Czy w naszym zyciu wykluczamy istnienie szatana?
Autor |
Wiadomość |
TOMASZ32
|
 Czy w naszym zyciu wykluczamy istnienie szatana?
czy w naszym zyciu wykluczamy istnienie szatana?, czy jest to postać o której istnieniu powinniśmy zapomnieć czy uwzgledniac jego istnienie oraz działanie?
ja chwilami myślę że jest on cały czas obecny w moim zyciu, mimo ze nie czczę go jako swojego Pana
pozdrawiam
Wt sie 02, 2005 0:33 |
|
|
|
 |
Incognito
|
Oczywiście, że powinniśmy pamiętać o jego istnieniu, niemniej ludzie trochę zbyt często przypisują pewne wydarzenia jego działaniu. Nie można zapominać, że nasza grzeszność jest efektem także naszej psychiki i niedoskonałości, nie tylko ulegania podszeptom.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Wt sie 02, 2005 0:39 |
|
 |
wiking
|
Incognito ma racje szatan jest obecny, ale najczesciej walczy z osobami ktore innym maja pomoc w wierze, my zwykli smiertelnicy mamy dosc walki z naszym cialem i ze swiatem.
Jest on nietpliwie najwiekszym wrogiem ludzkosci, i pragnie tylko jej zniszczenia i unieszczescliwienia. Dziala tez przez prase, mody umyslowe i kulturowe. Kazdego z nas tez zaczeca bysmy niewierzyli ze Bog jest miloscia, dokladnie tak samo jak Adamowi i Ewie.
|
Wt sie 02, 2005 1:00 |
|
|
|
 |
angua
|
Jest taka świetna książka Lewisa - "Listy starego diabła do młodego" (ostatnio ukazało się nowe wydanie). W przedmowie autor pisze tak:
"Jeśli chodzi o diabły, istnieją dwa równie wielkie, a równocześnie przeciwstawne sobie błędy, w które może popaść nasze pokolenie. Jednym z nich jest niewiara w ich istnienie. Drugim wiara i przesadne, a zarazem niezdrowe interesowanie się nimi. Oni sami są jednakowo zadowoleni z obu błędów..."
Cóż, pozostaje mi się tylko zgodzić.
A książkę naprawdę polecam...
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt sie 02, 2005 1:10 |
|
 |
klarowna
|
Kiedy człowiek nie wierzy w istnienie bądź jakiekolwiek działanie szatana wtedy ten najlepiej działa, ma wolne pole do działania.
Wt sie 02, 2005 6:57 |
|
|
|
 |
TOMASZ32
|
tak, to jest racja, jeśli sie nie wierzy w istnienie szatana i jego działanie on ma wolne pole do działania wśród ludzi, a nam brakuje często odwagi by z nim walczyć, wiadomo że nie możemy walczyć z kimś kto posługuje się wiekszą mocą niż my, zwykli ludzie, ale mamy od Boga kilka rodzajów broni przeciw niemu, są to : modlitwa, sakramenty oraz wiara w to że Bóg nas kocha i nie doipuści do naszego zniewolenia przez szatana, przynajmniej dusza może czuć się wolna, bo Bóg nie dopusci do jej zniewolenia.
pozdrawiam
Wt sie 02, 2005 13:56 |
|
 |
Incognito
|
Tak naprawdę Bóg wyposażył nas w najlepszą broń przeciwko szatanowi już na starcie - jest to wolna wola. Szatan jej nie przebije.
Pożegnanie jest tutaj
|
Wt sie 02, 2005 14:37 |
|
 |
TOMASZ32
|
jesteś w błędzie drogi przyjacielu, wolna wola nie chroni nas przed szatanem, to Bóg nas chroni przed nim, ale tylko do pewnej granicy jaką jest nasza dusza, Bóg nie pozwoli na zniewolenie przez szatana naszej duszy, chyba że ktoś sam do tego dąży (tu może być dopiero mowa o wolnej woli ale nie na starcie czyli od urodzenia), ale jak dziecko może wybierać świadomie kogo ma kochać a kogo nie kochać? było by to okrucieństwem ze strony Boga pozostawiać bezbronną istotę na pastwę diabła, tylko osoba w pełni świadoma może wybierać pomiędzy Bogiem a diabłem, tak więc chodzi tu o osobę dorosłą, która ma pełną swiadomość tego co robi, a wątpię w to by każdy człowiek wiedział co robi, skoro tak wielu wybiera służenie diabłu a nie Bogu, poczytaj sobie życiorys Józefy Menendez, tam znajdziesz słowa , które wypowiedział sam Chrystus do tej zakonnicy, która miała to doświadczenie bycia w piekle
pozdrawiam
Wt sie 02, 2005 22:01 |
|
 |
Incognito
|
TOMASZ32 napisał(a): jesteś w błędzie drogi przyjacielu, wolna wola nie chroni nas przed szatanem, to Bóg nas chroni przed nim, ale tylko do pewnej granicy jaką jest nasza dusza, Bóg nie pozwoli na zniewolenie przez szatana naszej duszy, chyba że ktoś sam do tego dąży Czyli jeśli ktoś wyrazi taką wolę - poddanie się szatanowi jest wynikiem woli, ergo oparcie się mu też jest jej wynikiem. Myślisz, że szatan "wchodzi z butami" w naszą wolną wolę, skoro nawet Bóg tego nie robi? Jeśli tak to sorry, ale przypisujesz szatanowi większą władzę nad człowiekiem niż ma Bóg - przynajmniej w tym polu. TOMASZ32 napisał(a): ale jak dziecko może wybierać świadomie kogo ma kochać a kogo nie kochać? Nie rozumiem związku z tym co wcześniej napisałeś. TOMASZ32 napisał(a): było by to okrucieństwem ze strony Boga pozostawiać bezbronną istotę na pastwę diabła, tylko osoba w pełni świadoma może wybierać pomiędzy Bogiem a diabłem, tak więc chodzi tu o osobę dorosłą, która ma pełną swiadomość tego co robi, a wątpię w to by każdy człowiek wiedział co robi, skoro tak wielu wybiera służenie diabłu a nie Bogu Czyli wychodzi na to, że nikt nie powinien iść do piekła, bo wybór zła nie może być świadomy  - jeśli chcesz kontynuować ten wątek, poruszony on był bodajże w temacie "między miłosierdziem a sprawiedliwością" - nie rozwodźmy się nad tym i tutaj  TOMASZ32 napisał(a): poczytaj sobie życiorys Józefy Menendez, tam znajdziesz słowa , które wypowiedział sam Chrystus do tej zakonnicy, która miała to doświadczenie bycia w piekle
Przepraszam, ale to co Chrystus powiedział do tej zakonnicy (o ile to był On), było przeznaczone dla niej (taka natura objawień prywatnych) i dla mnie to nie ma żadnej wartości.
Pożegnanie jest tutaj
|
Śr sie 03, 2005 10:51 |
|
 |
TOMASZ32
|
Incognito, co do dziecka, to chodziło mi o to, że gdy przychodzi ono na świat jest bezbronne, jak może więc wybrać Boga lub szatana, jak może mieć wolną wolę wyboru, co do świadomego wyboru zła - można mieć wolną wolę do wyboru takiej drogi, ale to następuje tylko gdy osoba sama dąży do tego, czyli jest w pełni świadoma tego co robi, czy uważasz że nawet dziecko 4- letnie może być świadome tego co robi? ono przecież nie rozróżnia jeszcze niektórych rzeczy, nie zna jeszcze wszystkiego.
jednak dziecko np.8 letnie które ma przystąpić do komunii już powinno być uświadomione że istnieje dobro i zło, i że może wybrać grzech lub pełnienie woli Boga, ale czy uchroni sie przed szatanem tak do końca, czy to że przyjęło komunię zapewnia mu całkowite bezpieczeństwo, ja widziałem wielu młodych ludzi, którzy przyjmowali wcześniej wszystkie sakramenty do bierzmowania, a później brali udział w czarnych mszach.
człowiek już od dziecka powinien być uświadamiany co grozi mu ze strony szatana, że każde nieposłuszeństwo rodzicom to grzech, że jest to złe, im dziecko starsze tym bardziej powinno poznawać nowe niebezpieczeństwa ze strony szatana i że jest ktoś tak dobry jak Bóg który może chronić nas przed nim, może także przebaczać nasze grzechy, warto jednak pamiętać o dwóch rzeczach podstawowych :
1, wychowanie dziecka i przekazanie dzieciom wiary stanowi podstawowy obowiązek rodziców : uświadamianie dziecka w podstawowych prawdach wiary, o niebezpieczeństwach itd. pozwoli dziecku na przyswojenie sobie tego, że może wybierać pomiędzy dobrem a złem ale zło będzie niosło za sobą poważne skutki i że lepiej tego uniknąć postępując dobrze, zaniedbanie tego to także poważne skutki dla rodziców
2. nigdy nie można zapominać o działaniu szatana, mimo że się go nie czci, nie utożsamia się z nim, że się od niego trzyma z daleka, szatan zawsze będzie próbował atakować i jest naprawdę bardzo silny (co widać we współczesnym świecie), nie warto go lekceważyć i postawić jak w komputerze przed atakami wirusów i innych rzeczy zaporę ogniową, czyli modlitwę i pragnienie pełnienia woli Boga
sama wolna wola nie uchroni nas przed diabłem, tylko Bóg może nas od tego chronić (stąd też wielka moc egzorcyzmów, które są bronią kościoła na ataki szatana, a egzorcyzmy to nic innego jak modlitwa - to tak na marginesie), szatan zawsze będzie atakował każdego człowieka, tych którzy mają wiarę atakuje najbardziej, bo tych którzy nie wierzą w Boga, czują sie wolni to i tak nimi manipuluje jak chce. ale szatan nigdy nie miał i nie będzie miał większej władzy od Boga, a do piekła trafią ci którzy mimo świadomości tego, czym jest zło i że jest także dobro - wybiorą diabła, wybacz ale nie chciałbym już wdawać się w dyskusje na temat wolnej woli bo ciężko jest to tłumaczyć a po za tym uświadomienie człowiekowi czym jest zło, jakie są jego skutki to sprawa indywidualna, nie każdy człowiek od małego jest w tym uswiadamiany dlatego nie ma granicy kiedy człowiek jest w pełni świadomy tego co robi, kiedy działa jego wolna wola.
pozdrawiam
Śr sie 03, 2005 11:57 |
|
 |
Incognito
|
TOMASZ32 napisał(a): Incognito, co do dziecka, to chodziło mi o to, że gdy przychodzi ono na świat jest bezbronne, jak może więc wybrać Boga lub szatana, jak może mieć wolną wolę wyboru, co do świadomego wyboru zła - można mieć wolną wolę do wyboru takiej drogi, ale to następuje tylko gdy osoba sama dąży do tego, czyli jest w pełni świadoma tego co robi, czy uważasz że nawet dziecko 4- letnie może być świadome tego co robi? ono przecież nie rozróżnia jeszcze niektórych rzeczy, nie zna jeszcze wszystkiego. jednak dziecko np.8 letnie które ma przystąpić do komunii już powinno być uświadomione że istnieje dobro i zło, i że może wybrać grzech lub pełnienie woli Boga Jeśli dziecko nie jest świadome istnienia dobra, zła i grzechu, nie może zgrzeszyć, podobnie tak jak zwierzę nie grzeszy - i to by moim zdaniem kończyło ten wątek wolnego wyboru u dzieci który nie wiem co ma wspólnego z tym co pisałem o wyposażeniu nas w wolną wolę. TOMASZ32 napisał(a): człowiek już od dziecka powinien być uświadamiany co grozi mu ze strony szatana, że każde nieposłuszeństwo rodzicom to grzech Z tym nieposłuszeństwem rodzicom to się nie zgodzę - są różni rodzice, a dziecko w końcu musi dorosnąć i zacząć działać samo. Jeśli będzie się mu wmawiać że wszelkie zdanie odmienne od zdania rodziców to grzech, nie dorośnie nigdy. TOMASZ32 napisał(a): sama wolna wola nie uchroni nas przed diabłem, tylko Bóg może nas od tego chronić
Chciałbym zauważyć, że sam Bóg też nas nie uchroni przed diabłem, potrzebna jest nasza wola do walki - to my wybieramy czy chcemy Boga czy diabła. Jeśli wybieramy Boga swoją wolną wolą, odrzucamy diabła, zgodzisz się?
Pożegnanie jest tutaj
|
Śr sie 03, 2005 13:27 |
|
 |
TOMASZ32
|
Incognito, tu nie chodzi o grzech dzieci, ale o ich możliwość wyboru dobra lub zła, czy mogą wybrać wiarę w Boga lub w szatana, a tego raczej jeszcze nie potrafią przynajmniej gdzies do 3-4 roku życia a jeśli nie są uświadamiani przez rodziców to nawet i w dalszych latach.
co do posłuszeństwa rodzicom : wiesz ja nie będę się rozpisywał na ten temat bo to nie jest właściwe miejsce na to (właściwy topic), mogę tylko krótko uwzględnic fakt, że według wiary katolickiej czy też chrześcijańskiej dziecko ma obowiązek bycia posłusznym rodzicom,ale posłuszeństwo nie sprowadza się do tego by dziecko czuło sie zniewolone, chodzi tylko o to, że rodzice (oczywiście mądrzy, a nie jacyś zwyrodniali) wiedzą jak dziecko poprowadzić czy też wychować aby wiedziało co jest dobrem a co złem, by uchronić dziecko od bezmyślnego kierowania się ku złu, czyli by służyć diabłu a nie Bogu, czy uważasz że to jest złe? myślisz że dziecko samo może się wychować w takim kierunku, by pełnić wolę Boga a nie szatana?
Cytuj: "Chciałbym zauważyć, że sam Bóg też nas nie uchroni przed diabłem, potrzebna jest nasza wola do walki - to my wybieramy czy chcemy Boga czy diabła. Jeśli wybieramy Boga swoją wolną wolą, odrzucamy diabła, zgodzisz się?
z tym po części moge się zgodzić, szczególnie z tym że potrzebna jest nasza wola do walki z szatanem, wybierając Boga, tylko jak wiesz na tym ta walka się nie kończy, ta walka musi trwać cały czas, by szatan nie miał do nas dostępu, modlitwa jest jednym z lepszych broni przeciw niemu, ale sa także i inne.
pozdrawiam
Śr sie 03, 2005 17:41 |
|
 |
dexter
|
angua napisał(a): (...) Drugim wiara i przesadne, a zarazem niezdrowe interesowanie się nimi. Oni sami są jednakowo zadowoleni z obu błędów..." (...)
Ale dlaczego? Co w tym złego, że przypuśćmy interesuje się takimi rzeczami...? Na czym ten błąd polega? Bo nie rozumiem...
|
Pn lis 26, 2007 16:16 |
|
 |
filippiarz
|
dexter napisał(a): angua napisał(a): (...) Drugim wiara i przesadne, a zarazem niezdrowe interesowanie się nimi. Oni sami są jednakowo zadowoleni z obu błędów..." (...) Ale dlaczego? Co w tym złego, że przypuśćmy interesuje się takimi rzeczami...? Na czym ten błąd polega? Bo nie rozumiem...
"Gdy długo patrzysz w otchłań, otchłań zaczyna patrzeć na Ciebie" - Friedrich Nietzsche
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pn lis 26, 2007 17:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Istnienie satana moim zdaniem jest niemożliwe. Nigdzie o nim nic konkretnego nie pisze. Jezus nic o nim nie mówił(chyba, że ja nie doczytałem). Ludzie go sami wymyślili jako osobę. Moim zdaniem tak zwany szatan to człowiek-zło które w nim tkwi.
|
Pn lis 26, 2007 17:40 |
|
|
|