Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Umiar i zdrowy rozsądek 
Autor Wiadomość

Post Umiar i zdrowy rozsądek
Poruszyl mnie watek utworzony przez Mniszke dotyczacy jej rozterek nad grzechem i jej skrupulanctwa w tej kwestii.
Wypowiedzialem sie tam w tej kwestii ale post zostal pezpodstawnie skasowany przez pewna moderatorke.
Mam nadzieje, ze ten topic przetrwa nieco dluzej.

Chcialem poruszyc kwestie takiego wlasnie "skrupulanctwa" i nadgorliwosci religijnej. Nie jest to bezposrednie nawiazanie do Mniszki - ona dala mi jedynie natchnienie do napisania tego topica, wiec prosze mi nie zarzucac, ze cos konkretnie jej sugeruje albo diagnozuje.

Na stronach takich jak opoka mozna przeczytac, ze jest to "głębokie przeżycie „wylania Ducha”, który obdarowuje człowieka wszelkimi łaskami i radykalnie odmienia jego życie: od nawrócenia aż po bezgraniczne zawierzenie wszystkim Osobom Trójcy Świętej."

No brzmi to pieknie i wzniosle. Ale jak to sie przeklada na praktyke?
W praktyce takim uduchowianiem zajmuje sie ruch/organizacja :
Odnowa w Duchu Świętym.

Takie zachowania jak ciagla obsesja popelnienia grzechu czy ciagle poczucie winy to moga byc pierwsze objawy zaburzen osobowosci lub nawet chorob takich jak nerwica natrectw lub schizofrenia.
Rozmawialem niedawno ze swoja kolezanka , ktora pracuje w Szpitalu Psychiatrycznym, i wspominala mi, ze w ostatnim czasie trafiaja do nich ludzie w ciezkim stanie psychicznym, wywolanym zdekompensowaniem sie pod wplywem tego wlasnie ruchu.
Ja rozumiem, ze wy wolicie przewodnictwo duchowe od porady psychologicznej i spowiednika od psychiatry ale w wielu przypadkach to tylko pogarsza sytuacje.
Obmodlenie problemu jak i lezenie krzyzem przed oltarzem nic nie pomorze jak widac pierwsze objawy zaburzenia.
Z takimi problemami trzeba sie udawac do specjalistow od psychiki a nie do specjalistow od religijnego maglowania.

To co pisze jest wywolane u mnie troska o zdrowie i szczescie wielu ludzi, ktorym jeszcze da sie pomoc.
Dla wielu bowiem takie "wylanie Ducha" konczy sie pobytem w zakladzie psychiatrycznym!
To nie sa zarty - tak to wyglada w praktyce.
Dlatego we wszystkim jest potrzebny umiar i zdrowy rozsadek a nie tylko uduchowione porady.

Kto poszukuje prawdy ten uszu nie zatyka,
kto poszukuje szczescie temu nigdy nie styka!

Pt mar 24, 2006 13:10

Popieram Cię, k66. Zdrowa religijność a obsesja i natręctwa, to zupełnie co innego. Swego czasu miałam staż na oddziale młodziezowym kliniki psychiatrycznej i był tam jeden młody chłopiec (16 lat) z obsesyjnym poczuciem winy. Jak się tylko ktoś do niego odezwał, to od razu na kolana i modlił się. Codziennie z nim chodziłam do jezuitów i sie tam biedaczek spowiadał :-( Ale na szczęście jezuici wyrozumiali byli i widoczne często im się tacy pacjenci zdarzali, bo dawali mu rozgrzeszenie i wracał ze mną na oddział. To było naprawde smutne, mam nadzieję, ze teraz zdrowy jest :-D

Pt mar 24, 2006 18:45
Czuję się niejako "wywołana" do tablicy. :-D

Abstrahując od diagnostyki mojej osoby, ja też uważam, że we wszystkim potrzebny jest umiar - oprócz jednego - miłości do Boga; mało tego, że umiar, to nawet asceza. :razz:

Pt mar 24, 2006 19:01

Post Re: Umiar i zdrowy rozsądek
k66 napisał(a):
Takie zachowania jak ciagla obsesja popelnienia grzechu czy ciagle poczucie winy to moga byc pierwsze objawy zaburzen osobowosci lub nawet chorob takich jak nerwica natrectw lub schizofrenia.

Ciągłe poczucie winy i obsesje na tym punkcie mogą być objawem zaburzeń osobowości, ale w zdrowym żalu za grzechy nie ma miejsca na coś takiego. W zdrowym żalu za grzechy jest w osobowa więź z Jezusem przebaczającym, człowiek powierza Jezusowi z zaufaniem swój grzech i zostaje uwolniony od poczucia winy i rozpaczy, a ból z powodu popełnionego zła motywuje go do zmiany postępowania na lepsze.
k66 napisał(a):
Ja rozumiem, ze wy wolicie przewodnictwo duchowe od porady psychologicznej i spowiednika od psychiatry ale w wielu przypadkach to tylko pogarsza sytuacje.
Obmodlenie problemu jak i lezenie krzyzem przed oltarzem nic nie pomorze jak widac pierwsze objawy zaburzenia.
Z takimi problemami trzeba sie udawac do specjalistow od psychiki a nie do specjalistow od religijnego maglowania.

Rana zadana przez zło i konsekwencje jakie to przyniosło w życiu często jest tak głęboka że tam gdzie nie może dotrzeć i pomóc psychoterapia, tam prawdziwe uzdrowienie może popłynąć z Bożego przebaczenia uzyskanego w Sakramencie Pokuty
k66 napisał(a):
Dlatego we wszystkim jest potrzebny umiar i zdrowy rozsadek a nie tylko uduchowione porady.

W dojrzałej wierze jest miejsce na umiar i zdrowy rozsądek.

N mar 26, 2006 13:09

Czuję się niejako "wywołana" do tablicy. :-D

Abstrahując od diagnostyki mojej osoby, ja też uważam, że we wszystkim potrzebny jest umiar - oprócz jednego - miłości do Boga; mało tego, że umiar, to nawet asceza. :razz:

Droga Mniszko.
Po 1. wyraznie zaznaczylem, ze nie jest to diagnostyka Twojej osoby, wiec nie musisz abstrachowac.
Po 2. Dlaczego czujesz sie wywolana?
Jezeli nie dotyczy to ciebie, bo tez uwazasz, ze we wszystkim potrzebny jest umiar to dlaczego postanowilas napisac tego posta?

Pn mar 27, 2006 7:26

akacja napisał(a):
Ciągłe poczucie winy i obsesje na tym punkcie mogą być objawem zaburzeń osobowości, ale w zdrowym żalu za grzechy nie ma miejsca na coś takiego.
pod warunkiem, ze jest zdrowy...
akacja napisał(a):
Rana zadana przez zło i konsekwencje jakie to przyniosło w życiu często jest tak głęboka że tam gdzie nie może dotrzeć i pomóc psychoterapia, tam prawdziwe uzdrowienie może popłynąć z Bożego przebaczenia uzyskanego w Sakramencie Pokuty
pokuta pokuta, nie twierdze, ze nie jest potrzebna ale sorki sa takie traumy w zyciu, ze bez psychoterapii ani rusz.
Fajnie jest sie wyspowiadac ale to nie pomaga rozwiazac problemu - jak sobie teraz ze soba radzic. Spowiedz to spowiedz nie terapia.

I pytanie na koniec - gdzie nie moze dotrzec psychoterapia?

Pn mar 27, 2006 7:34
Moderator

k66 napisał(a):

Do duszy człowieka.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pn mar 27, 2006 10:42

rozalka napisał(a):
k66 napisał(a):

Do duszy człowieka.

dotrze i tam

Pn mar 27, 2006 10:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]