Wolność .od czego?? - do czego …. zmierzająca „”””wolna”””” decyzja , i czy taka w ogóle jest??
Zawsze zadawałem sobie pytanie … czy wolność to, przestrzeń pomiędzy:
Tym, co mogę czyli „wszystko mogę” – a tym czego nie jestem w stanie zrobić, bo jestem ograniczony //np. prawami natury//.
Ograniczenie to, wynika z faktu, że jestem człowiekiem stającym się w czasie …. Kimś, kto będzie wolny dopiero, poza ciałem…..
Z tego wynika, ze wolność to decyzja przyjęcia „bezpiecznych” kryteriów – inaczej mówiąc pewnych //słusznych// zasad, które mają na celu ułatwienie życia zwanego doczesnym.
Z tego wynika, że wolność należy do sfery duszy a nie ciała.
No, to ładna wolność jak i tak ‘’’’musze’’’’ wejść w świat przyczynowo skutkowy …..
Jedynie Bój jest wolny … nie jest ograniczony ani naturą, bo ja stworzył, ani „grzechem” który jest brakiem bo, On jest pełnią wszystkiego. Ale, skoro jesteśmy „dziećmi Bożymi, i rzeczywiście nimi jesteśmy” … to mamy tzw. boskie atrybuty …….. czyli wolność również ,….. jednak w zalążku.
Rozważając nad wolnością narzuca się mimo wszystko to, co jest w naszym życiu ograniczeniem /// z racji bycia ‘’’’’duszy’’’’ w ‘’’’ciele’’’///, począwszy od ""czasu,"" w którym dorastamy, po możliwości – jakie chcielibyśmy posiadać i nam się marzą, a siła rzeczy mieć ich nie będziemy bo, jesteśmy osadzeni w pewnych uwarunkowaniach. //jak w niewoli//
No i jak teraz odnaleźć motywację do stawania się wolnym

… bo wolnym to człowiek dopiero się staje, a nie jest.
Czy miłość do kogoś lub czegoś daje nam wolność? Tego też nie jestem pewien … raczej miłość „zmusza” do poddania się temu, kogo się kocha …. Ale z kolei „wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia”
Wolność to wyrażenie zgody, na wszelkie uwarunkowania jakimi jesteśmy poddani ///rozumiejąc ich znaczenie wiodące ku życiu, np. Dekalog// i pomimo nim jak i, też dlatego właśnie, w sposób dojrzały jak i w pełnej „wolności” wynikającej z założonego celu, a zmierzającego w kierunku …. „”’rozwoju”” , ku czemuś …. podejmuję się przyjmować wszystkie wyzwania losu, jak i jego przeciwności, by poparte rozumem i oparte na wartościach //tu zakładam chrześcijańskie// umożliwiały mi zmierzanie w przyszłość.
Nieco zagmatwałem tą wolność, która jest oczywista wtedy, gdy jej nie posiadamy … i czujemy na sobie ciężar „zniewolenia” … ale z „wolnością” równie trudno sobie poradzić, a może jeszcze trudniej, niż z niewolą // widzę rzeczy lepsze, i uznaje je, idę jednak za gorszymi// Albo po prostu chciałbym polatać ale grawitacja ściąga mnie na ziemie , i to boleśnie ……

a szkoda … naprawdę warto ..
Każde nasze działanie musi być oparte na motywacji … motywacja z kolei powinna być zainspirowana logicznością założenia, iż to, co postanowię, ma jakiś konkretny, mocny i nie do podważenia sens.
Z tego wynika, że nie jestem jednak sam zdolny do wolności, gdyż wszystko to się zmienia. Musi więc zaistnieć jakaś stała przyczyna mojego dążenia do …. właśnie np. Boga, który jest moim Ojcem i który jest w pełni wolny. Wierząc w to, wszystko proszę Ojca o łaskę wolności – czyli oddaję się Mu w opiekę i rozumiejąc, że tylko On mający tą wolność, może nią mnie obdarować …
Z tego wynika, że im mniej mojego zawężonego „ja” tym, więcej Bożej woli i to sprowadza się do jednego aktu … bądź wola Twoja … reszta jest tylko tego konsekwencją.
Jedynym wolnym w pełni osobowym aktem ludzkiej wolności, jest moment podjęcia decyzji o swoim wiecznym losie, czyli w momencie śmierci.
Ten moment to równocześnie spotkanie z Bogiem w prawdzie i ze sobą, samym bo, wtedy widzimy siebie takimi jakimi jesteśmy. Nie ma już stawania się … dochodzenia do celu … nie ma też zasługiwania i działania teraz tylko, została „decyzja”
ta jedyna wolna …decyzja o swoim wiecznym losie.
Jasne, że na ta jedyna decyzja jest sumą wszystkich życiowych decyzji … ale trudno je nazwać wolnymi.
A może wolność tzw. doczesna to zmuszanie się do działania, by życie nam się nie „przydarzało” ale byśmy umieli nim kierować …
Nie wiem, co mam sądzić o wolności .

pozostaje dalej pytanie…
czy istnieje wolność …??
A może wolność to, wyzwolenie się z pod panowania naszego … tzw dążenia do … ””””
zachowania za wszelką cenę dobrego samopoczucia”””” …
Może, wolność, to panowanie ducha nad …..
wszystkim
Pozdrawiam .miłej zabawy życzę w rozważaniach nad ..... wolnością