Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 18:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 WSTAWIENNICTWO ZMARŁYCH 
Autor Wiadomość

Post WSTAWIENNICTWO ZMARŁYCH
Czy można prosić o wstawiennictwo zwykłe osoby zmarłe, nie święte i błogosławione? Czy można prosić je o pomoc? Proszę o odpowiedź.

Pt lut 03, 2006 12:12

Oczywiście, że można. Jeśli wierzymy, że te osoby są już szczęśliwie z Bogiem w niebie - to jak najbardziej. Żeby było jasne - mówię o modlitwie przez wstawiennictwp zmarłego, a nie do zmarłego.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt lut 03, 2006 14:10
Zobacz profil WWW

E, a co to za różnica- przez wstawiennictwo, a nie do zmarlego?

Zwracam się do tzw. świętego. Do n i e g o. Mam bowiem do niego interes- ma on "chody" u Boga( jakich ja nie mam) więc na pewno się wstawi i coś dla mnie wyprosi.
Święty funkcjonuje w świecie duchowym, więc posiada atrybuty Boga- może uslyszeć naraz prośby iluś tam setek/tysięcy ludzi i we wszystkich sprawach interweniować u Boga jednocześnie( który- choć wszechmocny, z jakichś względów zrozumialych tylko dla katolików wysluguje się świętymi. Chociaż wszystko wie i widzi i móglby sam odpowiedzieć na nasze prośby wedlug swojej woli).
Każdy święty jest patronem czegoś tam. Tak więc jeden szczegolnie może wypraszać laskę uzdrowienia, a inny coś innego. Czym to się różni od modlenia się się do bogów , którzy też byli "specjalistami" w różnych dziedzinach- Bóg jeden wie. Bo ja np .nie wiem.

Tak więc modlitwa do "świętych" ma glęboki sens i jest bardzo logiczne.

Do tego to żyjący jeszcze decydują, kogo świętym uczynić. Jak już go świętym uczynią, mogą się do niego...o,ooops, poprzez jego wstawiennictwo do Boga pomodlić.

To oczywiście ma jeszcze glębszy sens zrozumialy jedynie dla tych, którzy studiowali teologię, filozofię i historię kościola, znają mnóstwo wyrazów zakończonych na -izm i wiedzą, gdzie jest prawda, bo nieomylny urząd kościola im to objawil. :lol:

Śr lut 08, 2006 19:24

Ja uznaje modlitwy do Boga poprzez Jezusa Chrystusa skoro jest ON JEDYNA DROGA i jest JEDYNYM POSREDNIKIEM to ilu ich jest? :D
Nikt nie przychodzi do Ojca jak poprzez Chrystusa. NIKT :) To ile jest drog?:)

Święty jest kazdy kto przyjal Jezusa jako swojego Pana i Zbawiciela tak mowi Biblia. Pawel na poczatku listow i na koncu pisze do ; np Świętych w Efezie''...

Ostatnio kolega mi powiedzial ktory bardzo dobrze sie orientuje w nauce KK ze Pawel mogl przeciez miec jakies widzenie kto jest swietym a kto nie. Troche mnie to rozbawilo :) Tak rzeczywiscie jest? Jaka jest oficjalna nauka KK?

Bless You:)

Śr lut 08, 2006 20:52
Zobacz profil WWW
Post Re: WSTAWIENNICTWO ZMARŁYCH
A ja przypomnę pytanie z początku wątku :

jjaa napisał(a):
Czy można prosić o wstawiennictwo zwykłe osoby zmarłe, nie święte i błogosławione? Czy można prosić je o pomoc? Proszę o odpowiedź.

O wstawiennictwie świętych jest inny temat:
viewtopic.php?t=5683

Śr lut 08, 2006 20:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]