Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 1:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Co sądzicie na temat tego zespołu? 
Autor Wiadomość

Post Co sądzicie na temat tego zespołu?
Szczęść Boże.

Nie wiem czy to odpowiedni dział, lecz chciałbym się zwrócić z pytaniem.

Mianowicie znalazłem piosenkę zespołu Elohim o tytule "Wiem że przebaczyłeś mi". Przeczytałem kilka opinii które mówią o tym że członkowie tego zespołu to protestanci, jednak nie są to potwierdzone informacje, bo czytałem również, że uczestniczyli bodajże w nagraniach w kościele Rzymsko-Katolickim. Stąd moje pytanie brzmi: Czy macie może jakieś potwierdzenie, że oni faktycznie są protestantami? A jeżeli tak to czy jeżeli słucham tej piosenki to grzeszę w ten sposób czy nie? Bo wsłuchuję się w słowa tej piosenki i wg mnie nie ma tam nic co byłoby sprzeczne z katolicyzmem. Podoba mi się ta piosenka, te słowa które są w niej zawarte, bo tak szczerze mówiąc one naprawdę brzmią w sposób wielbiący Chrystusa. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam. Patryk.

Pn maja 13, 2013 22:03

Post Re: Co sądzicie na temat tego zespołu?
viewtopic.php?f=7&t=27569 - słuchanie piosenek Zielonoświątkowców przez Katolików

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn maja 13, 2013 22:48

Nic nie wiem o tym aby słuchanie piosenek religijnych, wykonywanych przez niekatolików, było grzechem, bo i co w tym jest złego? Na pewno warto poznać przekonania autorów, oraz ich podejście np do katolicyzmu. Gdyby miało się okazać że owszem chwalą Boga, ale np są wrogo nastawieni do katolicyzmu, lub katolików, to takiego zespołu słuchałbym z pewnym niesmakiem, a najpewniej nie słuchał w ogóle. Bez konkretów jednak, samo odmienne wyznanie nie powinno stanowić problemu. Ale tutaj to kwestia opinii, a nie jakiegoś stanowiska Kościoła.

Pn maja 13, 2013 23:13

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Nie znalazłem żadnych potwierdzeń żeby mieli oni wrogi stosunek do katolików. Ktoś na jednym forum napisał to ale to zostało podważone i obalone. A piosenka naprawdę mocno wielbi i wychwala Jezusa.

Pozdrawiam. Patryk.

Pn maja 13, 2013 23:34

Piosenki to jedno, wszyscy mocno wielbią i chwalą Jezusa, ale stosunek niektórych Protestantów do katolicyzmu jest niestety wrogi. Nie mówię o nawoływaniu do przemocy, ale w rozmowie z nimi (tymi niektórymi) czuje się napięcie i trzeba wsłuchiwać w pretensje i odpierać ataki.

A zatem jeśli nie masz podstaw aby twierdzić że zwyczajnie nie masz powodu nie słuchać, to już sam musisz się zdecydować czy warto, czy np brak pewności, sprawia że nie chcesz ryzykować.

Wt maja 14, 2013 10:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]