Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 16:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Papież odwołał audiencję Dalajlamy 
Autor Wiadomość

Zencognito napisał(a):
Byćmoże to tylko objaw opadnięcia chęci dialogowania z innymi religiami.

Jednak nie - z muzułmanami papież chce się spotkać. A więc odwołanie spotkania było rekacją na pogróżki Chin.

Rangi tych spotkań absolutnie nie można porównywać. To spotkanie z muzułmanami jest odpowiedzią na inicjatywę świata islamu, to pozytywna odpowiedź na wyciągniętą rękę do dialogu dwóch największych religii monoteistycznych. Prędzej czy później, ale było to koniecznością

Pt lis 30, 2007 20:32

Sam pisałem, że spotkanie z J.Ś. Dalajlamą byłoby raczej towarzyskie i nie wiem co by mogło z niego wyniknąć dla chrześcijan i Tybetańczyków. No może poza zademonstrowania solidarności z narodem, który jest w umyślny sposób niszczony choćby poprzez niszczenie kultury, tworzenie jej marionetkowych atrap (a'la chiński Panczenlama) i przymuszowe aborcje oraz mordy noworodków (bo Tybetanki muszą mieć zezwolenie na jakiekolwiek dziecko).

@Kamyk
Ja nie porównuję rangi tych spotkań, zwróciłem tylko uwagę, że rozmowa z muzułmanami oznacza iż Watykan nie zamknął się na dialog międzyreligijny, a więc znacznie spadło prawdopodobieństwo na to, że powody odwołania spotkania J.Ś. Benedykta XVI z J.Ś. XIV Dalajlamą to kwestia religijna.

Pt lis 30, 2007 21:24
No może poza zademonstrowania solidarności

Papież na pewno solidaryzuje się z kazdym cierpiącym człowiekiem, nie musi tego robić w świetle jupiterów...

Cytuj:
No może poza zademonstrowania solidarności z narodem, który jest w umyślny sposób niszczony choćby poprzez niszczenie kultury, tworzenie jej marionetkowych atrap (a'la chiński Panczenlama) i przymuszowe aborcje oraz mordy noworodków (bo Tybetanki muszą mieć zezwolenie na jakiekolwiek dziecko).

Owszem, ale nie zapominaj, że rodowici Chińczycy- czyli pochodzący z plemienia Han także mogą mieć tylko jedno dziecko, co prowadzi do mordowania żeńskich noworodków- gdyż biedacy wolą mieć syna, który pomoże w pracy...Los Chin został przypieczętowany na stulecia po przegranej Czang-Kaj-Szeka...

Dla Tybetu nie ma nadzieji, gdyz obecnie w niczyim interesie nie lezy zadzieranie z Chinami... :-(

Pt lis 30, 2007 22:13

Czyż Chrześcijanin nie powinien odważnie głosić prawdy,bronić prześladowanych bez względu na koniunkturę.Czy św.Piotr w trosce o chrześcijan w Rzymie paktował z Neronem?

Śr gru 05, 2007 20:45

[...] - odpowiedż na usunięty post - Monika75

A co do samej papieskiej decyzji, to nie oceniam, ale mi zazwyczaj szkoda każdej z okazji do dialogu międzyreligijnego. Szczególnie jesli jest to dialog z taką religią... wielką mądrością można wzajemnie przesiąknąć jeśli tylko nie zamknie się w pancerzu swojej wyższości, lepszości, poczuciu racji, tylko otworzy na prawdziwy dialog.

Pn lut 25, 2008 9:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2