Tolerancja chrześcijańska
| Autor |
Wiadomość |
|
Andy72
|
 Re: Tolerancja chrześcijańska
Z czym się nie zgadzasz?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Pt wrz 12, 2025 13:09 |
|
|
|
 |
|
Swołocz
|
Z tym, że: "Ewolucji Bóg nie stworzył, weszła na świat poprzez zawiść diabła". To by znaczyło na przykład, że Ty zostałeś stworzony za pośrednictwem diabła - bo ewolucja to m.in. Ty, Andy I w ogóle pocieszność tego poglądu wynika stąd, że jest on mocno dualistyczny, manicheistyczny powiedziałbym. Tak potężny proces jak ewolucja biologiczna - miałaby być prowadzona przez jakiegoś diabła, wroga Boga. Dajcie spokój 
|
| Pt wrz 12, 2025 13:44 |
|
 |
|
Andy72
|
Nie piszę że diabeł stworzył ewolucję, ma za małą moc na to; ale chodzi o to, że po grzechu, kiedy ludzie wybrali że nie chcą mieć do czynienia z Bogiem, Bóg się ukrył i pochodzenie człowieka zyskało przyczynę "naturalną", czyli ewolucję. Ewolucja wymaga śmierci jako paliwa. Nie chce mi się wierzyć że to był pierwotny zamysł Boga. Stąd grzech pierworodny - skłonność do grzechu, przekazywana genetycznie.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Pt wrz 12, 2025 13:52 |
|
|
|
 |
|
Swołocz
|
Ale to są jakieś domysły, przypuszczenia, bajeczki - nie widzisz tego?
|
| Pt wrz 12, 2025 14:02 |
|
 |
|
Andy72
|
Trzeba założyć że istnieje Bóg. Teraz, jeśli istnieje, to nie możemy zakładać że znamy Jego myśli.
|
| Pt wrz 12, 2025 14:06 |
|
|
|
 |
|
Atimeres
|
Andy72 napisał(a): Nie piszę że diabeł stworzył ewolucję, ma za małą moc na to; ale chodzi o to, że po grzechu, kiedy ludzie wybrali że nie chcą mieć do czynienia z Bogiem, Bóg się ukrył i pochodzenie człowieka zyskało przyczynę "naturalną", czyli ewolucję. Ewolucja wymaga śmierci jako paliwa. Nie chce mi się wierzyć że to był pierwotny zamysł Boga. Stąd grzech pierworodny - skłonność do grzechu, przekazywana genetycznie. Skąd ta teoria, Andy? Gdzie znalazłeś takiego muchomora? Śmierć była od zawsze, odkąd istnieje życia, czyli od zawsze jest funkcją ewolucji, od około 2 miliardy lat. Biblia zdradza, że dopiero kiedy odłączony od zwierząt i odpowiednio rozwinięty proto-człowiek stał się człowiekiem zwanym Adamem, miał nie umierać w ciele, jak jego otrzymana od Boga nieśmiertelna dusza. Kłamiesz, że po grzechu ludzie wybrali, iż nie chcą mieć do czynienia z Bogiem. Skąd masz tę informację? Dlaczego kłamiesz? Oni nadal są w kontakcie z Bogiem, a Bóg z nimi, jak i dziś z nami. Skłonność do nieludzkich/złych czynów była w przyrodzie od zawsze. Lecz kiedy wyłonił się ten znany z Biblii człowiek współczesny (Adam i jego potomkowie) z rozumem i duszą nieśmiertelną, Bóg mógł zażądać od niego życia rozumnego moralnego. A grzech pierworodny, którym jest utrata oczekiwanego wybraństwa Bożego, jest przekazywany na drodze rodzenia osoby, a nie samych genów.
|
| Pt wrz 12, 2025 14:34 |
|
 |
|
Witold33
|
A ja się Andiemu nie dziwię. To nie wiara ludowa, bo ta miewa swoją logikę i nawet racjonalność w porywach. To wiara skrupulancka, idealistyczna. Bardzo wiele takich pseudoapologetycznych postaw naoglądałem się na forach i w realu. Wina leży po stronie KK , który w strachu o rynek i słupki poparcia lęka się wprowadzić niuansów i rozmaitych szarości do KKK, ludek woli biało-czarne, no to i tym jest karmiony. A że to obraza elementarną inteligencję, cóż, trudno. Gdzie drwa rąbią....
|
| Pt wrz 12, 2025 16:02 |
|
 |
|
Idący
|
Andy72 napisał(a): Gdzie to przeczytałaś? piszę że ewolucja to tego zachęca czyli świat potępiany przez Jezusa,. To że piszę: Cytuj: Ewolucja np. zachęca do seksu z wieloma pranerkami, trzeba z nią walczyć a nie czynić prawem to według Ciebie gloryfikacja seksu? pisząc "geny domagają się wielu partnerek, masturbacji itd" wyraźnie mówię że program w genach to nie głoś Boży A człowiek ma rozum, by walczyć z programem zapisanym w DNA! Drogi Andy, grubo się mylisz. To, co napisałeś nie jest chrześcijańskie. Po pierwsze: Jezus nie potępiał ewolucji. Nigdzie w Piśmie nie ma wypowiedzi Jezusa potępiającej ewolucję. Po drugie: Ewolucja do niczego nie zachęca. To proces doboru i prokreacji. Po trzecie: Geny niczego się nie domagają. A już na pewno nie masturbacji, która jest marnowaniem materiału genetycznego. Po czwarte: Jeśli w genach jest zapisany jakiś program, to z pewnością jest to dzieło Boga. Nikt inny poza Nim nie mógłby stworzyć takiego programu. Po piąte: Człowiek ma rozum po ro, m.in, aby ukierunkowywać to, co nazywasz programem zapisanym w DNA. I z całą pewnością człowiek nie ma walczyć z dziełem Boga, jakim jest kod genetyczny. RADA: Doradzam Ci, aby na jakimś forum katolickim poprosił o wyjaśnienie. Tutaj już nie ma, albo pojawia się bardzo rzadko, ktoś z dużą wiedzą na te tematy. Zważ, że to co napisałeś jest tylko pożywką do wyśmiewania przez niewierzących. A wśród katolików budzi sprzeciw.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
| Pt wrz 12, 2025 16:13 |
|
 |
|
Andy72
|
Idący napisał(a): Po pierwsze: Jezus nie potępiał ewolucji. Nigdzie w Piśmie nie ma wypowiedzi Jezusa potępiającej ewolucję.
Jest mowa o "ciele" i "tym świecie". Idący napisał(a): Po drugie: Ewolucja do niczego nie zachęca. To proces doboru i prokreacji.
Zachęca to przekazywania genów, to jej funkcja Idący napisał(a): Po trzecie: Geny niczego się nie domagają. A już na pewno nie masturbacji, która jest marnowaniem materiału genetycznego.
Masturbacja jest wynikiem ubocznym, odczuwania przyjemności i pociągu seksualnego,. Gdyby była sprzeczna z programem zapisanym w DNA, nie była by nawet pokusą. Czy to tak trudno zrozumieć? Idący napisał(a): Po czwarte: Jeśli w genach jest zapisany jakiś program, to z pewnością jest to dzieło Boga. Nikt inny poza Nim nie mógłby stworzyć takiego programu.
Ewolucja to proces doboru, nie dba o moralność; zauważ że np. Jezus , ojciec Pio, Kolbe i wielu świętych nie pozostawiło po sobie genów, natomiast dużą pulę genetyczną zostawił np. Czyngis Chan; więc w genach czyj program będzie się powielał? Idący napisał(a): Po piąte: Człowiek ma rozum po ro, m.in, aby ukierunkowywać to, co nazywasz programem zapisanym w DNA. I z całą pewnością człowiek nie ma walczyć z dziełem Boga, jakim jest kod genetyczny.
Z dobrymi rzeczami jak budowa ciała w DNA nie musi walczyć, jednak nie może ulegać takim programom jak : seks z wieloma partnerkami - oczywista preferencja w DNA, Jezus też mówił o wywyższaniu się - oczywista rzecz że samiec dominujący miał większe szanse na przekazanie swoich genów; tymczasem trzeba iść przeciw zapisowi DNA. Czy wg @Atimeres, @Idący nie należy pomagać słabszym, choć to idzie wbrew doborowi naturalnemu?
|
| Pt wrz 12, 2025 18:16 |
|
 |
|
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): A ja się Andiemu nie dziwię. To nie wiara ludowa, bo ta miewa swoją logikę i nawet racjonalność w porywach. To wiara skrupulancka, idealistyczna. Bardzo wiele takich pseudoapologetycznych postaw naoglądałem się na forach i w realu. Wina leży po stronie KK , który w strachu o rynek i słupki poparcia lęka się wprowadzić niuansów i rozmaitych szarości do KKK, ludek woli biało-czarne, no to i tym jest karmiony. A że to obraza elementarną inteligencję, cóż, trudno. Gdzie drwa rąbią.... No, Witoldzie, usprawiedliwia Cię kompletna nieznajomość światowego spektrum katolicyzmu. Jeśli chcesz, bo jesteś poszukiwaczem głupstw  , to w wypowiedziach katolików na poziomie nawet księży, zakonników i biskupów możesz znaleźć każdą potrzebną Ci do uwierzenia głupotę, choć w istocie praktykujemy i żyjemy jedną wiarą  .
|
| Pt wrz 12, 2025 18:24 |
|
 |
|
Idący
|
Jest mowa o "ciele" i "tym świecie". Ale nie ma o ewolucji. Jest mowa o ciele i wiele przykładów jak bardzo Jezus dbał o nie. Np. uzdrawiając ludzi. Na dodatek ciało jest "seidzibą" duszy. I zostało ono stworzone przez Boga< który uznał, że jest dobre. Zachęca to przekazywania genów, to jej funkcja Nie, to nie ewolucje zachęca, tylko popęd seksualny. Także stworzony przez Boga. Razem z płciowością. Stworzył ich mężczyzną i kobieta. Masturbacja nie jest pokusą. Jest grzechem dlatego, że dla przyjemności jest marnowanie genów. Bóg zaplanował, aby plemniki były komórkami rozrodczymi, a nie somatycznymi. Ewolucja to proces doboru, nie dba o moralność Ale po to Bóg dał człowiekowi rozum, aby kierował popędem. A do przykładów dodaj Onana. To popęd, a nie kod genetyczny skłania ku zaspokajaniu potrzeb, sprawianiu sobie przyjemności. Nie wiem, czy zauważyłeś, jak popularne jest zapobieganie ciąży. Pomaganie słabszym nie ma wiele wspólnego z doborem. Bo nie czynię tego, aby wykorzystywać seksualnie osoby, którym pomagam.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
| Pt wrz 12, 2025 18:32 |
|
 |
|
Andy72
|
Idący napisał(a): Pomaganie słabszym nie ma wiele wspólnego z doborem. Bo nie czynię tego, aby wykorzystywać seksualnie osoby, którym pomagam. Dobór naturalny to nie tylko seks, ale "przeżywają najlepiej przystosowani", nie widzisz diaboliczności w ewolucji? Owszem, istnieje ale można by to wytłumaczyć grzechem pierworodnym; Darwinem inspirowali się najpierw turbo-kapitaliści - egoizm, przeżycie najlepiej przystosowanych, potem komuniści - walka klas niczym gatunków, potem hitlerowcy - walka ras, aryjska krew, portem znowu komuniści, potem znowu turbo-kapitaliści
|
| Pt wrz 12, 2025 18:37 |
|
 |
|
Atimeres
|
Andy72 napisał(a): Idący napisał(a): Po pierwsze: Jezus nie potępiał ewolucji. Nigdzie w Piśmie nie ma wypowiedzi Jezusa potępiającej ewolucję. Idący napisał(a): Po piąte: Człowiek ma rozum po ro, m.in, aby ukierunkowywać to, co nazywasz programem zapisanym w DNA. I z całą pewnością człowiek nie ma walczyć z dziełem Boga, jakim jest kod genetyczny.
Z dobrymi rzeczami jak budowa ciała w DNA nie musi walczyć, jednak nie może ulegać takim programom jak : seks z wieloma partnerkami - oczywista preferencja w DNA, Jezus też mówił o wywyższaniu się - oczywista rzecz że samiec dominujący miał większe szanse na przekazanie swoich genów; tymczasem trzeba iść przeciw zapisowi DNA. Czy wg @Atimeres, @Idący nie należy pomagać słabszym, choć to idzie wbrew doborowi naturalnemu? Nie wciskaj Jezusa do swoich zagmatwanych poglądów. Przypuszczam, że naczytałeś się "kaznodziei ateizmu" i genetyka Richarda Dawkinsa. Otóż może był czas, że w epoce jaskiń i maczugi ten hiperseksualizm mężczyzn był korzystny. Przecież spośród milionów protoludzi z siedmiu milionów lat od czasu rozejścia się linii człowieka i szympansa, przeżył tylko jeden, który stał się ojcem wszystkich współczesnych ludzi. Gdyby się wcześniej mężczyźnie nie 'starali" bardzo, to może i ten jedyny Y-chromosomalny Adam nie pojawiłby się. Ale od czasu naszego wspólnego ojca Y-Adama, dzięki rozumowi, religijności i moralności życie rodzinne i seksualne mogło zostać uporządkowane (choć i zboczenia psychoseksualne pojawiają się).
|
| Pt wrz 12, 2025 18:45 |
|
 |
|
Andy72
|
Idący napisał(a): Masturbacja nie jest pokusą. Jest grzechem
Aby był grzech, musi być pokusa; nie sama masturbacja jest pokusą, ale jest pokusa masturbacji, tak samo jak jest pokusa złodziejstwa i inne,. @Atimeres, celowo zarzucasz mi poglądy, które zwalczam?
|
| Pt wrz 12, 2025 18:49 |
|
 |
|
Atimeres
|
Andy72 napisał(a): Idący napisał(a): Pomaganie słabszym nie ma wiele wspólnego z doborem. Bo nie czynię tego, aby wykorzystywać seksualnie osoby, którym pomagam. Dobór naturalny to nie tylko seks, ale "przeżywają najlepiej przystosowani", nie widzisz diaboliczności w ewolucji? Owszem, istnieje ale można by to wytłumaczyć grzechem pierworodnym; Darwinem inspirowali się najpierw turbo-kapitaliści - egoizm, przeżycie najlepiej przystosowanych, potem komuniści - walka klas niczym gatunków, potem hitlerowcy - walka ras, aryjska krew, portem znowu komuniści, potem znowu turbo-kapitaliści Nieprawda, a przynajmniej przesada. Darwinizm w dobie genetyki stał się niemodny. Nigdy Darwina nie czytałem, a jestem ewolucjonistą tylko na podstawie genealogii genetycznej. To geny, a nie nie okrutny dobór naturalny stworzyły całe drzewo filogenetyczne, jedno dla ludzi i zarazem wszystkich istot żyjących na ziemi, począwszy od eukarionta aż do dziś. Bądź spokojny. Geny nas uformowały, a dobór naturalny niekiedy wspiera je, a niekiedy fatalnie ingeruje.
|
| Pt wrz 12, 2025 18:56 |
|
|
|