. Lefebrvem.
Oboje dostrzegali błedy i nadużycia w Kościele, oboje twierdzą zę działali w dobrej wierze, oboje zerwali z papiestwem,oboje twierdzili że Kościół Katolicki pobładził.Róznica jest tylko taka ze ten pierwszy powoływał się na Biblie a ten drugi na dawne dokumenty i encykliki Kościoła

Z kolei ja nie widzę różnic pomiędzy NOMistami a protestantami.Luter, Hus i inni heretycy domagali się zmiany Mszy Świętej, komunii pod dwiema postaciami, zniesienia Przenajświętszej Ofiary, spowiedzi, a zastąpienia jej pamiątką Wieczerzy Pańskiej i ojczystego języka w liturgii.

Wt maja 24, 2011 20:30
JózefK napisał(a):
Z kolei ja nie widzę różnic pomiędzy NOMistami a protestantami.Luter, Hus i inni heretycy domagali się zmiany Mszy Świętej, komunii pod dwiema postaciami, zniesienia Przenajświętszej Ofiary, spowiedzi, a zastąpienia jej pamiątką Wieczerzy Pańskiej i ojczystego języka w liturgii.

W Kościele nie ma komuni pod dwiema postaciami
Kościół na Soborze wcale nie zniósł ofiary mszy świętej ani jej charakteru
Za liturgią w językach narodowych był równiez sam bp M. Lefebrve

Wt maja 24, 2011 20:34
zbanowany na stałe

trymet napisał(a):
a oto co polscy biskupi mówili na temat bractwa św Piusa X : " DRODZY SIOSTRY I BRACIA(...)

Wprowadzili wiernych w błąd
Nas szczęście Watykan i osobiście Benedykt XVI myśli inaczej. Jeśli zdjął ekskomunikę, to oznacza ze nie mogą być poza Kościołem.Czy to takie trudne do zrozumienia?Mam za daleko do Przeoratu FSSPX, ale w tą niedzielę tam się wybieram na Mszę Świętą.Takich podobnie myślących jak ja jest coraz więcej. Oto co na temat blokowania ,,motu proprio Summorum Pontificum" napisał jeden z internautów na forum krzyż po interpretacji ks Matuszewskiego ;

http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/t ... 0.195.html
Czy są przeszkody prawne aby na 12 Mszy niedzielnych odprawiać 11 w KRR a 1 wg NOM? Ja takich nie widzę. Widzę przeszkody ideologiczne pod pozorem troski duszpasterskiej. I dlatego instrukcja niczego nie zmieni.

My zacofani integryści nie musimy się obawiać. Nie wypuszczą nas i coś tak myślę, że zrobią dla nas wiele. Mamy jak w banku jedną Mszę niedzielną na diecezję, jak się silna grupka zbierze. A przyjedziemy z najdalszej zapadłej wsi. Dostaniemy w końcu coś tam. Ale przez to Tradycja zostaje zaszufladkowana i pokierowana: "aaa prosimy, prosimy i zapraszamy państwa na prawo, potem schodami w dół, korytarzem na lewo i do końca, drzwi z napisem Skansen".

Wszyscy wiemy nie od dziś, że nie tylko o Mszę tu chodzi, ale o treść naszej wiary. A ta się administracyjnie zmieniła i ludzie się przystosowali, rośnie już trzecie pokolenie, które..., no cóż dla wielu moich znajomych i krewnych żarliwych "katolików" konsekrowana hostia to "symbol jedności w Chrystusie" a nie sam Chrystus! A spowiedź to niepotrzebny stres dla dzieci itd.

Wielu tradycjonalistów zatem chciałoby się odizolować. Może to jest jakaś droga? Może nie warto naprawiać tonącego statku, bo jest tak zardzewiały, że nie warto, tylko przesiąść się do solidnej, porządnie zbudowanej szalupy i w ten sposób dopłynąć do lądu? Tylko jakoś szkoda tej wspaniałej niegdyś konstrukcji. I szkoda pasażerów.

Wt maja 24, 2011 20:40
JózefK napisał(a):
Wprowadzili wiernych w błąd
Nas szczęście Watykan i osobiście Benedykt XVI myśli inaczej. Jeśli zdjął ekskomunikę, to oznacza ze nie mogą być poza Kościołem.Czy to takie trudne do zrozumienia?Mam za daleko do Przeoratu FSSPX, ale w tą niedzielę tam się wybieram na Mszę Świętą.Takich podobnie myślących jak ja jest coraz więcej. Oto co na temat blokowania ,,motu proprio Summorum Pontificum" napisał jeden z internautów na forum krzyż po interpretacji ks Matuszewskiego ;

Nikt nikogo nie wprowadza bład- poza bractwem św Piusa X.
papież zdjął ekskomunikę ale nie oznacza to powrotu schizmatyckich lefebrystów na łono Kościoła. Papież Paweł VI i ówczesny Patriarcha Konstantynopol zdjeli wzajemne anatemy ale wcale nie oznaczało to zjednoczenia prawosławnia i Kościoła rzymskiego

Wt maja 24, 2011 20:44

JózefK napisał(a):
Poproszę zatem stosowne tłumaczenie wybranego fragmentu o tym zaświadczającego.

Zalinkowałam in extenso przecież. Wprawdzie po francusku, ale to chyba nie problem, bo z tego samego tekstu wczesniej sam "cytowałeś".

JózefK napisał(a):
Zarówno kard. Ratzinger jak i Benedykt XVI to ta sama osoba, więc proszę nie ściemniaj. Funkcja w Kościele nie czyni człowieka inną istotą.

No jasne - na przykład nieomylnośc papieżowi (in spe) przysługuje od kołyski. :mrgreen:

Wt maja 24, 2011 20:45
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

trymet napisał(a):
W Kościele nie ma komuni pod dwiema postaciami.

Zdarzają się takie przypadki wśród Neokatechumenów.
trymet napisał(a):
Kościół na Soborze wcale nie zniósł ofiary mszy świętej ani jej charakteru

Za liturgią w językach narodowych był równiez sam bp M. Lefebrve

Sobór nie, ale otworzył furtkę dla takich zmian, a NOM tak została nazwaną przez jej twórców.

Wt maja 24, 2011 20:48
JózefK nie martw się, Kościół był, jest i będzie.
Bez względu na Wasze zaklęcia, nienawiść i kłamstwa.
Treść wiary się nie zmieniła. Kościół zawsze mówi, że konsekrowana hostia to Chrystus i żadne zaklęcia tradycjonalistów tego nie zmienią.

Wt maja 24, 2011 20:49
JózefK napisał(a):
Zdarzają się takie przypadki wśród Neokatechumenów.

I co z tego? Co złego jest w komuni pod dwiema postaciami? Ja sam byłem ta takiej mszy wieloktornie
JózefK napisał(a):
Sobór nie, ale otworzył furtkę dla takich zmian, a NOM tak została nazwaną przez jej twórców.

Sama liturgia mszy ewoluowała, zmieniała się. SVII nie odszedł od doktryny katolickiej ale w wielu sprawach powrócił do korzeni,przywrócił Kościół wiele prawd Biblijnych

Wt maja 24, 2011 20:52
JózefK napisał(a):

Przypomnij mi, Jezus pod jaką postacią udzielił komunii?

Wt maja 24, 2011 20:54
Moderator

Widzę, że obszar dyskusji już się wyczerpał, a pozostało jedynie pole na wzajemne przytyki i przerzucanie się argumentami przez 'dwa obozy'.

Dlatego zamykam i proszę o ochłonięcie.

(J 8, 32b)

Wt maja 24, 2011 21:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6