Czy to jest w ogole grzech ?
Autor |
Wiadomość |
Przemysław1994
|
 Czy to jest w ogole grzech ?
Witam. Niedawno zakladalem podobny watek, ale teraz chce o cos innego sie spytac. Chodzi mi tutaj mianowicie o czas Wielkiego Postu. Podczas postu nie spozywamy pokarmow mięsnych i ja oczywiscie sie do tego stosuje (raz mi sie zdarzylo zjesc mieso zupelnie nieswiadomie), a tak to zawsze sie to tego stosuje i nie jem mięsa w post. Jednak podczas mszy Św , slysze czasami juz pod koniec mszy w ogloszeniach duszpasterskich, ze Wielki Post to nie tylko nie jedzenie potraw mięsnych ale rowniez ograniczenie jedzenia, chodzi o to ze mozemy jesc 3 posilki w ciagu dnia i tylko 1 do syta. Czy jesli tego nie przestrzegalem to to jest grzech ? Chodzi mi po prostu o to, czy jak zjadlem w ciagu dnia 3 posilki lub wiecej ale do syta, czy to grzech ? Bo miesa oczywiscie nie jem w post. Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam.
_________________ Bóg jest miłością. On wskaże ci drogę do prawdy.
|
Pt mar 16, 2012 18:54 |
|
|
|
 |
Andy72
|
 Re: Czy to jest w ogole grzech ?
Ale to w Środę Popielcową i Wielki Piątek
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt mar 16, 2012 18:59 |
|
 |
Przemysław1994
|
Wielki Piatek masz na mysli dzisiaj ? Bo przeciez w kazdy piatek mamy post. A Sroda Popielcowa minęła, juz była. Prosze o jasniejsza odpowiedz. Z gory dziekuje.
|
Pt mar 16, 2012 19:00 |
|
|
|
 |
Andy72
|
W piątki nie jadamy mięsa, a w Wielki Piątek, który dopiero będzie i w Środę Popielcową która była dodatkowo ograniczanie
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt mar 16, 2012 19:02 |
|
 |
Przemysław1994
|
UFF, ulżyło mi. Dzieki wielkie za odpowiedz. Pozdrawiam.
|
Pt mar 16, 2012 19:05 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Kodeks Prawa Kanonicznego napisał(a): Kan. 1250 - W Kościele powszechnym dniami i okresami pokutnymi są poszczególne piątki całego roku i czas wielkiego postu.
Kan. 1251 - Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt mar 16, 2012 19:07 |
|
 |
Przemysław1994
|
szumi ale co to dokladnie znaczy, jesli chodzi o te ograniczenie jedzenia ? Tak jak napisal Andy ? , ze tylko w Wielki Piatek, a w inne Piatki Wielkiego Postu obowiazuje tylko nie jedzenie mięsa tak ? Oczywiscie w Wielki Piatek takze ale chodzi mi o ograniczenie jedzenia.
|
Pt mar 16, 2012 19:10 |
|
 |
merkaba
|
ja stosuje post pierwszych chrześcijan środy i piątki o wodzie i chlebie
o tym przypomniała maryja w medjugorie
|
Pt mar 16, 2012 19:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przemysław1994 napisał(a): szumi ale co to dokladnie znaczy, jesli chodzi o te ograniczenie jedzenia ? Tak jak napisal Andy ? , ze tylko w Wielki Piatek, a w inne Piatki Wielkiego Postu obowiazuje tylko nie jedzenie mięsa tak ? Oczywiscie w Wielki Piatek takze ale chodzi mi o ograniczenie jedzenia. Te ograniczenia to: 3 posiłki dziennie, w tym jeden do syta. Obowiązuje od 14 roku życia do 60-tego.
|
Pt mar 16, 2012 19:49 |
|
 |
Przemysław1994
|
Alus - wiem o tym. Chodzi mi czy te 3 posilki i jeden do syta obowiazują w kazdy piątek postu, czy tylko w Wielki Piatek + Sroda Popielcowa ? Bo mięso w kazdy Piatek Postu, ale jak z tym ograniczaniem jedzenia ?
|
Pt mar 16, 2012 20:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przemysław1994 napisał(a): Alus - wiem o tym. Chodzi mi czy te 3 posilki i jeden do syta obowiazują w kazdy piątek postu, czy tylko w Wielki Piatek + Sroda Popielcowa ? Bo mięso w kazdy Piatek Postu, ale jak z tym ograniczaniem jedzenia ? Tylko w Wielki Piątek i Popielec.
|
Pt mar 16, 2012 21:11 |
|
 |
Przemysław1994
|
Ok, dzieki. To dlaczego moj proboszcz czesto przypomina "Ze Wielki Post, to nie tylko nie jedzenie potraw miesnych ale takze ograniczenie jedzenia i ze mozna zjesc 3 posilki i tylko 1 do syta " ? Dlaczego przypomina to juz od paru tyg, skoro Wielki Piatek dopiero przed nami ? A wlasciwie moze nie przypomina tak czesto ale napewno ze 2 razy juz przypomnial , wlasciwie raz moglo byc z Sroda Popielcowa.
|
Pt mar 16, 2012 21:41 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Alus napisał(a): Te ograniczenia to: 3 posiłki dziennie, w tym jeden do syta. Obowiązuje od 14 roku życia do 60-tego. Od 18 roku życia 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt mar 16, 2012 23:06 |
|
 |
Przemysław1994
|
Ja juz mam 18 lat od Stycznia tego roku. Czyli jesli chodzi o ograniczanie jedzenia, to tylko w Srode Popielcowa, ktora była i Wielki Piatek. Inne Piatki Wielkiego Postu obowiazuje miedzy innymi zakaz spozywania mięsa i powstrzymanie sie od zabaw, a nie ograniczenie. Rozumie. Najgorsze jest to ze nie pamietam do konca czy w Srode Popielcowa ograniczylem jedzenie. Jesli nie, to napewno to zrobilem z nieswiadomoscia. Mięsa oczywiscie nie jadłem. Teraz bede napewno pamietal o ograniczaniu, w te dni w ktore trzeba - czyli Sroda i Wielki Piatek. Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam.
|
So mar 17, 2012 7:13 |
|
 |
WhiteBlack
Dołączył(a): Śr mar 07, 2012 20:33 Posty: 18 Lokalizacja: Zielona Góra, Lubuskie
|
Trzy posiłki dziennie, jeden do syta, w określone dni, od czternastu do sześćdziesięciu lat?!
Ja tego nie pojmuję. Czy taka drobiazgowość w wyznaczaniu postępowania nie jest czasem lekką przesadą?
|
So mar 17, 2012 15:13 |
|
|
|