Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 21:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy grzech śmiertelny i ciężki to jedno i to samo ? 
Autor Wiadomość

Post Czy grzech śmiertelny i ciężki to jedno i to samo ?
Czy grzech śmiertelny i ciężki to jedno i to samo pojęcie ?

Witam i pozdrawiam wszystkich. :?

Chciałbym rozwiać swoje wątpliwości dotyczące grzechu śmiertelnego i ciężkiego.
Jeśli jest to jedno i to samo to dlaczego, a jeśli nie to jaka jest między nimi różnica.
Co kościół katolicki mówi na temat zbawienia duszy z grzechem ? śmiertelnym.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pn paź 18, 2004 22:20

Post Re: Czy grzech śmiertelny i ciężki to jedno i to samo ?
ja tam ci z kościelnego punktu widzenia nie wytłumacze. Ale jeśli uwierzysz w rzeczywistą siłe tego grzechu, to niezależnie czy nazwiesz go śmiertelnym czy ciężkim konsekwencje będą te same.... jestem przekonany....

Wt paź 19, 2004 17:27

1033 Nie możemy być zjednoczeni z Bogiem, jeśli nie wybieramy w sposób dobrowolny Jego miłości. Nie możemy jednak kochać Boga, jeśli grzeszymy ciężko przeciw Niemu, przeciw naszemu bliźniemu lub przeciw nam samym: "Kto... nie miłuje, trwa w śmierci. Każdy, kto nienawidzi swego brata, jest zabójcą, a wiecie, że żaden zabójca nie nosi w sobie życia wiecznego" (1 J 3, 14 c-15). Nasz Pan ostrzega nas, że zostaniemy od Niego oddzieleni, jeśli nie wyjdziemy naprzeciw ważnym potrzebom ubogich i maluczkich, którzy są Jego braćmi. Umrzeć w grzechu śmiertelnym, nie żałując za niego i nie przyjmując miłosiernej miłości Boga, oznacza pozostać z wolnego wyboru na zawsze oddzielonym od Niego. Ten stan ostatecznego samowykluczenia z jedności z Bogiem i świętymi określa się słowem "piekło".

Gdzech ciężki = śmiertelny, lekki = powszedni.

Wt paź 19, 2004 17:43

"Ten stan ostatecznego samowykluczenia z jedności z Bogiem i świętymi określa się słowem "piekło". "

No to ja mam pytanie jeśli chodzi o piekło. Czy wszechmiłosierny Bóg nie zdoła przebaczyć grzechów swemu stworzeniu? Czy poglądy o tym że wszyscy spotkamy sie kiedyś w niebie są zwykłą herezją? I jak to tłumaczyć w aspekcie tych słów: "przebacz bratu nie 7 a 77 razy". Jeśli Bóg od nas wymaga przebaczania, to czy sam będąc doskonałą doskonałością nie będzie potrafił przebaczy ć swemu marnemu stworzeniu?

Wt paź 19, 2004 19:17

nie żałując za niego i nie przyjmując miłosiernej miłości Boga

Nie Bóg odrzuca tu człowieka, a człowiek Boga.
Nadzieja że wszyscy ludzie będą zbawieni herezją nie jest - pewność (twierdzenie) już tak...

Wt paź 19, 2004 19:21

pewnie i masz racje.... :- )))

Śr paź 20, 2004 17:44
A jak to jest naprawdę?
Kościół naucza,że jeśli ktoś popełni grzech ciężki to po śmierci trafi do piekła.
Czy nie oznacza to,że Bóg jest małostkowy?

Czy ofiara Jezusa ma być zaprzepaszczona przez jeden lub kilka grzechów?

Jeśli jakiś człowiek żyje w miarę uczciwie i sprawiedliwie ale przed śmiercią zdarzyło się jemu zgrzeszyć i nie zdążył się pojednać w sakramencie pokuty to zostanie potępiony?

Proszę o odpowiedź.

Śr gru 02, 2009 12:08

Odpowiedź miałeś już wyżej:

Cytuj:
Umrzeć w grzechu śmiertelnym, nie żałując za niego i nie przyjmując miłosiernej miłości Boga, oznacza pozostać z wolnego wyboru na zawsze oddzielonym od Niego. Ten stan ostatecznego samowykluczenia z jedności z Bogiem i świętymi określa się słowem "piekło".

To nie jest małostkowość Boga, tylko zatwardziałość człowieka. Jeśli człowiek zdecydowanie mówi "odwal się Boże, nie potrzebuję cię i w d... mam twoje przebaczenie" to Bóg nie zmusza człowieka do bycia z Nim, to byłoby złamanie wolnej woli. Bóg nawet zbawić człowieka bez jego zgody nie może.

Śr gru 02, 2009 13:01

Wojciech_74 napisał(a):
Jeśli jakiś człowiek żyje w miarę uczciwie i sprawiedliwie ale przed śmiercią zdarzyło się jemu zgrzeszyć i nie zdążył się pojednać w sakramencie pokuty to zostanie potępiony?

Oczywiście, że nie. Ogólnie odnosząc się do meritum tematu - Bóg podejmie wobec nas sprawiedliwą decyzję, On rozsądzi każdego z osobna, więc ostateczne rozstrzygnięcia pozostawmy Ojcu.

Śr gru 02, 2009 14:18
Dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam!

Śr gru 02, 2009 17:13

Cytuj:

Moze chodzi ci o to, czy jeśli ktoś jest wierny Panu, a nie zdąży przed śmiercią żałować za jakiś "drobny grzech" przeciw bliźniemu np. obrażanie, rękoczyny, to czy będzie usprawiedliwiony przez swoją wiarę... Myślę że tak, jednak nie zapominajmy o tym co mówił Jezus w nawiązaniu do "sprowadzania na złą drogę" :
Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza. Biada światu z powodu zgorszeń! Muszą wprawdzie przyjść zgorszenia, lecz biada człowiekowi, przez którego dokonuje się zgorszenie. (Mt 18: 6-7)
//inne
Przypowieść o dwóch synach (Mt 21: 28-32)
http://mateusz.pl/wam/poslaniec/0603-o.htm
Przypowieść o robotnikach w winnicy (Mt 20: 1-16)
Tak ostatni będą pierwszymi, a pierwsi ostatnimi
Zaginiona owca (Łk 15: 1-7)
Tak samo w niebie większa będzie radość z jednego grzesznika, który się nawraca,
niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują nawrócenia.

Sprawiedliwy z wiary żyć będzie (Ha 2,4)
(Rz 1,17; Ga 3,11)
(Hbr 10,38)A mój sprawiedliwy z wiary żyć będzie, jeśli się cofnie, nie upodoba sobie dusza moja w nim.
Cytuj:
Umrzeć w grzechu śmiertelnym, nie żałując za niego i nie przyjmując miłosiernej miłości Boga, oznacza pozostać z wolnego wyboru na zawsze oddzielonym od Niego. Ten stan ostatecznego samowykluczenia z jedności z Bogiem i świętymi określa się słowem "piekło".

Tutaj chyba mamy idealny przykład powodu niewybaczalności grzechu przeciwko Duchowi Świętemu-kto odrzuca łaskę Boga i moc/przywileje z niej płynące, ten odrzuca przybrane synostwo (nie chce nazywać siebie Dzieckiem Bożym).
(Łk 12,8-12)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Kto się przyzna do Mnie wobec ludzi, przyzna się i Syn Człowieczy do niego wobec aniołów Bożych; a kto się Mnie wyprze wobec ludzi, tego wyprę się i Ja wobec aniołów Bożych. Każdemu, kto mówi jakieś słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie przebaczone, lecz temu, kto bluźni przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie przebaczone.

Cytuj:
Gdzech ciężki = śmiertelny, lekki = powszedni.

Ja to rozumiem tak (nie wiem czy zgodnie z duchem KK):
grzech lekki: nieświadomy lub w błahej sprawie
grzech ciężki: w sprawie ważnej i popełniony całkiem świadomie, a nade wszystko nie wyrzekamy się go,
czyli pozwalamy, by nas obciążał cały czas (również w czyśćcu)
grzech śmiertelny: grzech ciężki, w którym tkwimy do śmierci, a czy doprowadzi nas do "śmierci drugiej" (patrz Objawienie),
o tym zadecyduje Sędzia na podstawie naszego postępowania.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz gru 03, 2009 5:55

Z tego co sie dowiedziałam, tgrzech śmiertelny a grzech cięzki to jedno i to samo :)

Cz gru 03, 2009 10:41

Cytuj:
grzech śmiertelny a grzech cięzki to jedno i to samo

Właśnie niezupełnie - grzech śmiertelny jest na pewno ciężki, ale nie wiemy czy grzech ciężki będzie śmiertelny (patrz Sąd i kara).
//Pszenica jest zbożem, ale nie mówimy, że zboże i pszenica to jedno i to samo ;-)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz gru 03, 2009 14:08
Moderator

Elbrus napisał(a):
Właśnie niezupełnie - grzech śmiertelny jest na pewno ciężki, ale nie wiemy czy grzech ciężki będzie śmiertelny (patrz Sąd i kara).
//Pszenica jest zbożem, ale nie mówimy, że zboże i pszenica to jedno i to samo ;-)

adzia1989 słusznie stwierdziła.
I to samo stwierdza Jan Paweł II w Adhortacji apostolskiej Reconcilatio et paenitetia:
Cytuj:
Gdy następnie spojrzy się na materię grzechu, wówczas pojęcie śmierci, całkowitego zerwania z Bogiem, najwyższym dobrem pojęcie zboczenia z drogi wiodącej do Boga czy przerwania wędrówki ku Niemu (wszystkie sposoby określenia grzechu śmiertelnego), wiążą się z pojęciem ciężkości treści przedmiotowej: dlatego grzech ciężki utożsamia się w praktyce, w nauce i działalności duszpasterskiej Kościoła z grzechem śmiertelnym.

Są to terminy tożsame.

Jednak stanowisko Elbrusa nie jest odosobnione ;) Jak podaje nieco dalej Jan Paweł II na synodzie też pojawiały się głosy trójpodziału grzechów: na powszednie, ciężkie i śmiertelne, ale zdaje się,że Jan Paweł II tego zdanie nie podziela pisząc:
Cytuj:
W czasie trwania Synodu niektórzy Ojcowie zaproponowali potrójne rozróżnienie grzechów, które byłyby określane jako powszednie, ciężkie i śmiertelne. Ten podział mógłby naświetlić fakt, że między grzechami ciężkimi istnieje pewna gradacja. Pozostaje jednak zawsze prawdą, że istotna i decydująca różnica zachodzi między grzechem, który niszczy miłość a grzechem, który nie zabija życia nadprzyrodzonego: pomiędzy życiem i śmiercią nie ma drogi pośredniej.

Dlatego lepiej mówić o tych dwóch kategoriach: powszedni i śmiertelny.

(J 8, 32b)

Cz gru 03, 2009 14:40

I takie rzeczy prowadzą do tego, że protestanci nam wytykają, iż kościół "wymyślił grzechy ciężkie".

Nie można było zostać przy podziale biblijnym wg którego są grzechy śmiertelne (naprawdę poważne sprawy) i grzechy nie przynoszące śmierci (cała reszta). Milionom penitentów zaoszczędziłoby to ciężkich dylematów, skrupulanctwa i przerostu poczucia winy, przechodzącego w obsesję. Przykłady na naszym forum nad wyraz zauważalne.

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

N gru 06, 2009 23:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona