|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Chwała dla Boga - uwielbienie
Autor |
Wiadomość |
chrześcijanin
|
 Chwała dla Boga - uwielbienie
1.Powiedzcie w jaki sposób uwielbiacie Boga w modlitwie.
2.Czym jest dla Was uwielbianie Go?
3.Co dzięki temu zyskujecie ( o ile cokolwiek zyskujecie w ten sposób)?
4. Jaką część czasu spędzoną na modlitwie, przeznaczacie na modlitwę uwielbienia?
|
Śr kwi 26, 2006 11:23 |
|
|
|
 |
Moria
|
Tekst jednej z prefacji mszalnych:
"Chociaż nie potrzebujesz naszego uwielbienia, pobudzasz nas jednak swoją łaską, abyśmy Tobie składali dziękczynienie. Nasze hymny pochwalne niczego Tobie nie dodają, ale się przyczyniają do naszego zbawienia przez Chrystusa Pana naszego."
Tekst jednej z prefacji mszalnych. Nasze uwielbienie Bogu niczego nie dodaje - ale buduje naszą wiarę, nadzieję i miłość i przyczynia się do naszego zbawienia. Uwielbienie Boga jest łaską - bez niej nikt nie byłby do tego zdolny. No ale z drugiej strony trzeba na tą łaske odpowiedzieć - i uwielbiać Boga.
Myślę, że hymnem uwielbienia nie są tylko słowa wychwalające Boga - ale też przyjęcie krzyża, przebaczenie, miłosierdzie, wiara - to wszystko jest uwielbieniem Boga. Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
Śr kwi 26, 2006 15:24 |
|
 |
angua
|
O właśnie, bardzo lubię tę prefację  I moją modlitwą uwielbienia jest przede wszystkim Eucharystia właśnie.
Podejrzewam, że w wątku chodzi o modlitwę w stylu wspólnot charyzmatycznych - owszem, czasem nawet do takiej wracam, ale to głównie z chwilowej potrzeby. A modlitwą uwielbienia powinno być dużo więcej. Uczmy się od Benedyktynów - "Aby we wszystkim Bóg był uwielbiony" 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz kwi 27, 2006 0:18 |
|
|
|
 |
Anula
|
Temat jest rozległy.
Uwielbienie jest jedną z form przebywania w Bożej obecności.
Kiedyś ktos powiedział do mnie: "jesteś taka, taka ... świeża"  (hmm, ciekawe co miał na myśli)
Ale poważnie, zyskuję siły, niesamowitą energię, chce się żyć.
_________________ „Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi i rzeczywiście nimi jesteśmy” (1 J 3, 1).
|
Cz kwi 27, 2006 13:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ad. 4. Zauważyłam, że o mało co proszę Boga, moja modlitwa koncentruje się na przepraszaniu i uwielbianiu.
|
Pt kwi 28, 2006 19:26 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|