Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt kwi 22, 2025 16:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Wegetarianizm i weganizm 
Autor Wiadomość

Post Re: Wegetarianizm i weganizm
Gantt napisał(a):
C2H6O napisał(a):
Dlatego słowa św. Pawła nie cytujące Chrystusa są dla mnie tylko słowami św. Pawła napisanymi wg jego uznania, a nie słowami Chrystusa czy Boga.

Święta Matka Kościół uważa, na podstawie wiary apostolskiej, księgi tak Starego, jak Nowego Testamentu w całości, ze wszystkimi ich częściami za święte i kanoniczne, dlatego że, spisane pod natchnieniem Ducha Świętego, Boga mają za Autora
Jak to nie widzisz sprzeczności?

Bóg jest Autorem nie tylko Biblii, ale całego stworzenia.
Ludzie w Biblii spisali Słowa Boga wypowiedziane przez Niego zgodnie z Jego wolą, oraz własne wypowiedziane lub stwierdzone z własną wolą.
Czy wg Ciebie i Twojej Świętej Matki apostołowie nie mieli własnej wolnej woli pisząc NT?
Jak nadal tego nie rozumiesz, to widocznie zrozumienie nie jest Ci pisane.

Cz cze 06, 2024 13:38

Gantt napisał(a):
Bardzo trafnie przedstawia to Benedykt XVI w swoim testamencie duchowym
Stary i Nowy Testament - odnoszą się tak ściśle do siebie, że Nowy Testament stanowi klucz interpretacyjny do Starego Testamentu. W chrześcijańskiej perspektywie dopiero wychodząc od Nowego Testamentu, można ustalić, jakie jest znaczenie teologiczne Starego Testamentu. Dlatego niemożliwe jest mówienie o słownym natchnieniu Biblii. Sens i znaczenie poszczególnych części mogą być właściwie rozumiane tylko w całości i w świetle wydarzenia Chrystusa. Wszystko to oznacza, że wiara chrześcijańska nie jest religią księgi

ja mam wrażenie, że nawet KK posoborowy ze swoimi niektórymi naukami jest lata świetlne do tyłu, dlatego wielu katolików nie uznaje różnych dogmatów, albo po prostu odchodzą od wiary, domyślam się, że różne nauki i tak będą z czasem reinterpretowane, tak jak choćby nastąpiło to w kwestii stosunku do innych religii. A co tu dopiero mówić o cofaniu się do czasów biblijnych, kilka tysięcy lat wstecz.

Cz cze 06, 2024 13:40

C2H6O napisał(a):
Bóg jest Autorem nie tylko Biblii, ale całego stworzenia.
Ludzie w Biblii spisali Słowa Boga wypowiedziane przez Niego zgodnie z Jego wolą, oraz własne wypowiedziane lub stwierdzone z własną wolą.
Czy wg Ciebie i Twojej Świętej Matki apostołowie nie mieli własnej wolnej woli pisząc NT?
Jak nadal tego nie rozumiesz, to widocznie zrozumienie nie jest Ci pisane.

Nie chcę się kłócić, a ta wymiana zdań z tego co widzę nie prowadzi do niczego dobrego i w tym miejscu lepiej będzie, jak ją zakończę.

Cz cze 06, 2024 13:49

Gantt napisał(a):
Nie chcę się kłócić, a ta wymiana zdań z tego co widzę nie prowadzi do niczego dobrego i w tym miejscu lepiej będzie, jak ją zakończę.

Pochwalam decyzję i polecam wziąć sobie do serca to, com napisał :)

Pt cze 07, 2024 7:16

C2H6O napisał(a):
Jak nadal tego nie rozumiesz, to widocznie zrozumienie nie jest Ci pisane.[…]
i polecam wziąć sobie do serca to, com napisał

Dla mnie, na tą chwilę zrozumienie tego, co na pisałeś też nie jest pisane, ale może stanie się, jeśli wyjaśnisz, skąd masz informację, że to Apostołowie pisali NT? Ponoć wielu z nich było niegramotnych. Z tego, co jest mi wiadome (nie jestem badaczem i nie interesowałem się szczegółowo tym zagadnieniem), to chyba jedynie naukowcy mają podejrzenie, że na jednym z listów Pawła, może byś jego podpis, lecz 100% dowodów na to nie ma. Określenie, z jakim się spotykam to „Ewangelia według …”. Jak wyjaśnisz, to może i ja wezmę sobie do serca Twoje słowa.

Pt cze 07, 2024 8:33

Myślę, że zrozumienie jest pewnym darem i nie będzie zależało ode mnie.
W moim zrozumieniu Biblia, jest to Słowo Boże odciśnięte trwale w czasie oraz co ważniejsze, na tle, którym jest ludzkość i to tło jest nierozerwalnie z nią związane.
Tak więc mamy tam Słowo Boże oraz jego tło składające się z wypowiedzi własnych proroków czy apostołów.
Wypowiedzi te nie są Słowem Bożym ale stanowią jego tło.
Dlaczego Jezus znając dobrze to, co nastąpi, wybrał na swojego pierwszego Piotra, który go 3 razy zdradził i potem powstał jeszcze na takim człowieku cały kościół?
Nie jest istotne, kto rzeczywiście fizycznie napisał słowa ST i NT, czyja ręka to napisała, ponieważ miały być one na stałe odciśnięte w czasie i tak zostało zrobione.
Ręka pisarza była tylko narzędziem.

Pt cze 07, 2024 8:58

C2H6O napisał(a):
Dlaczego Jezus znając dobrze to, co nastąpi, wybrał na swojego pierwszego Piotra, który go 3 razy zdradził i potem powstał jeszcze na takim człowieku cały kościół?
Jeśli to na Piotrze stoi Kościół, to czemu się on nie nazywa Kościołem Piotrowym, ale Chrystusowym?!

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pt cze 07, 2024 9:03

Jerzy_67 napisał(a):
Jeśli to na Piotrze stoi Kościół, to czemu się on nie nazywa Kościołem Piotrowym, ale Chrystusowym?!

Bardzo rzadko to słyszę.
Znacznie częściej słyszę o świątyni Piotrowej jako centrum kościoła.
Ciekawe czy jest tu ktoś, kto nie czuję nawet odrobinki wstydu, że takiemu człowiekowi postawili taki kościół za to, co zrobił.

Pt cze 07, 2024 9:12

C2H6O - Kościół nie jest zbudowany na Piotrze, ale na Chrystusie! Wyznanie Piotra o Chrystusie jest fundamentem Kościoła, a nie Piotr.

Pt cze 07, 2024 9:29

C2H6O napisał(a):
Ręka którego pisarza? Tego, którego który napisał (oryginałów brak) czy tego, który kopiował i poprawiał według swego widzi mi się? A może tego, który tłumaczył kopie i uznał, że te i te stają się zamkniętym kanonem i nawet gdyby zostały znalezione oryginały to do tego kanonu nie wejdą?

Pt cze 07, 2024 9:47

Jerzy_67 napisał(a):
C2H6O - Kościół nie jest zbudowany na Piotrze, ale na Chrystusie! Wyznanie Piotra o Chrystusie jest fundamentem Kościoła, a nie Piotr.

Ale żeś się czepił słówka, nawet po moim wyjaśnieniu.
I co, mam Cię teraz przeprosić, czy jak?
A tak swoją drogą, z google:
Kościół Chrystusowy - Około 130 000 wyników (0,37 s)
świątynia piotrowa - Około 871 000 wyników (0,33 s)

Pt cze 07, 2024 9:52

C2H6O napisał(a):
z google:
Nie o ilość stron w internecie chodzi, ale o naukę z Biblii pochodzącą! Piotr wyznał prawdę o Chrystusie, a ta prawda i sam Chrystus to fundament Kościoła: Chrystusowego Kościoła...

Pt cze 07, 2024 9:57

george45 napisał(a):
C2H6O napisał(a):
Ręka którego pisarza? Tego, którego który napisał (oryginałów brak) czy tego, który kopiował i poprawiał według swego widzi mi się? A może tego, który tłumaczył kopie i uznał, że te i te stają się zamkniętym kanonem i nawet gdyby zostały znalezione oryginały to do tego kanonu nie wejdą?

A co to za różnica, która ręka.
Nawet jeśli słowa zostały trochę zmienione znakiem czasu i mentalności to sens jest taki, jaki powinien.
Czy sadzisz, że Bóg pozwoliłby przez tysiąclecia wypaczać ludziom swoje słowa i nie miał żadnego wpływu na ich przetrwanie, żeby następne pokolenia w ogóle już ich nie znały?
Czy wiara nie polega właśnie na tym, że takich zwątpień człowiek już nie ma?

Pt cze 07, 2024 10:01

Jerzy_67 napisał(a):
C2H6O napisał(a):
z google:
Nie o ilość stron w internecie chodzi, ale o naukę z Biblii pochodzącą! Piotr wyznał prawdę o Chrystusie, a ta prawda i sam Chrystus to fundament Kościoła: Chrystusowego Kościoła...

Nie jestem pewien czy bez tego Piotra ten Kościół Chrystusowy faktycznie by powstał. A Ty jesteś pewien?

Pt cze 07, 2024 10:07

Piotr miał swoją rolę w powstawaniu Kościoła Jezusa Chrystusa, jednak nie zgodzę się z katolickim nauczaniem na jego temat.

Pt cze 07, 2024 10:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona