Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 2:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kogo bardziej kochac? Jezusa Chrystusa,Boga Ojca,czy siebie? 

Kto jest najwazniejszy w naszym zyciu dla Ciebie?
Jezus Chrystus 29%  29%  [ 4 ]
Bog Ojciec 21%  21%  [ 3 ]
Duch Swiety 0%  0%  [ 0 ]
Ja 50%  50%  [ 7 ]
Liczba głosów : 14

Kogo bardziej kochac? Jezusa Chrystusa,Boga Ojca,czy siebie? 
Autor Wiadomość

Post Kogo bardziej kochac? Jezusa Chrystusa,Boga Ojca,czy siebie?
Zapraszam Wszystkich do ankiety i przemyslen nad wynikami.

Wt mar 28, 2006 16:57

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt mar 28, 2006 18:00

Faktycznie ta tajemnica do zrozumienia nie jest prosta, ale nawet jesli jej nie rozumiesz, a nawet w nia nie wierzysz to i tak przeciez mozesz opowiedziec sie np. do kogo siegasz swoja reke w trudnych sytuacjach, komu bardziej ufasz, kogo bardziej rozumiesz, na kim bardziej polegasz, ... ? Prosze o zaglosowanie, jest ono anonimowe.

Wt mar 28, 2006 18:09

Nie mozna mówić "Ojciec jest ważniejszy od Syna", czy "Syn ważniejszy od Ducha". Bóg jest Trójjedyny i nie mozna w takich kategoriach Go rozdzielać.
Jak już miałbym odpowiedzieć to powiedziałbym że wszystkie 3 osoby są jednakowo ważne dla mnie

Wt mar 28, 2006 19:12

Nie wszyscy zapewne tak uwazaja, jedni nawet nie wieza iz Jezus Chrystus zrodzil sie z Ducha Swietego, a z plemnika Zydowskiego, jeszcze inni nie wierza w ogole w Boga, a inni gdyby spotkali Jezusa Chrystusa ktory by im zadal takie pytanie, znali by odpowiedz....

Wt mar 28, 2006 19:21
Lepton, pytanie : Kogo bardziej kochać ? " jest zupełnie czym innym, niż " do kogo się częściej zwracasz" :)

Jeżeli chodzi o Trójcę, nie można kochać Jezusa nie kochając Ojca i odwrotnie. A do wyrażenia tej miłości słowem lub myślą uzdalnia nas Duch Święty.

J 14,6 napisał(a):
„Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej, jak tylko przeze Mnie"

i
J 6,44 napisał(a):
Nikt nie może przyjść do Mnie, jeżeli go nie pociągnie Ojciec

To także oznacza, że Ojciec jest w Synu i Syn jest w Ojcu. Kochamy Boga - natomiast możemy się zwracać do Ojca lub do Jezusa.

Modlitwy podyktowane przez Jezusa ( czy z Biblii, czy też świętym) są prośbami skierowanymi do Ojca ( Ojcze nasz, Ojcze przedwieczny) często za pośrednictwem Jezusa ( ofiaruję Ci ciało i krew ... Syna Twojego Jedynego ..) - a zatem odmawiając te modlitwy zwracam się do Ojca.

Natomiast modląc się własnymi słowami zwracam się bezpośrednio do Jezusa. :)

Wt mar 28, 2006 19:29

Ja nadal nie rozumiem pytania ;) Nie umiem bardziej, albo mniej kochać, zwracać się w modlitwie tylko do Pana Jezusa, Boga Ojca czy Ducha Św.

Lepton przyjmując Chrystusa nie można negować Boga Ojca, albo Ducha Św, bo negowałbyś słowa Chrystusa

Wt mar 28, 2006 20:29

[...] Kochamy Boga - natomiast możemy się zwracać do Ojca lub do Jezusa. [...]

Jezus kochał Ojca, niejednokrotnie zwracając się w modlitwach do Niego, więc czemu my nie możemy kochać Ojca i Jezusa.

Wt mar 28, 2006 20:53
Rozumiesz różnicę między " kochać" a " zwracać się " ? Bo piszemy o 2 różnych rzeczach ....

Wt mar 28, 2006 20:59

Lepton logicznie rzecz ujmując "lub" zawiera w sobie "i" - jest pojeciem szerszym

Wt mar 28, 2006 21:40

Cytuj:
W cokolwiek bowiem dzięki Twemu objawieniu wierzymy o Twojej chwale, to samo bez żadnej różnicy myślimy o Twoim Synu i o Duchu Świętym.

To z prefacji mszalnej.

Myślę, że zawsze - jakbyś się nie zwracał, do której Osoby, i tak zwracasz się do Boga w Trójcy Jedynego. Nie ma tak, że "gdzieś na boku porozmawiasz w modlitwie z Jezusem", a nie z Bogiem Ojcem czy Duchem Świętym. Różnica tkwi tylko w naszym zwracaniu się.

Wt mar 28, 2006 22:08

Trójca Święta to Trójca Święta. Więc nie da się sensownie zagłosować w tej ankiecie, jako że można tylko jedną odpowiedź zaznaczyć, a Ty Osoby Trójcy wymieniłeś pojedynczo.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt mar 28, 2006 22:54
Zobacz profil WWW

O ile Bóg rzeczywiście jest jednością i zwracanie się do każdej osoby jest zwracaniem się do Boga, o tyle nikt chyba nie zaprzeczy, że to w kulcie Chrystusa występują największe namiętności ze strony różnych ludzi.
zielona_mrowka napisał(a):
Ja nadal nie rozumiem pytania ;) Nie umiem bardziej, albo mniej kochać

Niektórym się to udaje i poświęcają życie na wzdychanie do swojego "oblubieńca" Jezusa Chrystusa. Niemniej przyczyn faworyzowania Jezusa można się łatwo domyśleć - On jako jedyny był człowiekiem i w dodatku mężczyzną.

Wt mar 28, 2006 23:09

Dzieki Incognito, o tym w glownej mierze chodzilo mi w tej ankiecie. I ciesze sie ze osoby prawdzie wierzace nie glosuja, znaczy chyba to ze dobrze wszystko rozumuja i nie poddadza sie Antychryscie ;) A dodaktowo w glosowaniu zauwazamy ze na forum sa ateisci i ze nie ma Jehowych.

ps. Dobrze wiem "ze bardziej kochac" to nie "do kogo czesciej sie zwracasz", jednakze dla osob ktore maja problemy w ogole z kochaniem kogokolwiek mysle ze moglby zaczac zadawac sobie takie wlasnie proste pytania, aby moze kiedys po nitce doszly do klebka.

Śr mar 29, 2006 9:22

Leptonie, co ma kochanie kogokolwiek do relacji z Bogiem? Ja potrafię kochać człowieka, ale Boga nie.

Śr mar 29, 2006 15:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona