Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak często kontempluje Boga 
Autor Wiadomość
Post Jak często kontempluje Boga
Zastanówmy się jak często kontempluje mistyczne oblicze Boga??

N gru 21, 2008 0:04
Moderator

Rozumiem, że mówisz o "mistycznym" Ciele Chrystusa, czyli Eucharystii. A zatem kontemplacją tego oblicza jest adoracja Najświętszego Sakramentu.

W formie uroczystej zdarza mi się ostatnio rzadko, ale prywatnie owszem codziennie jakąś chwilę chcę poświęcić na rozmowę z Panem.

(J 8, 32b)

N gru 21, 2008 0:22
Mówie o mistycznym ciele Chrystusa ale tym ciałem nie jest Eucharystia sama w sobie lecz ludzie którzy ją przeżywają.

N gru 21, 2008 9:59

N gru 21, 2008 10:01

Jakubie: po pierwsze - określaj się o co Ci chodzi DOKŁADNIE. Nie jesteśmy Tobą i nie znamy Twojego toku myślenia. Ja zrozumiałem tak samo jak Szumi, że chodzi o adorację Najśw. Sakramentu. Tej staram się dziennie poświęcić choć chwilę.

Jeśli chodzi o kontemplację Boga w człowieku to nie robię tego. Jak widzę chorego to nie lecę do niego od razu z okrzykiem "witaj Boże w chorym człowieku!" - nie przesadzajmy. Bóg mieszka w człowieku ale człowiek nie jest Bogiem.

Do każdego człowieka odnoszę się bardziej jak do brata niż jak do świątyni Boga.

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

N gru 21, 2008 10:22
Kontemplować Boga jak najbardziej można a nawet trzeba prze Adoracje Najświętszego Sakramentu.Jednak ja ciągle mówie o kontemplacji której może jeszcze nie znacie.Mianowicie mam na celu rozważanie podstawowych a jednocześnie bardzo trudnych pytań w naszym życiu.m.in:Kim jestem?,Kim jest Bóg?Poprzez ciche zamyślanie się w to można dojść do prawdziwego poznania siebie,własnego "ja" oraz Boga i jego istoty.A co do tego że człowiek Bogiem nie jest ani Bóg nie jest człowiekiem ale jest On w człowieku masz racje.

N gru 21, 2008 10:48
Moderator

A najlepszą odpowiedź na te pytania odnajdziesz,gdy staniesz w Jego obecności. Gdy patrząc na Jego oblicze w Najświętszym Sakramencie będziesz widział w Nim siebie.

(J 8, 32b)

N gru 21, 2008 11:26
Tu masz racje ale wystarczy zamknąć oczy nie tylko przed Najświętszym Sakramentem.Tu chodzi o coś więcej,nie o to abym go widział lecz abym odczuwał Boga całą swoją duszą i aby ma dusza Nim oddychała.Abym się rozpłakał i odczuł Jego miłość do mnie a moją do Niego,abym choć przez chwilę poczuł się jak w Królestwie Niebieskim.Jak mawiali Ojcowie Pustyni:"Płaczcie"!i nie ma innej drogi jak ta aby okupić swe grzechy i poprzez ten żal doskonały doświadczyć Boga.

N gru 21, 2008 11:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]