|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Prośba o pomoc w sprawach duchowo-kościelnych
Autor |
Wiadomość |
MKG
|
 Prośba o pomoc w sprawach duchowo-kościelnych
Witajcie.
Potrzebuję Waszej rady w sprawach dotyczących wiary. Otóż jakiś czas temu zwątpiłem w Kościół katolicki. Nie znaczy to jednak, że porzuciłem religię - zbliżyłem się do ewangelikalnego nurtu protestantyzmu. Jakiś czas temu uznałem tę decyzję za zbyt pochopną, bowiem zarówno lektura Biblii, jak i moje własne przemyślenia doprowadzają mnie do wniosku, że aby być blisko Boga wcale nie trzeba porzucać katolicyzmu, a wręcz przeciwnie. Uznałem wielką wartość Tradycji. Jednym słowem gotów jestem na powrót do uczestnictwa w życiu Kościoła katolickiego (formalnie z niego nigdy nie wystąpiłem, zresztą ten cały epizod protestancki trwał około roku). Ale w związku z tym rodzi się kilka wątpliwości:
1. Czy sam fakt zwątpienia w Kościół rzymskokatolicki i poszukiwania Boga w innych związkach wyznaniowych jest grzechem, z którego należy się spowiadać?
2. Czy mam spowiadać się z nieuczestniczenie w niedzielnych mszach, skoro przez ten czas uczestniczyłem w protestanckich nabożeństwach?
3. Czy jeżeli Kościoły, z którymi się wiązałem nie uznawały spowiedzi usznej, za to przyjęte było spowiadanie się z popełnionych grzechów bezpośrednio Bogu, w modlitwie, to czy wskazane jest, żebym z tych grzechów spowiadał się jeszcze raz, przed księdzem?
|
Pt cze 01, 2007 20:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ad 1- Trudno powiedziec, same wątpliwości nie są jeszcze grzechem- ale na podstawie tak ogólnych informacji trudno cokolwiek powiedzieć...
Ad 2- Tak musisz się z tego wyspowiadać- gdybys mieszkał gdzies w Afrykańskiej wiosce i jedyny kościół w pobliżu bylby protestancki- wtedy byloby to ok- katolicy powinni uczęszczac na mszę katolicką...
Ad 3- Tak, musisz się wyspowiadac u księdza katolickiego- nasz Koscioł nie uznaje odpuszczania grzechow cięzkich "bezposrednio Bogu"...
|
Pt cze 01, 2007 20:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A najlepiej zrobisz gdy całą tę sprawę nakreślisz jak w tym poście księdzu w konfesjonale, a wtedy to co on powie na pewno będzie zgodne z KK.
|
Pn cze 04, 2007 23:57 |
|
|
|
 |
Kyllyan
Dołączył(a): N kwi 17, 2005 18:30 Posty: 268 Lokalizacja: Gdańsk
|
Rzeczywiście musisz pogadać z księdzem, bo możliwe, że doszlo do apostazji, a to pociąga za sobą ekskomunikę "z mocy prawa". Wówczas nie każdy ksiądz może dać rozgrzeszenie.
Wt cze 05, 2007 17:32 |
|
 |
MKG
|
Już te sprawy uregulowałem 
|
Wt cze 05, 2007 19:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
to super
|
Wt cze 05, 2007 20:06 |
|
 |
jlp
|
Teresse napisał(a): Ad 1- Trudno powiedziec, same wątpliwości nie są jeszcze grzechem- ale na podstawie tak ogólnych informacji trudno cokolwiek powiedzieć...
Ad 2- Tak musisz się z tego wyspowiadać- gdybys mieszkał gdzies w Afrykańskiej wiosce i jedyny kościół w pobliżu bylby protestancki- wtedy byloby to ok- katolicy powinni uczęszczac na mszę katolicką...
Ad 3- Tak, musisz się wyspowiadac u księdza katolickiego- nasz Koscioł nie uznaje odpuszczania grzechow cięzkich "bezposrednio Bogu"...
Alez Punkt 3 sie nie zgadza w Koscile Rzymsko Katolickim w Nimczech jest prawie wylacznie stosowana spowiedz ogolna.
|
Pt cze 08, 2007 13:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jlp napisał(a): Teresse napisał(a): Ad 3- Tak, musisz się wyspowiadac u księdza katolickiego- nasz Koscioł nie uznaje odpuszczania grzechow cięzkich "bezposrednio Bogu"... Alez Punkt 3 sie nie zgadza w Koscile Rzymsko Katolickim w Nimczech jest prawie wylacznie stosowana spowiedz ogolna.
Jeśeli tak czynią to po prostu robią źle (samowolnie zmieniają sobie naukę Kościoła).
|
So cze 09, 2007 17:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z tego co wiem, to w Niemczech nie jest stosowana "spowiedz ogolna", ale po wprowadzeniu nabozenstw pokutnych, ktore mialy przygotowywac do spowiedzi indywidualnej w okresie Adwentu badz Wielkiego Postu, spoleczenstwo sobie wytlumaczylo, ze to wystarcza za spowiedz. Spowiadac sie mozna "na zyczenie" (po telefonie do ksiedza) i -jesli ma sie szczescie- np. raz na tydzien przez pol godziny ksiadz jest w konfesjonale. Przed Swietami Wielkijenocy i Bozego Narodzenia takze dluzej.
Za to w Szwajcarii w wielu diecezjach biskupi uznali, ze jest za malo ksiezy do spowiadania i spowiadac sie nie trzeba, (ale oczywiscie mozna)
|
So cze 09, 2007 17:29 |
|
 |
jlp
|
Monika75 napisał(a): jlp napisał(a): Teresse napisał(a): Ad 3- Tak, musisz się wyspowiadac u księdza katolickiego- nasz Koscioł nie uznaje odpuszczania grzechow cięzkich "bezposrednio Bogu"... Alez Punkt 3 sie nie zgadza w Koscile Rzymsko Katolickim w Nimczech jest prawie wylacznie stosowana spowiedz ogolna. Jeśeli tak czynią to po prostu robią źle (samowolnie zmieniają sobie naukę Kościoła).
wic chcesz powiedziec, ze ksieza, biskupi i kardynalowie niemieccy propgauja klamstwo? a moze kosciol w niemczech to odlam kosciola katolickiego? papiez tez pochodzi z niemiec wiec na czele kosciola stoji tez ktos kto lamie prawo wlasnej instytucji?
no przepraszam teraz nic nie rozumie, rozumiesz ty?
|
Śr cze 27, 2007 9:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A co mają do tego kardynałowie albo papież? To ze księża na poziomie parafii postepuja tak a nie inaczej nie ma nic do tego. Pokaz mi jakąś oficjalną wypowiedź któregos z niemieckich kardynałów, albo najlepiej papieża, w której mówią ze wystarczy spowiedż ogólna, a nie trzeba spowiadac sie indywidualnie.
|
Śr cze 27, 2007 10:04 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cytuj: 1. Czy sam fakt zwątpienia w Kościół rzymskokatolicki i poszukiwania Boga w innych związkach wyznaniowych jest grzechem, z którego należy się spowiadać? Zwątpienie w Kościół - tak. A szczere poszukiwanie Boga - to nie grzech. Cytuj: 2. Czy mam spowiadać się z nieuczestniczenie w niedzielnych mszach, skoro przez ten czas uczestniczyłem w protestanckich nabożeństwach? Jeśli uważasz się za katoliczkę - tak. Przykazania mówią jasno - w niedziele i święta powinnaś we mszy uczestniczyć. Cytuj: 3. Czy jeżeli Kościoły, z którymi się wiązałem nie uznawały spowiedzi usznej, za to przyjęte było spowiadanie się z popełnionych grzechów bezpośrednio Bogu, w modlitwie, to czy wskazane jest, żebym z tych grzechów spowiadał się jeszcze raz, przed księdzem?
A kto udzielał rozgrzeszenia  Jeśli mowa o wspólnotach, w których kapłani nie zachowali sukcesji apostolskiej - to nie można mówić o spowiedzi, bo osoba która rozgrzeszenia udzielała nie miała do tego uprawnień wynikających ze święceń.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So lip 07, 2007 20:23 |
|
 |
vanitas
|
jlp napisał(a): wic chcesz powiedziec, ze ksieza, biskupi i kardynalowie niemieccy propgauja klamstwo? a moze kosciol w niemczech to odlam kosciola katolickiego? papiez tez pochodzi z niemiec wiec na czele kosciola stoji tez ktos kto lamie prawo wlasnej instytucji? no przepraszam teraz nic nie rozumie, rozumiesz ty?
1) Zdaża się że tak - nie uogólniamy - dotyczy to niektórych diecezji
2) J.E. Kard. Lehman publicznie (w telewizji) stwierdził, że nie wierzy w Kościół. W porównaniu z Symbolem Nicejskim ("Wierzę w Jeden, Święty, Powszechny i Apostolski Kościół"- to zakrawa na apostazję.
3) Z faktu że Papież pochodzi z Niemiec niewiele wynika, Papież od bardzo wielu lat przebywa w Rzymie.
4) Spowiedź powszechna nie jest wystarczająca - chyba że w sytuacji, kiedy bardzo wielu wiernych chce przystąpić do spowiedzi. (np. powszechnego zagrożenia życia, ale też np. przy obrzędach wielkiego tygodnia) Ale w normalnych warunkach - wierny nawet po rozgrzeszeniu w trakcie spowiedzi ogólnej - musi wyznać grzechy w spowiedzi "normalnej" - kiedy tylko sytuacja nadzwyczajna ustanie.
|
Śr lip 11, 2007 12:20 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|