Wróżenie z kart grzechem?
Autor |
Wiadomość |
Pastorka Aneta
|
 Wróżenie z kart grzechem?
Szczęść Boże
Wróżbiarstwo bywa często przez Kościół Katolicki uznawane za grzech. A wiecie dlaczego? Ponieważ dowiadywanie się przyszłości lu po prostu sięganie
do wiedzy nam przez Boga niedanej jest korzystaniem z mocy demonów, które odpowiadają człowiekowi wróżącemu na zadawane pytania. Czy jednak może taka niewinna zabawa lub nawet praca przerodzić się w opętanie???
_________________ Pastorka
|
Śr maja 21, 2008 18:50 |
|
|
|
 |
niktszczególny
|
Może to zależy od cennika za takie usługi? Jak ludzie dadzą dobre pieniądze to i opętanie może się pojawić...
pozdrawiam
|
Śr maja 21, 2008 18:57 |
|
 |
Adamek
|
Może - podobnie jak niewinne naciśnięcie spustu może spowodować poważne szkody...
_________________ Wszystkie rzeki płyną do morza, a morze wcale nie wzbiera;
|
Śr maja 21, 2008 18:59 |
|
|
|
 |
Tess
|
 Re: Wróżenie z kart grzechem?
Pastorka Aneta napisał(a): Szczęść Boże
Wróżbiarstwo bywa często przez Kościół Katolicki uznawane za grzech. A wiecie dlaczego? Ponieważ dowiadywanie się przyszłości lu po prostu sięganie do wiedzy nam przez Boga niedanej jest korzystaniem z mocy demonów, które odpowiadają człowiekowi wróżącemu na zadawane pytania. Czy jednak może taka niewinna zabawa lub nawet praca przerodzić się w opętanie???
Wrozbiarstwo jest grzechem.Uprawiajacy je stoja w niebezpieczenstwie tak dla ciala jak i duszy.Nie warto dowiadywac sie o swojej przyszlosci od wrozbity.Dal tych, ktorzy kochaja Boga przyszlosc jest juz zapowiedziana; "Ani oko....". Miejmy wzrok duszy zwrocony na te nagrode, ktora przewyzsza wszelka chwale i rozkosz ziemska.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Śr maja 21, 2008 23:24 |
|
 |
niktszczególny
|
Grzechem powinna być po prostu głupota.
Jakie wróżbiarstwo?! Ludzie! 
|
Cz maja 22, 2008 15:06 |
|
|
|
 |
a.R.E.k.
|
Normalne. Podchodzisz do tego z racjonalnego punktu widzenia, ale przez to pomijasz pewne prawdy, a wróżby, owszem, sprawdzają się często.
Wróżenie z kart. Karty pomagają i to bardzo. Nie chodzi o same wróżby dotyczące przyszłości, bo Tarot to nie wyrocznia. Niejednokrotnie karty mogą stanowić dobrą radę na każdy dzień.
|
Cz maja 22, 2008 18:23 |
|
 |
sylwusia
|
to, że coś się sprawdza, co ktoś komuś wywróżył, nie oznacza, że to jest dobre - wszelkie wróżbiarstwo jest grzechem. jeśli się w tym chociaż "niewinnie" uczestniczy - otwiera się szatanowi drzwi do swojej duszy...
_________________ Któż jak Bóg!
http://zaduchem.info
|
Cz maja 22, 2008 19:05 |
|
 |
a.R.E.k.
|
A ja twierdzę, że Tarot pomaga w zyciu. Daje dobre rady i cóż w tym złego?
|
Pt maja 23, 2008 10:16 |
|
 |
monika001
|
a.R.E.k. napisał(a): A ja twierdzę, że Tarot pomaga w zyciu. Daje dobre rady i cóż w tym złego?
To w tym złego, że - jak napisała sylwusia - otwiera się szatanowi drzwi do swojej duszy, a szatan nie robi nic za darmo. Tak więc te "dobre rady" też nie będą za darmo.
|
Pt maja 23, 2008 12:15 |
|
 |
Noegrus
|
monika001 napisał(a): a.R.E.k. napisał(a): A ja twierdzę, że Tarot pomaga w zyciu. Daje dobre rady i cóż w tym złego? To w tym złego, że - jak napisała sylwusia - otwiera się szatanowi drzwi do swojej duszy, a szatan nie robi nic za darmo. Tak więc te "dobre rady" też nie będą za darmo.
Proszę, znajdź mi wróżkę, która powróży za darmo xD Wszystko wliczone w cenę...
_________________ o_O_o <- tlóiłoki podful s bagjen
|
Pt maja 23, 2008 12:27 |
|
 |
monika001
|
Noegrus napisał(a): monika001 napisał(a): a.R.E.k. napisał(a): A ja twierdzę, że Tarot pomaga w zyciu. Daje dobre rady i cóż w tym złego? To w tym złego, że - jak napisała sylwusia - otwiera się szatanowi drzwi do swojej duszy, a szatan nie robi nic za darmo. Tak więc te "dobre rady" też nie będą za darmo. Proszę, znajdź mi wróżkę, która powróży za darmo xD Wszystko wliczone w cenę...
Nie chodzi tu o wymiar finansowy, a o zdobywanie duszy.
|
Pt maja 23, 2008 12:36 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Jeśli nie chcesz by zły duch, czy to szatan czy to jakiś inny, wszedł w ciebie, to nie wejdzie. Przykro mi, że przez nagonkę Kościoła na to, co inne, odrębne od niego, sprawia, że naród polski jest tak nietolerancyjny do innych religii. Mnie chrześcijańskim punktem widzenia nie przekonasz do tego, żebym nie stawiał kart.
|
Pt maja 23, 2008 14:23 |
|
 |
monika001
|
a.R.E.k. napisał(a): Jeśli nie chcesz by zły duch, czy to szatan czy to jakiś inny, wszedł w ciebie, to nie wejdzie. Przykro mi, że przez nagonkę Kościoła na to, co inne, odrębne od niego, sprawia, że naród polski jest tak nietolerancyjny do innych religii. Mnie chrześcijańskim punktem widzenia nie przekonasz do tego, żebym nie stawiał kart.
A co do wróżenia z kart mają inne religie? Czy któraś z nich na to przyzwala? Zaznaczam, że chodzi mi o religie, a nie o sekty.
I kto mówił tu o przekonywaniu? Nie było o tym mowy, a jedynie o tym, że wróżenie to grzech.
|
Pt maja 23, 2008 14:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kiedy wejdziecie do ziemi, którą daje wam Jahwe, wasz Bóg, strzeżcie się, żebyście nie zaczęli naśladować bezbożności mieszkających tam ludów. Niech nie będzie u was nikogo, kto by kazał przeprowadzać przez ogień swego syna lub swą córkę; kto by uprawiał wróżbiarstwo, zabobony, magię i czary; kto by praktykował zaklęcia, zasięgał porad wywoływaczy duchów, szarlatanów i pytał o radę zmarłych. Każdy bowiem, kto czyni takie rzeczy, budzi odrazę w Jahwe i z powodu tych właśnie bezbożności Jahwe, twój Bóg, usunie owe ludy z twojej drogi. A ty masz być całkowicie oddany twojemu Bogu, Jahwe.” 5 Mojż 18, 9-13) Cytuj: „A gdy wam będą mówić: Radźcie się wywoływaczy duchów i czarowników, którzy szepcą i mruczą, to powiedzcie: Czy lud nie ma się radzić swojego Boga? Czy ma się radzić umarłych w sprawie żywych?” Iz 8, 19
"Pastorko Aneto", to nie KK, ale sam Bóg zabronił by prosić o radę wróżbitów, kabalarzy, by wierzyć w horoskopy i inne bzdury.
Tylko i wyłącznie Bóg zna przyszłośc. Szatan swoją ogromną inteligencją (najstarsze stworzenie świata), oraz doświadczeniem i przebiegłością, może tylko zwodzić naiwne ludzkie umysły. Czyni to dosyć skutecznie, bo niemało jest osób dających się zwieść przez swoją łatwowiernośc, nie tylko szatanowi, ale także zwykłemu oszustowi finansowemu.
Czymże jest taki zwykły naciągacz w porównaniu z Szatanem?
Ten zakaz to nie strach Boga przed odkryciem przyszłości, ale ostrzeżenie przed wpadnięciem w ogromne kłopoty.
Załóżmy, że komuś przepowiedziano wypadek komunikacyjny w nastepnym miesiącu. Człowiek łatwowierny i naiwny dostanie obsesji na punkcie przejeżdżających samochodów. Będzie stał przed przejściem dla pieszych tak długo, aż przejada wszystkie samochody. Niestety w swojej obsesji nie zauważy nadjeżdżającego tramwaju.
Takie "przepowiadanie"przeszłości to ogromna szkoda nie tylko na wierze, ale też na psychice człowieka, bo niestety większośc ludzi traktuje te bzdury poważnie.
Niestety do grona tych osób jak widze zalicza się tzw. "Pastorka Aneta", która nie tylko, że bezprawnie używa tego miana, to jeszcze nie zna Biblii.
Zamień dziewczyno nick na "Niekompetentna Aneta", bedzie bardziej adekwatny do sytuacji.
|
Pt maja 23, 2008 18:10 |
|
 |
a.R.E.k.
|
monika001 napisał(a): A co do wróżenia z kart mają inne religie? Czy któraś z nich na to przyzwala? Zaznaczam, że chodzi mi o religie, a nie o sekty. I kto mówił tu o przekonywaniu? Nie było o tym mowy, a jedynie o tym, że wróżenie to grzech.
1. Tak, wiele religii pogańskich.
2. Prowadzimy konwersację, nie mówię, że jestem przekonywany, po prostu napisałem to słowo, ale nie miałem na myśli tego, że ktoś mnie przekonuje do czegoś 
|
Pt maja 23, 2008 19:08 |
|
|
|