|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Zyczenia swiateczne
"Widzę coraz wyraźniej, że moje pojmowanie siebie i swego życia zawsze było i jest w wielkim stopniu nie takie, jak powinno. Teraz, gdy bardziej niż kiedykolwiek chcę widzieć, zdaję sobie sprawę z tego, jakie to trudne. Chociaż w życiu w samotności kryje się niebezpieczeństwo, bardziej niż kiedykolwiek przedtem uświadamiam sobie, że w tym właśnie miejscu dochodzi do mojej konfrontacji ze słowem, z Bogiem i z jednymi w pełni realnymi możliwościami, przynajmniej z tymi, które są najbardziej realne dla mnie.
Oczywiście, wiele tego, co realne, istnieje także we wspólnocie, lecz kiedy schodzę do klasztoru, coraz częściej mam wrażenie, że rzeczywistość jest tam dławiona i że jej substytutem są słowa. Podsumowując: moje zadanie i zadanie Kościoła to obudzić w sobie i w innych poczucie rzeczywistej możliwości, poczucie prawdy, posłuszeństwa Temu, który jest święty, zainicjować sprzeciw wobec udawania i różnych form zniewolenia, bez pychy, próżności i bez jakiegokolwiek zdradliwego idealizmu".
/o. T. Merton/
Zyczę wszystkim Forumowiczom i przechodniom Błogosławionych Swiąt Bożego Narodzenia i potrzebnych Bożych łask w nowym AD 2006.
Niech Pan obdarzy Was pokojem"
|
| Cz gru 22, 2005 11:37 |
|
|
|
 |
|
Tess
|
Prosze ksiedza
Dziekuje za mile zyczenia.Zycze ksiedzu aby zycie ksiedza bylo dobre a o reszte nie ma sie co martwic.
Goraco pozdrawiam 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
| Pt gru 23, 2005 2:40 |
|
 |
|
A. Orsini
|
 POKÓJ LUDZIOM
Czcigodnemu Ojcu i wszystkim Forumowiczom przesyłam najlepsze życzenia - niech to wielkie słowo Pokój tryskające miłością z kart Ewangelii odmienia nasze życie i odnawia oblicze ziemi.
Podaruj mi...
Podaruj mi baranka,
może być w skrzynce drewnianej
takiej maleńkiej jak Słowo
co dzisiaj stało się ciałem.
Podaruj mi teczkę szkolną,
tablicę zieloną jak łąka
i białą kredę i książkę
jak trzech Salomonów mądrą.
Pozwól zrozumieć co znaczy
E równa się mc kwadrat
i onomatopeja
i teatralny antrakt.
Dlaczego na świecie są wojny
choć jesteś Bogiem żywych
dlaczego głód i choroby
i los nasz nieszczęśliwy?
Zaglądam do stajenki
gdzie leżysz cichy i święty -
dlaczego pod ścianą stoi
krzyż z ostrych cierni wycięty?
Podaruj mi serce mądre
bym żłóbek i krzyż zrozumiał -
otwórz mi je na ościerz,
bym życie oddać umiał
za Ciebie,
za naszych braci,
za ojca co płacze w nocy
za ludzi wszystkich pokoleń
za siebie...
I tylko podaruj mi ciszę
i tylko przygarnij do siebie
bo wokół tyle hałasu
że czasem nie słychać Ciebie.
Robertino (1977-1991)
|
| Pt gru 23, 2005 9:54 |
|
|
|
 |
|
Tess
|
 Re: POKÓJ LUDZIOM
A. Orsini napisał(a): Czcigodnemu Ojcu i wszystkim Forumowiczom przesyłam najlepsze życzenia - niech to wielkie słowo Pokój tryskające miłością z kart Ewangelii odmienia nasze życie i odnawia oblicze ziemi.
Sedeczne dzieki przyjacielu i wzajemnie 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
| Pt gru 23, 2005 23:22 |
|
 |
|
klarowna
|
Wesołych świąt, wszelkiej radości i błogosławieństwa Bożego dla wszystkich i wielkiej nadzieji dla zagubionych...
| So gru 24, 2005 11:11 |
|
|
|
 |
|
Moria
|
Niech nasz Zbawiciel Jezus Chrystus umacnia Was w wierze, obdarzy niezachwianą nadzieją i gorącą miłością. Maryja i Józef niech się wstawiają za nami przed Jego Majestatem.
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
| So gru 24, 2005 17:57 |
|
 |
|
Spidy
|
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
| So gru 24, 2005 23:44 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|