Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Osobisty związek z Jezusem 
Autor Wiadomość

Post Osobisty związek z Jezusem
Co to znaczy?
Co to jest osobiste poznanie Jezusa?
I czy wy też uważacie, że jest ważniejsze od sakramentów świętych?

Cz maja 18, 2006 9:53

Cz maja 18, 2006 10:29

I co rozumiesz pod pojęciem tego osbistego poznania i osobistego związku?

Cz maja 18, 2006 11:50
Nie można dzielić na związek z Jezusem i sakramenty. Te dwie rzeczy to jest niemalże jedno. Dzięki sakramentom zbliżasz się do Jezusa, poznajesz Go a On działa w Tobie.

Cz maja 18, 2006 13:18

poznanie, czy związek dokonuje się właśnie poprzez sakramenty (oczywiście jest jeszcze modlitwa, jest jeszcze Pismo Święte) ale to właśnie poprzez sakramenty Bóg działa konkretnie na Ciebie, dotyka, daje łaskę i ubogaca. Żeby mieć jak to nazywasz osobisty związek trzeba najpierw poznać i pokochać a to się odbywa właśnie poprzez sakramenty. W spowiedzi doświadczasz nieskończonego miłosierdzia Bożego, w Eucharystii przyjmujesz Ciało Chrystusa ("stapiasz" się z Nim) - może być coś bardziej osobistego? coś bardziej powiedzmy wprost - intymnego?

Nie można tych dwóch rzeczy porównywać i szukać w nich wyższego stopnia ważności. Po prostu bez sakramentów nie ma pełnego poznania Chrystusa, a jak nie ma tego poznania to nie można mówić o osobistej relacji bo ta relacja będzie wypaczana przez moje "widzimisię" religijne

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz maja 18, 2006 13:19

hmm...
poznanie, czy związek dokonuje się właśnie poprzez sakramenty (oczywiście jest jeszcze modlitwa, jest jeszcze Pismo Święte) ale to właśnie poprzez sakramenty Bóg działa konkretnie na Ciebie, dotyka, daje łaskę i ubogaca. Żeby mieć jak to nazywasz osobisty związek trzeba najpierw poznać i pokochać a to się odbywa właśnie poprzez sakramenty. W spowiedzi doświadczasz nieskończonego miłosierdzia Bożego, w Eucharystii przyjmujesz Ciało Chrystusa ("stapiasz" się z Nim) - może być coś bardziej osobistego? coś bardziej powiedzmy wprost - intymnego?

Nie można tych dwóch rzeczy porównywać i szukać w nich wyższego stopnia ważności. Po prostu bez sakramentów nie ma pełnego poznania Chrystusa, a jak nie ma tego poznania to nie można mówić o osobistej relacji bo ta relacja będzie wypaczana przez moje "widzimisię" religijne

Pozdrawiam :)

a ja myslalem, ze slowo osobiscie znaczy twarza w twarz.

no coz pewnie sa kregi ktore moga interpretowac i sa inne ktorym to nie ejst dane.

Cz maja 18, 2006 13:28

Nie można dzielić na związek z Jezusem i sakramenty. Te dwie rzeczy to jest niemalże jedno. Dzięki sakramentom zbliżasz się do Jezusa, poznajesz Go a On działa w Tobie.

Całkowicie się zgadzam. Pytam, bo ostatnio spotykam się z przeciwnym zdaniem.

Cz maja 18, 2006 14:15

Osobista relacja z Jezusem jest w wierze bardzo ważna. Polega chyba głównie na zaproszeniu Jezusa do swejego życia i życia z Nim na codzień jak z Przyjacielem. Sakramenty tutaj są drogą do Niego i w nich następuje pogłębianie i umacnianie tego osobistego związku z Jezusem. W Sakramencie Pokuty spotykamy się z Jezusem przebaczającym natomiast w Komuni św. Jezus przychodzi do naszego serca by się z nami zjednoczyć.
Podoba mi się tutaj porównanie więzi z Jezusem, to trwania w Nim jak w winnym krzewie, tak głęboka jest więź z Nim, jeśli trwamy w Nim jak latorośl w winnym krzewie On napełnia nas swym życiem, obdarza swą Miłością i trwając w Nim przynosimy owoc obfity.
"Kto trwa we Mnie a ja w nim, ten przynosi owoc obfity, ponieważ beze Mnie nic nie możecie uczynić" J 15, 5

Cz maja 18, 2006 21:55

A czy to zaproszenie jezusa nie sugeruje w jakikolwiek sposób traktowania Go na równi z nami?
Czy takie zaproszenie to nie jest za mało?
Czy takie zaproszenie nie zostawia człowiekowi zbyt dużego marginesu tylko dla siebie?

Cz maja 25, 2006 13:00

Jeżeli ktoś świadomie przeżywa sakramenty, to buduje swoją osobistą relację z Jezusem. Wazne, aby zaprosić Go do swojego życia, albo inaczej, po prostu chcieć Go w codzienności. I On wtedy wkracza, w tych sakramentach i wraz z naszą modlitwą.

Cz maja 25, 2006 20:11

myślę, że zielona_mrowka dobrze tutaj odpowiedziała na twoje pytanie i nie ma co tutaj dodawać więcej choć można sobie podyskutować...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Cz maja 25, 2006 21:02

Post Re: Osobisty związek z Jezusem
iduodu napisał(a):
Co to znaczy?
Co to jest osobiste poznanie Jezusa?
I czy wy też uważacie, że jest ważniejsze od sakramentów świętych?

Osobiste poznaie Jezusa, jeśli rzeczywiście kiedykolwiek przebywał na naszym świecie, nie jest już możliwe od prawie dwóch tysięcy lat.

Tzw. "mistyczne" widzenie postaci, która przypominają obrazy. ikony lub rzeźby wyobrażające Jezusa, nie są niczym więcej, jak tylko ułudą umysłu.

Przyjemne lub budujące odczucia wynikające z obrzędów religijnych (pokuta, eucharystia itp.) nie są osobistym spotkaniem Jezusa. To tylko doznania i emocje, które doznający ich tłumaczy sobie, jak mu się tylko chce. Wmawia sobie, że coś czuje lub czegoś tam doświadcza i tyle tylko w tym jest "boskości" i "duchowości". Bezwartościowe ślepców błądzenie po labiryncie bez wyjścia.

Jedyne co pozostawił Jezus, to Jego bezcenna nauka o samodzielnym zbawieniu sie ludzi poprzez poznaie Prawdy. Ten kto pragnie zbawienia, tego marne doznania nie zatrzymają. To droga długa i pełna osobistego wysiłku. Wiekszość chrześcijan jednak zadowala sie byle czym i takie to i chrześcijaństwo.

Pt maja 26, 2006 21:38

Post Re: Osobisty związek z Jezusem
Dominikdano napisał(a):
Osobiste poznaie Jezusa, jeśli rzeczywiście kiedykolwiek przebywał na naszym świecie, nie jest już możliwe od prawie dwóch tysięcy lat.

Słusznie. :) Jeżeli jednak weźmiesz pod uwagę fakt, że Jezus był nie tylko człowiekiem, ale i Bogiem i czas teoretycznie nie jest żadną przeszkodą, to być może ktoś się z nim spotyka. Skąd wiesz? :P

A tak na poważnie, to uważam, że pytanie jest faktycznie dość niefortunnie sformułowane. Nie można poznać, czy też pojąć, boskości poprzez sakramenty i uczestnictwo w mszy świętej- to akurat wychodzi poza granice ludzkiego poznania. Przeczytałam kilkanaście tematów na tym forum i widzę, że w większości przypadków boskość i wiara jest tu traktowana dość płytko. No cóż, jak już wcześniej zauważyłam w innym wątku- każdy z nas ma swoją prawdę.

Pt maja 26, 2006 23:29

Ja znam wielu Protestantow, ktorzy maja bardzo intymny zwiazek z Jezusem, poprostu jest On z nimi w kazdym momencie dnia, w kazdej sytuacji, w usmiechu i lzach, ale tak jak zielona mrowka napisala, bez Sacramentow ich intymnosc nie jest taka gleboka jak tych, ktorzy korzystaja z tej ogromej laski jaka jest komunia swieta, spowiedz.

Byc intymnie polaczony z Jezusem to tak jak oddychac Bogiem, zyc Jego sercem.

So maja 27, 2006 7:08
Ojciec Święty Benedykt XVI dał przykład na czym polega osobista łączność z Chrystusem.Podczas spotkania na Marienfeld miała miejsce adoracja Najświętszego Sakramentu a podczas obecnej pielgrzymki wielokrotnie papież zatrzymywał się na cichej modlitwie.Ale były też wskazówki,aby ten osobisty związek z Chrystusem przybierał też postać konkretnych czynów.

So maja 27, 2006 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona