"chrzest" w Duchu Świętym
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 "chrzest" w Duchu Świętym
Przeglądam właśnie stronę Odnowy w Duchu Świętym
http://www.odnowa.org/
Czy ktoś mi może wyjaśnić, dlaczego tam (i nie tylko tam) jest używane określenie "chrzest w Duchu Świętym"?
Określenie to jest mylące i niepoprawne (wyznajemy wszak JEDEN CHRZEST na odpuszczenie grzechów)
|
| N maja 21, 2006 21:15 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: "chrzest" w Duchu Świętym
Tomek Torquemada napisał(a): Przeglądam właśnie stronę Odnowy w Duchu Świętym http://www.odnowa.org/Czy ktoś mi może wyjaśnić, dlaczego tam (i nie tylko tam) jest używane określenie "chrzest w Duchu Świętym"? Określenie to jest mylące i niepoprawne (wyznajemy wszak JEDEN CHRZEST na odpuszczenie grzechów)
I jeszcze jedno pytanie. Czy jest jakikolwiek dokument Magisterium Kościoła na temat zjawiska nazywanego "chrztem w Duchu Świętym"?
|
| N maja 21, 2006 21:52 |
|
 |
|
Moria
|
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
| Pn maja 22, 2006 8:01 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Moria napisał(a): http://apologetyka.katolik.net.pl/content/category/38/95/87/
Pozdrawiam
Pod podanym linkiem jest używane określenie "wylanie Ducha Świętego", a autor tekstu podziela moje zastrzeżenia co do poprawności terminu "chrzest w Duchu Świętym".
Bibliografia nie zawiera żadnej wypowiedzi Magisterium Kościoła na temat zjawiska "wylania Ducha Świętego". Jest tylko parę ogólnych wypowiedzi papieskich o ruchu charyzmatycznym oraz trochę opinii teologicznych.
Ponawiam więc pytanie, czy jest jakakolwiek wypowiedź Magisterium Kościoła na temat natury i skutków "wylania Ducha Świętego" zwanego również błędnie (wszak wyznajemy JEDEN chrzest) "chrztem w Duchu Świętym"?
[/url]
|
| Pn maja 22, 2006 8:14 |
|
 |
|
chrześcijanin
|
Tomek Torquemada napisał(a): Pod podanym linkiem jest używane określenie "wylanie Ducha Świętego", a autor tekstu podziela moje zastrzeżenia co do poprawności terminu "chrzest w Duchu Świętym".
Chrzest oznacza "zanurzenie w".
|
| Pn maja 22, 2006 10:50 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
chrześcijanin napisał(a): Tomek Torquemada napisał(a): Pod podanym linkiem jest używane określenie "wylanie Ducha Świętego", a autor tekstu podziela moje zastrzeżenia co do poprawności terminu "chrzest w Duchu Świętym".
Chrzest oznacza "zanurzenie w".
Ja jestem katolikiem i wyznaję JEDEN CHRZEST na odpuszczenie grzechów. A Ty?
|
| Pn maja 22, 2006 10:55 |
|
 |
|
Moria
|
Cytuj: Ja jestem katolikiem i wyznaję JEDEN CHRZEST na odpuszczenie grzechów. A Ty?
I bardzo dobrze że wierzysz w jeden chrzest na odpuszczenie grzechów. Określenie "chrzest w Duchu Świętym" nie ma charakteru sakramentalnego. Jest to odpowiedź Pana Boga na modlitwę skierowaną do Niego o pełniejsze życie chrzescijańskie, o napełnienie Duchem Świętym.
Nie jest to sakrament.
_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
| Pn maja 22, 2006 11:06 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Moria napisał(a): Cytuj: Ja jestem katolikiem i wyznaję JEDEN CHRZEST na odpuszczenie grzechów. A Ty? I bardzo dobrze że wierzysz w jeden chrzest na odpuszczenie grzechów. Określenie "chrzest w Duchu Świętym" nie ma charakteru sakramentalnego. Jest to odpowiedź Pana Boga na modlitwę skierowaną do Niego o pełniejsze życie chrzescijańskie, o napełnienie Duchem Świętym. Nie jest to sakrament.
Tym bardziej nie powinien być nazywany w błędny i mylący sposób. Podobne zastrzeżenia ma zresztą autor opracowania, które podlinkowałeś...
I ponawiam pytanie, czy są jakiekolwiek dokumentu Urzędu Nauczycielskiego Kościoła na temat natury i skutków owego "napełnienia"?
|
| Pn maja 22, 2006 11:10 |
|
 |
|
Moria
|
Mnie również termin "wylanie Ducha Świętego wydaje się trafniejszy.
Trzeba zaznaczyć, że ten "chrzest w Duchu Świętym nie jest jakimś dopełnieniem sakramentu chrztu czy bierzmowania, tak jakby cos im brakowało. To byłaby herezja. Jest to raczej uświadomienie sobie bogactwa Bożych darów - które są w nas złożone właśnie przez sakramenty chrztu i bierzmowania.
Od samego początku istnienia Odnowy w Kościele Katolickim pojawiła się potrzeba międzynarodowych spotkań, wzajemnej wymiany doświadczeń. Do koordynacji działań powstało w 1978 r. Międzynarodowe Biuro Odnowy (ICO) pod patronatem kardynała L. J. Suenensa. We wrześniu 1993 roku podczas kolejnego spotkania Liderów Katolickiej Odnowy Charyzmatycznej zmieniono nazwę na Międzynarodowe Służby Katolickiej Odnowy Charyzmatycznej (ICCRS). Zatwierdzono też Statuty określające różne wymiary Odnowy m. in. założenia programowe. Asystentem kościelnym ICCRS został biskup P. Cordes będący równocześnie Wiceprzewodniczącym Papieskiej Rady ds. Świeckich.
Stolica Apostolska - Rada dla świeckich (Concilium pro Leicis) - zatwierdziła 14 września 1993 roku Statuty ICCRS-Międzynarodowych Służb Katolickiej Odnowy Charyzmatycznej , które w swojej preambule określają, czym jest Odnowa Charyzmatyczna, inaczej nazywana Odnową w Duchu Świętym. W statutach jest umieszczone pojęcie "chrzest w Duchu Świętym".
Jest to więc bardzo ważny dokument stwierdzający, ze odnowa posiada aprobatę Stolicy Apostolskiej (ICCRS - Międzynarodowe Służby Katolickiej Odnowy Charyzmatycznej, które służą Odnowie na całym świecie. Bardzo istotnym elementem pracy ICCRS jest stała komunikacja ogólnoświatowej Odnowy ze Stolicą Apostolską. Od kilkunastu lat kontakty te są bardzo dobre, co świadczy o akceptacji, jaką Jan Paweł II a obecnie Benedykt XVI obdarzają charyzmatyków.
Ponadto polecam:
http://www.ien.gda.pl/marana_tha/MALINES/Wstep.html
Pozdrawiam
|
| Pn maja 22, 2006 11:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Moria napisał(a): Stolica Apostolska - Rada dla świeckich (Concilium pro Leicis) - zatwierdziła 14 września 1993 roku Statuty ICCRS-Międzynarodowych Służb Katolickiej Odnowy Charyzmatycznej , które w swojej preambule określają, czym jest Odnowa Charyzmatyczna, inaczej nazywana Odnową w Duchu Świętym. W statutach jest umieszczone pojęcie "chrzest w Duchu Świętym".
Mogę prosić o zacytowanie lub podlinkowanie owych Statutów? Czy jest tam definicja pojęcia, czy też tylko je wymieniono? W jakim języku napisano oryginał statutów?
|
| Pn maja 22, 2006 11:50 |
|
 |
|
Moria
|
Podstawowe cele Katolickiej Odnowy w Duchu świętym na podstawie Statutu ICCRS:
Zachęcanie do dojrzałego i nieustannego nawracania się ku Jezusowi Chrystusowi, naszemu Panu i Zbawicielowi.
Zachęcanie do osobistego przyjęcia Osoby Ducha Świętego, Jego obecności i mocy. Obie te łaski często przychodzą razem w doświadczeniu opisanym w NT a zwanym „chrztem w Duchu Świętym” [inaczej: „wylaniem Ducha Świętego”, „odnowieniem w Duchu Świętym”]. Chodzi o osobiste przyjęcie łaski związanej z chrztem i bierzmowaniem oraz umocnienie w chrześcijańskiej służbie dla Kościoła i świata.
Prowadzenie chrześcijan do przyjęcia darów duchowych zwyczajnych i nadzwyczajnych (charyzmatów, por. KK 12) i posługiwania nimi nie tylko w Odnowie charyzmatycznej, lecz szerzej w Kościele. Ich poprawne rozumienie i używanie w harmonii z innymi elementami życia Kościoła jest źródłem mocy dla chrześcijan w ich drodze ku świętości i w pełnieniu misji.
Popieranie dzieła ewangelizacji w mocy Ducha Świętego, również reewangelizacji chrześcijan nominalnych, ewangelizacji kultury i struktur społecznych.
Pielęgnowanie stałego wzrostu w świętości przez integrację charyzmatów z pełnią życia Kościoła. Odnowa zachęca do udziału w bogatym życiu sakramentalnym i liturgicznym, do czerpania z tradycji katolickiej modlitwy i duchowości, do stałej formacji i uczestnictwa w wypełnianiu programu duszpasterskiego Kościoła
Tyle znalazłem.
Pozdrawiam
|
| Pn maja 22, 2006 12:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Moria napisał(a): Zachęcanie do osobistego przyjęcia Osoby Ducha Świętego, Jego obecności i mocy. Obie te łaski często przychodzą razem w doświadczeniu opisanym w NT a zwanym „chrztem w Duchu Świętym” [inaczej: „wylaniem Ducha Świętego”, „odnowieniem w Duchu Świętym”]. Chodzi o osobiste przyjęcie łaski związanej z chrztem i bierzmowaniem oraz umocnienie w chrześcijańskiej służbie dla Kościoła i świata.
Dzięki.
Pytanie dodatkowe: wiesz może, gdzie to jest oficjalnie opublikowane?
W sumie - same ogólniki z ogromnym marginesem na dowolność interpretacji. Tym bardziej, że owo "osobiste przyjęcie łaski związanej z chrztem i bierzmowaniem" budzi moje wątpliwości. Doczytam parę dokumentów na temat łaski udzielanej w tych sakramentach i pewnie będę miał dalsze pytania...
|
| Pn maja 22, 2006 12:38 |
|
 |
|
chrześcijanin
|
Tomek Torquemada napisał(a): chrześcijanin napisał(a): Tomek Torquemada napisał(a): Pod podanym linkiem jest używane określenie "wylanie Ducha Świętego", a autor tekstu podziela moje zastrzeżenia co do poprawności terminu "chrzest w Duchu Świętym".
Chrzest oznacza "zanurzenie w". Ja jestem katolikiem i wyznaję JEDEN CHRZEST na odpuszczenie grzechów. A Ty?
1.Jan Chrzciciel mówił o Jezusie, że będzie chrzcił Duchem Świętym i ogniem...
2.Jestem protestantem.
|
| Pn maja 22, 2006 13:21 |
|
 |
|
Moria
|
|
| Pn maja 22, 2006 14:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Moria napisał(a): http://www.iccrs.org/statutes.htm#statutes
Pozdrawiam
Ten tekst jest inny:
These two spiritual graces are often experienced together in what is called in different parts of the world a baptism in the Holy Spirit, or a release of the Holy Spirit, or a renewal of the Holy Spirit. They are most often understood as a personal acceptance of the graces of Christian initiation and as an empowering for personal Christian service in the Church and in the world.
Te dwie łąski duchowe są często doświadczane (a nie "przychodzą") w tym, co jest nazywane w różnych częściach świata (a nie opisane w NT) chrztem w Duchu Świętym, lub udzieleniem Ducha Świętego, lub odnowieniem Ducha Świętego. Są one najczęściej rozumiane jako (a nie chodzi o) osobiste zaakceptowanie łask (a nie przyjęcie łaski) inicjacji chrześcijańskiej i jako umocnienie dla osobistej służby chrześcijańskiej w Kościele i świecie.
Jaki jest język źródłowy tego dokumentu? Łacina? Rozbiezności są ogromne. Wersja angielska jest dla mnie 'strawniejsza' od polskiej.
|
| Pn maja 22, 2006 14:40 |
|
|
|