Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 18, 2025 23:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Nie rozumiem Jana od Krzyża 
Autor Wiadomość
Post Nie rozumiem Jana od Krzyża
Jestem kandydatką do Terezjańskiego Karmelu... czytam Jana od Krzyża, czytam... i nic nie rozumiem :( Wybrałam Karmel, bo zafascynowała mnie Teresa od Dzieciątka Jezus - Jej pisma są jasne, klarowne, wzbogacają moją duszę. Uniesień mistycznych Jana od Krzyża nie rozumiem prawie wcale. Czy to będzie przeszkodą dla mnie? Może ktoś też tak miał, że nie rozumiał mistyków, a z czasem to przyszło? Jestem trochę podłamana tym faktem.... dodam, że zaczęłam od "Żywego płomienia miłości". Chyba jestem naprawdę "małą duszą" jak Tereska... najbardziej mi "smakuje" Pismo Święte...

N lis 25, 2007 20:59

Nie wiem czy potrafię Tobie pomóc, ale spróbuj znależć ciszę, a potem zacznij czytać powoli swoim sercem - nie tylko rozumem.
Noś każdego dnia w sobie jedno zdanie, które zapamiętałaś najlepiej.
Oby Światło stało nad Tobą.
Stać cię na wszystko.

Z modlitwą - pozdrawiam serdecznie.

Pn lis 26, 2007 13:12
Nie ma się co załamywać. Jan od Krzyża nie należy do najłatwiejszych. Radziłbym przeczytać jakieś wprowadzenie do jego pism, choćby o. Federico Ruiz Salvadora OCD lub książkę o. Wilfrida Stinissena OCD "Noc jest mi światłem". I warto czytać Jana powoli i bez pośpiechu.

Wt lis 27, 2007 1:09

Ja też nie rozumiem dzieł św. Jana Krzyża i trudne też są dzieła Teresy z Avila. Dlatego zrezygnowałam z drogi duchowości karmelitańskiej.
Za to lubię małą Tereskę od Dzieciątka Jezus, takie to proste, miłe i przejrzyste.
Pociąga mnie jej "mała droga do świętości"
Faustyna i Tereska to moje dwie ulubione Święte które wskazują mi drogę do świętości.

N gru 09, 2007 19:47
Ja też nie rozumiem dzieł św. Jana Krzyża i trudne też są dzieła Teresy z Avila. Dlatego zrezygnowałam z drogi duchowości karmelitańskiej.
Za to lubię małą Tereskę od Dzieciątka Jezus, takie to proste, miłe i przejrzyste.
Pociąga mnie jej "mała droga do świętości
"

Tyle tylko, że św. Tereska od Dzieciątka Jezus też była Karmelitanką ;-)

N gru 09, 2007 19:55

A ja zrozumiałam Św. Jana od Krzyża dopiero wtedy, gdy przeczytałam książkę Federico Ruiza Salvadora OCD "Święty Jan od Krzyża -pisarz- pisma-nauka".
Jest to obszerne wprowadzenie w świat tego Świętego.
Myślę, że lepiej zacząć od takiego wprowadzenia zanim się przejdzie do jego dzieł.
Święty Jan od Krzyża mnie zafascynował i mimo, że bardziej odpowiada mi duchowość ignacjańska, to zauważyłam jak bardzo się one uzupełniają.

N gru 09, 2007 22:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]